USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Прокурор Кулик звинуватив Порошенка у втручанні в «справу Курченка»

11 Квітня 2019 15:55
Заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури України Костянтин Кулик звинуватив особисто президента України Петра Порошенка, представників Адміністрації президента, деяких народних депутатів від БПП та керівництво ГПУ у втручанні в розслідування так званої «справи Курченка», в якій фігурує оточення чинного глави держави.

Про це йдеться в його рапорті від 11 квітня генеральному прокурору України Юрію Луценку, який він зачитав на прес-конференції, пише УНІАН.

За його словами, йому стали відомі обставини, які свідчать про сприяння злочинній організації Януковича, зокрема особами, які входять до Адміністрації президента України та до керівництва Генеральної прокуратури України.

«За даним фактом мною складено рапорт на ім’я генерального прокурора України з необхідністю внесення відомостей до ЄРДР про початок розслідування у зв’язку з виявленими обставинами», – зауважив Кулик.

У рапорті нагадується про завершення розслідування у низці кримінальних проваджень за ознаками складу злочинів, передбачених ч.1 ст.255, ч.5 ст. 191, ч.1 ст. 366, ч.3 ст.358, ч.3 ст.209, ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 Кримінального кодексу України за фактами вчинення учасниками злочинної організації екс-президента України Віктора Януковича злочинів економічної спрямованості, легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

«На сьогоднішній день повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям (із них 12 вищих посадових осіб міністерств та відомств, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних компаній. Із тих, кому повідомлено про підозри, стосовно 42 осіб кримінальні провадження направлені до судів для розгляду по суті. За наслідками судових розглядів на теперішній час ухвалено 27 обвинувальних вироків, 4 особи ухвалами суду звільнені від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Щодо 15 осіб судові розгляди справ тривають», – йдеться в рапорті.
Він відзначив, що загальна вартість арештованого майна становить понад 5 млрд грн, загальна сума відшкодованих збитків – більш як 1,5 млрд доларів США.

Кулик на прес-конференції заявив про втручання в розслідування низки епізодів цього провадження представників Адміністрації президента України, народних депутатів від БПП Ігоря Кононенко, Олександра Грановського, Валерій Давиденко, заступників генерального прокурора України Євгена Єніна та Анжели Стрижевської та інших посадових осіб ГПУ.

Також у самому рапорті, що був наданий журналістам під час заходу, серед інших вказується, що до втручання в слідство також причетний особисто президент України Петро Порошенко.

В наведених у рапорті епізодах фігурують, зокрема український бізнесмен Сергій Курченко, екс-міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський, екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева та чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов.
Нагадаємо, 28 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно Курченка. За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопосадовцям, з них 12 – вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов та інші топ-чиновники. Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Його оприлюднила в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1» 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus