USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Прокуратура може опротестувати новоприйняті «правила поведінки депутатів» Луцькради

18 Грудня 2010 10:59
Сесія Луцької міськради на пленарному засіданні 17 грудня ухвалила проект регламенту роботи ради на наступні п’ять років. Проте, дискусії під час голосування тривали декілька годин, а остаточна дата вступу документу у дію і його фінальна версія можуть бути змінені в результаті судових рішень.
Відстоював проект регламенту один з його розробників – депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов. Звернувшись до нього, просимо пояснити, чому цей документ, мало зрозумілий пересічному жителю Луцька, викликав такі дискусії у раді
- Закон «Про статус депутатів місцевих рад» містить лише загальні вимоги до діяльності ради і встановлює певні обмеження. Регламенти ж приймає для себе кожна рада окремо. Вони подібні, але кожна рада має певні особливості. Наприклад, в Івано-Франківську кожне пленарне засідання починається з молитви «Отче наш», аби попросити благословення на гарну роботу. В окремих регламентах є можливість виступати як російською так і українською мовами. Тому маючи свої особливості рада і повинна мати свій регламент.
- А чому не можна було б просто продублювати чи залишити старий регламент?

- Старого регламенту немає. Є регламент діяльності ради п’ятого скликання і він поширюється на діяльність ради п’ятого скликання. Нова каденція депутатів згідно з законом зобов’язана не пізніше другої сесії ухвалити свій регламент.
- Навіщо раді ще один орган – колегія, що передбачена новим регламентом?
- Колегія - це своєрідний контроль депутатами по формуванню порядку денного і внесення кандидатур на розгляд ради. Такий орган створений в багатьох радах України, наприклад Львівській, Хмельницькій міських радах.
- Але багато хто здепутатів був проти його створення…
- Міський голова так чи інакше при формуванні порядку денного та при внесенні кандидатур на розгляд ради проводить консультації з депутатами. Переважно це депутати, яких визначає міський голова і які на його переконання сформують йому сприятливе проходження цих питань у раді. Але не потрібно ходити і розмовляти з ними. Адже буде колегія, де будуть представники депутатського корпусу і міський голова буде спілкуватися саме з ними.
Тому відпадуть якісь кулуарні розмови, а буде більш регламентоване, логічне спілкування з колегією міської ради. Тому міський голова не хоче радитися з депутатами щодо порядку денного. А ті депутати, які раніше радилися з міським головою побоюються, що не потраплять до складу колегії.
- Чи дійсно поняття колегії міської ради не передбачене у законодавстві?
- Суто законодавчо колегія передбачена лише для районних та обласних рад. Однозначного погляду на законність існування такого органу немає. Цей орган радше політичний, а не правовий.
До прикладу, прокурор проти такого органу і слід чекати протест прокурора. Якщо протест буде прийнятий радою, то по всьому регламенту у пунктах, які стосуються колегії буду вноситися правки. Якщо ні – то слід чекати судового засідання, бо прокурор напевне, буде відстоювати свою позицію у суді.
- За новим документом регламентується етика поводження депутата в сесійній залі. Це є новацією чи такі норми вже мали місце у регламенті ради попереднього скликання?
- Цей розділ істотно не відрізняється. Новим є лише те, що заборонено користуватися мобільним телефоном. Тобто дзвонити та приймати дзвінки під час засідання. Потрібно або вимкнутий телефон, або перевести його в режим без звуку.
- Вже на засіданні 17 грудня , на якому приймали регламент, депутати порушувати його: плескали, викрикували, декілька разів лунали мелодії мобільних телефонів. Чи є якась відповідальність за порушення етики?
- Взагалі за своєю логікою депутат любить повагу і обмежити його важко. Але так чи інакше регламенті прописується, що депутата чи присутніх в залі, які порушують ведення пленарного засідання, можуть заставити вийти з залу, якщо після зауважень вони не реагують.
Не знаю, як ця норма спрацює відносно депутат – бо ця норма є фактично порушенням закону. Але відносно інших осіб, які не можуть врахувати своїх емоцій – можна застосувати.
- Тобто, виходить, є норма регламенту, яка суперечить закону?
- Знайти правове обґрунтування виведення депутата буде важко. Адже депутат має право голосувати з усіх питань і зобов’язаний брати участь у роботі ради. А видаляючи його з ради – ми позбавляємо його цієї можливості. Тому напевно, не буде випадків, коли працівники охорони будуть когось з депкорпусу виводити з залу. Я подіваюся, що до того й не дійде.
- Навіщо прийняли процедуру акредитації ЗМІ? Попередні ради абсолютно нормально обходилися без неї, і особливих проблем не виникало…
- Це лише спосіб зберегти нормальну роботу ради. Адже зал сесійних засідань не є дуже великим, а якщо від кожного засобу масової інформації захочуть бути присутніми по п’ять осіб – то ми просто не помістимо їх всередині. Вони будуть змушені йти в частину зали, де проходить голосування.
Тому була запроваджена процедура попереднього запису. І обмежена акредитація може бути лише у випадку, коли відсутні місця у залі. Ця норма не зустріла ні у залі, ні на профільній комісії ніякого спротиву і заперечень.
- Чи може звичайний мешканець Луцька прийти на пленарне засідання ради?
- Так, єдина умова, коли може бути таке обмеження - це якщо рада вирішить провести закрите засідання. В такому випадку забороняється присутніх осіб, крім тих, яких визначить рада.
- Якщо прийнята версія регламенту не буде опротестована прокуратурою і міський голова його підпише – це означатиме, що документ залишиться в такому вигляді протягом наступних п’яти років?
- Ні, в регламент можна і необхідно вносити зміни. Повірте, що за каденцію буде внесено щонайменше 5-6 поправок. Це є динамічний документ, який можна буде правити і вдосконалювати.

Розмовляла Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Богдан Показати IP 19 Грудня 2010 16:34
Створення колегії в міськраді не є чимось незаконним,оскільки колегія не має розпорядчих функцій,а лише рекомендаційні.І не діло прокуратури влазити туда,де її реакція нікому не цікава.Але ж хочеться.
Богдан Палич Показати IP 20 Грудня 2010 15:47
Колегія існуює багато років в Львові. Ну немає ніяких проблем. Напевно із колегією незгідний сам Романюк, який намовляє прокурорів. А сам протест вже є ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus