USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Прокурор Кулик розповів, чому підозри оточенню Порошенка щодо відмивання грошей Януковича вручили саме зараз

30 Березня 2019 21:31
Скандальний прокурор Костянтин Кулик в інтерв’ю УНІАН розповів, чому підозри в сприянні відмиванню грошей сім’ї Януковича близького оточення Порошенка були висунуті зараз, напередодні виборів, чи чинився тиск на прокуратуру в цій справі і як матеріали могли «зникнути» з ЄРДР.

Після завершення розслідування щодо українського бізнесмена Сергія Курченка вами були підписані підозри у відмиванні мільярдів «сім’ї» Януковича, в тому числі екс-главі АП Ложкіну, колишній главі Нацбанку Гонтаревій і чинному заступник голови АП Філатову. Але ці підозри були скасовані вищим керівництвом, а вас викликали в ГПУ. Скажіть, що у вас у відомстві відбувається?

Я прийшов сьогодні (29 березня) на роботу до 9.00, зайшов в кабінет, дивлюся немає частини матеріалів «400-ї справи», які були в кабінеті. Справа № 400 – це основна базова справа з розслідування економічного блоку незаконної діяльності злочинної організації Януковича. Я зайшов до заступника генерального прокурора Євгена Єніна, дивлюся матеріали у нього лежать. Я питаю: «Хтось записував те, що виноситься з кабінету, щоб нічого не пропало?». Він каже, що начебто все тут. Але, видно, щось вночі там щось відбувалося. Виносилися матеріали, потім в ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань) прибрали підозри цим чотирьом особам (Гонтаревій, Філатову, Ложкіну, Стеценку).

Ви знаєте, яка частина матеріалів була вилучена?

Я не знаю, що саме пропало. Тут потрібно проводити інвентаризацію і розбиратися. Там більше трьох тисяч томів. Що пропало? Складно сказати. У цій справі збираються докази щодо низки осіб, далі пред’являється підозра особі, після чого з цієї справи виділяється справа стосовно цієї особи, їй присвоюється новий номер. Ось, Курченко виділений з «400 справи», у нього є свій новий номер, там йому пред’явлено підозру і адвокатам оголошено про те, що вони можуть приходити і з нею ознайомиться. Це повідомлення ще йде їм поштою, по ідеї – завтра-післязавтра (30-31 березня) воно повинно до них потрапити. В рамках цієї справи були пред’явлені підозри Злочевському (колишній міністр екології України, власник газодобувної групи Burisma Holdings Микола Злочевський), Ложкіну, Гонтаревій, Стеценку (Керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко) і Філатову. Інформацію про вручення підозр в незрозумілий поки для мене спосіб прибрали з ЄРДР.

Але в будь-який момент ці підозри можна заново пред’явити Гонтаревій, Філатову, Ложкіну ..?

Так, тут нічого смертельного немає. Процесуальний документ можна вручити різними способами – можна викликати людину і дати їй документ, можна під’їхати, вручити в руки, це не заборонено. Якщо ти не знаєш, де знаходиться людина, береш з бази місце її реєстрації і надсилаєш їй підозру поштою за місцем реєстрації.

Ви – процесуальний керівник в "справі Курченко«?

Так, є старший групи прокурорів, але є процесуальні керівники в розслідуванні. Фактично цією справою займаюся я. Всі підозри виписую я. Оцінку доказам даю теж я. Підписи всюди на документах ставлю я.

Після всіх подій, ви залишаєтеся процесуальним керівником чи вас усунули?

Мене поки ніхто не повідомив, що я відсторонений, вважаю, що я їм залишаюся. Навряд чи я відсторонений – це був би скандал. Для цього потрібні підстави ...
Я зараз взяв лікарняний. Мені сказали – йди у відпустку. Я кажу, що якщо я зараз піду у відпустку, то це буде виглядати, що у нас тут все погано. Голова болить трохи, і три доби ми не спали, давайте я візьму три дні лікарняного. Заїхав в лікарню, поміряв пульс. Відісплюся, і в понеділок вийду на роботу.

Що зараз відбувається з розслідуванням цієї справи?

Слідство зараз поставлено на паузу. Я був у Єніна і питаю: «Як ви бачите подальшу організацію роботи?» Він каже, що потрібно подумати. Ось, вони думають, як воно буде виглядати.

Навіщо була вилучена частина документів, навіщо це робиться? Хочуть «зам’яти» ці справи?

Банкова зараз тисне на генеральну прокуратуру. Ситуація несподівана, і приймаються поспішні рішення. Але у нас ні Банкова, ні генеральна прокуратура не є предметом розслідування. Зрозуміло, що ситуація не стандартна, і поки призупинили усе, щоб розібратися.

Як ви вважаєте, з матеріалів справи, після вилучення частини документів, можуть зникнути докази, щоб не було можливості повторно пред’явити підозру фігурантам?

Це провокаційне питання.

...в теорії?

Ні, це все відновлюється. Вчинено злочин, його сліди можна знайти знову, якщо ми розуміємо, як він відбувався. Ми візьмемо копію знищених документів і покажемо їх суду.

Тобто «зам’яти» ці справи вже не вийде?

У моєму розумінні – не вийде. Те, що відбувається – це дурість, заснована на емоціях. Зараз, якби вони сіли і подумали, то щось придумали б краще. Я б на їх місці прийшов би, отримав цю підозру, і пішов захищатися в суді. Вони поки роблять вигляд, що цього не було.

Вони відтягують неминуче? Яким чином можна пояснити цю емоційну реакцію?

Я не думаю про те, що вони можуть думати. У моєму розумінні, у них варіантів немає. Вони можуть затягнути час в цій ситуації, але рано чи пізно ці справи підуть в суд.

Вся ця ситуація може зашкодити «справі Курченка» в суді?

Політичне забарвлення цієї справи? Так, захист цим може скористатися. Але я думаю, що це особливо не вплине. Це більше вплине на те, що з’являться докази, як угруповання намагається використовувати адмінресурс для того, щоб уникнути відповідальності. Суддя побачить, як вони включали важелі, як вони намагалися діяти. Це покаже ступінь небезпеки угруповання. Для звинувачення це плюс.

У вас вдома проводилися обшуки після підписання підозр?

Ні, після цього пішла інформація з різних джерел – з ГБР, інших, про які я не хочу згадувати, достатньо достовірних – про те, що була команда з Адміністрації президента порушити справу, зареєструвати провадження, і навіть не стільки провести обшуки, як заарештувати.

Ця інформація виявилася неправдою?

Ні, це завдання стоїть до сих пір, просто вони не розуміють, як це зробити. Потрібні якісь підстави, потрібно до чогось причепитися. Зараз вони такі підстави шукають. Я думаю, вони стоять і дивляться, хто додому заходить, з ким я зустрічаюся, куди виїжджаю. Підключилися до мого Wi-Fi, підключилися до телефону, моніторять ... Тільки їх чомусь дуже багато – це перебір.

Ви не боїтеся за своє життя?

Ми всі пройшли АТО, чого нам бояться? Там озброєних людей затримували, тут неозброєних політиків ловимо, або бізнесменів. Потрібно було рік тому справу забрати і якось вплинути на ситуацію. Юрій Віталійович [Луценко] сказав: «Ні, справа буде розслідуватися». Ось ми її і розслідували ...

Що зараз відбувається зі "справою Курченка«?

Фактично, зараз справа зупинена, її забрали. Нічого не розслідується ... Слідство завершене тільки щодо Курченку, по ним (Ложкіну, Гонтаревої, Філатову) справа дійшла тільки до стадії пред’явлення підозр. Потім з ними потрібно провести слідчі дії, як з підозрюваними. І виходити на закінчення слідства. Це плюс-мінус місяці два-два з половиною.
Там докази зібрані настільки, що нам потрібно десь два місяці, щоб закінчити, щоб дошліфувати справу – виконати, в основному, процесуальні дії з цими особами. Можливо, не по всіх через два місяці піде справа до суду, але, припустимо, по Ложкіну – це два місяці точно. Там нічого тягнути, там все зрозуміло.

Спікер генпрокурора Лариса Сарган у себе в Facebook заявляла, що для пред’явлення підозр Ложкіну, Гонтаревій, Філатову, Стеценку, в тому числі, було недостатньо доказів ...

Щоб оцінити достатність доказів, потрібно їх хоча б побачити. Щоб їх побачити, потрібно прочитати підозру. Я сумніваюся, що у них була така можливість. На емоціях був зроблений цей пост в Facebook.

А сам генпрокурор з вами спілкувався з приводу пред’явлених підозр?

Звичайно, я ж йому доповідав ситуацію.

Як він на це відреагував?

Нормально, просто сказав, що, можливо, потрібно було почекати пару днів, щоб це не використовували, як втручання у вибори. Але справа в тому, що поки це все в ЗМІ не потрапило, ніяким боком це на вибори не впливало, воно і зараз не впливає. Як воно впливає?

Б’є по іміджу Порошенка, адже розслідування стосується близького оточення президента ...

Це не найближче оточення.

Як же – його бізнес-партнер, колишній глава президентської адміністрації Ложкін ...

Він же його звільнив у зв’язку з тим, що вилізла ситуація, коли він був причетний до злочину. Коли актив холдингу UMH «Наше радіо» був переписаний на Ложкіна назад, президент і зняв його з посади.
Там же розслідуються, в основному, обставини їх (оточення Порошенка) діяльності за період до Майдану. Розслідуються епізоди, коли Порошенко був міністром економіки, народним депутатом України. Ці події стосуються тих часів.

Скажіть, на вас виходили представники штабів кандидатів у президенти? Може, пропонували якісь посади після своєї перемоги на виборах?

Знаєте, дуже багато хто дзвонить, я просто трубку не беру. Ось, ви постукали в двері, я їх відкрив. А так, телефон я не беру, зараз дуже багато інформації через телефон йде, але я не відповідаю. Але зі штабів, з якого-небудь штабу, ще немає, ще не виходили. Журналісти телефонують, волонтери телефонують, колеги, знайомі телефонують, політики – ще немає.

Сарган писала про те, що правову оцінку, за її словами, неправомірного підписання підозри, дасть ДБР ...

ДБР скасували. Зі мною Юрій Віталійович [Луценко] зв’язувався і сказав, що це дурість і справи в ДБР немає.

Можете детальніше розповісти, про що ви говорили з Луценком?

Навіщо вам це? Це наша особиста з ним розмова ... Я ж не злочинець. Яка справа в ДБР? Для того, щоб давати оцінку моїм діям, ДБР не потрібно, є вищі процесуальні керівники. Але я знаю точно, що стоїть команда мене заарештувати, просто шукають спосіб. Дали команду по лінії ДБР, НАБУ і Матіос, разом з військовою контррозвідкою, цим займається. Це я знаю. Сиджу і чекаю, хто з них перший прийде, і з чим. Слава Богу, російський слід поки не ліплять.

Але НАБУ, в зв’язку з рішенням Конституційного суду, закрило провадження проти вас щодо незаконного збагачення ...

Ви трохи неправильно говорите. 2 квітня засідання в суді, в ході якого вони зобов’язані за законом подати клопотання про закриття справи за цією статтею. Це одна справа, але можна підігнати, що хочеш. Можна спробувати по декларації справу порушити (про внесення недостовірних даних в декларацію,). Вони бігали і хотіли висунути підозру за підробку в декларації, хоча є оцінка НАЗК... Загалом, щось придумають. Було б щось явне були б уже тут. А так, поки розставилися навколо будинку. Я ж бачу, що вони стоять. Справа в тому, що за специфікою роботи я їх всіх знаю. «Зовнішня реклама» (зовнішнє спостереження) СБУ стоїть, розвідки, СЗР тут лазить. Комплекс тут катається і знімає інформацію, підключається до мереж. Люди приходять і скаржаться, що телефони глючити почали.

Давайте поговоримо про суть справ. Всього повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопоставленим чиновникам, з них 12 – вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади. Хто ці люди?

Це ті, хто за Януковича обіймали посади – вони всі колишні.

А хтось є з нинішніх чиновників, крім Філатова?

Депутат Шверк (нардеп від Блоку Порошенко Григорій Шверк) є, йому підозру можна пред’явити тільки через клопотання до парламенту і рішення Верховної Ради. В принципі, ми повинні були вчора (28 березня) це робити, але, у зв’язку з цими подіями, все зупинено.

Ви підготували відповідне клопотання? Досить для нього підстав?

Ми планували це робити вчора, але справа стоїть на паузі. Матеріали вивезли, і все зупинилося.

Генпрокурор підпише клопотання на зняття недоторканності з Шверк?

Він каже, що воно ще поки не на часі. Але це не моя вина, що воно не на часі. Я міг би почекати, але чому я повинен чекати? У мене терміни процесуального розслідування по Курченку закінчуються.

Чому інформація про фігурантів цього розслідування з’являється лише зараз?

Я б ці обставини розглянув ще років зо два тому. Прийняв би рішення, і зараз сидів би чистий і не хвилювався. Але зі збором доказів максимально заважали фігуранти. Тому затягнулося. Однак, закінчуючи розслідування справи Курченка, ми зобов’язані пред’явити підозри всім його спільникам. Тому що інакше скажуть: «Чому ти не прийняв рішення щодо спільників?» Ну, ось, я і прийняв.

А які міжнародні слідчі доручення були зроблені в цих справах?

Їх дуже багато, в основному, вони пов’язані з перерахуванням грошей поза Україною по банківських рахунках і покупці нерухомості, що доводить користь людей. Щодо Ложкіна, наприклад, гроші заарештовані на острові Джерсі, юрисдикція Великобританії. Його викликали і допитували в суді, він там дав неправдиві свідчення: що він не знав, що Курченко злочинець і не перевіряв, звідки той давав гроші на холдинг UMH. Тобто брехав суду.
Ми підозрюємо Ложкіна в тому, що він здійснював сприяння злочинній організації Януковича, тому що він погодився «надути» вартість холдингу UMH для того, щоб група Курченка-Арбузова могла прогнати гроші, що мають незаконне походження. Сума була піднята до 440 млн доларів США, десь близько 27 млн ​​з цієї угоди пішли Курченку на схему по контрабанді бензину. Це підтверджується дуже багатьма доказами. Потім, коли стався Майдан, Курченко разом з Арбузовим втекли в РФ, ми почали розслідування, заарештували ці активи UMH. Але тоді виявлялося жорстку протидію. Зараз вже зрозуміло, що відбувалося – тоді включили адмінресурс, і це призвело до того, що вони, за допомогою керівництва ГПУ, домоглися зняття арешту з майна UMH, яке було закладено в «Укрексімбанку».

Прокурор на засідання суду в цій справі не пішов, а потім була дана команда не оскаржувати рішення цього суду. Якби не були зняті арешти, то «Укрексімбанк» забрав би UMH ще в 2015 році, а, крім того, забрав би ще 50 млн доларів Арбузова в цінних паперах, в ОВДП (схожі ми пізніше конфіскували). І ще 50 млн доларів забрав би у людини Клименко в казначейських паперах. Цю всю ситуацію збили через адмінресурс. Я підозрюю, що за цим стоять Ложкін, Філатов, Шверк. І теж достатньо доказів, щоб це підозрювати. За це Ложкін зі Шверк в 2015 році отримали назад «Наше радіо» – це один з активів холдингу UMH. Я вважаю, що тут достатньо підстав, щоб відправити цю справу до суду, нехай суддя з ним розбирається. Нехай вони йдуть до суду і дають свої пояснення.

Є момент, проти якого я не можу піти – Курченко продовжує користуватися холдингом UMH і впливати на інформаційну політику в Україні. Я точно знаю, що Курченко знаходиться під контролем ФСБ, ми бачимо ці моменти. Крім цього, він виплачує гроші холдингу всім бенефіціарам досі. Ми це бачимо. Як на мене, цю ситуацію потрібно припинити.

В якому епізоді фігурує Філатов?

Філатов оформляв цю угоду по холдингу UMH від юридичної компанії «Василь Кісіль і партнери». Тобто він складав документи, він все розумів, все бачив, що відбувається.

А в чому підозрюєте Гонтареву?

Вона, під час перебування засновником інвесткомпанії ICU, підозрюється в пособництві злочинній організації в розкраданні 2 млрд гривень «Аграрного фонду». У двох словах, події пов’язані з тим, що в лютому 2014 року, коли вже було зрозуміло, що все тікають, «Брокбізнесбанк» почав виводити активи. Регулятори і всі написали, що «Брокбізнесбанк» стає ризикованим. І через нього вирішили «вимити» гроші «Аграрного фонду». ICU, як брокери, цю угоду провернули. Чиновники Нацбанку і «Аграрного фонду» – все в суді. Там, звичайно, вже другий рік справу щодо цього блокується, ніяк її не можуть почати слухати, але ця ситуація досить доведена. Стеценко там особисто підписи на документах ставив, як директор ... Вони перешкоджали, як могли. Ви не думайте, що вони прийшли і зізналися. Зрештою, ми їх дотиснули ... Не моя вина, що це співпало з виборами. Вони могли б піти назустріч слідству і закінчити це все ще рік тому.

Як ви вважаєте, якщо Порошенко залишиться на другий президентський термін, справи щодо його оточення можуть піти в суд?

Я вважаю, що якщо ці справи не підуть до суду, то всі особи, які причетні до цього розслідування і якось на нього впливали, будуть з цим «гачком» жити постійно. Ця справа має піти в суд і в суді має вирішуватися, чи достатньо ми зібрали доказів, або недостатньо. Ідіть до суду і доводьте, що ви не винні. Але вони бояться, бо розуміють, що у нас достатня доказова база, що потрібно буде ходити в суд, там будуть журналісти ... Потім, в «банді» може статися розкол, хтось може почати давати свідчення ... Для них це небезпечна ситуація.

На вашу думку, яка судова перспектива цих справ?

Якщо ми підписуємо підозри, то ми розуміємо, що достатньо доказів, щоб направити справу в суд. Судова перспектива – це вже наше протистояння з захистом в суді. Тут є різні моменти. Але у нас достатньо підстав вважати, що буде вирок.

Наскільки тяжкі злочини інкримінується фігурантам Ложкіну, Гонтаревій, Філатову з точки зору того, яким може бути вирок?

Це не тяжкі, це особливо тяжкі злочини. Виходячи з практики, за цими статтями суди в Україні виносять вироки у вигляді десь від 5 до 9 років позбавлення волі, як пощастить. Багато що залежить від того, хто фігурант, які обставини справи. Але суд може і виправдати. Наше завдання – направити справу в суд, не сховати і не прикрити її. Ми ж орієнтуємося на Європу, а не на «совок». Наше завдання – зібрати докази і передати справи до суду якомога швидше. Ми і так затягнули з усім цим.

Ці справи можуть піти в новий Антикорупційний суд?

Тут я не готовий сказати, оскільки не зовсім розумію, що буде йти в Антикорупційний суд. Одні фігуранти підозрюються в легалізації і сприянні злочинній організації, інші підозрюються в сприянні злочинній організації та в співучасті в розкраданні в особливо великих розмірах. На перший погляд, це справа антикорупційного суду, але там будуть нюанси такі ж, які були в НАБУ. Я не думаю, до якого суду вони підуть, нам все одно, в якому суді підтримувати обвинувачення.

Ви відчували тиск під час розслідування "справи Курченко«?

Так, постійно. З різних приводів різний тиск. Але весь тиск нейтралізувався керівництвом прокуратури. Єнин і Луценко нейтралізували будь-який тиск. Що на нас тиснути? З нами домовитися не можна, натиснути не можна, тому що керівництво не дає. У нас було повне «зелене світло», ми все розслідували. Чому ми вийшли на ці результати? Тільки тому, що нам дозволили розслідувати, і прибрали всіх, хто міг на нас тиснути. До нас не можна було пробитися. Тих, хто виходив на нас з грошима, ми самі «брали» на цих грошах.

Наприклад?

Тамразов запропонував, ми його затримали на хабарі (Олексій Тамразов – бізнесмен, власник інтернет-видання INSIDER і відомий блогер, 9 серпня його затримали при спробі дати прокурору Кулику 200 тисяч доларів хабара).
Чому тоді зараз мова йде про скасування підозр щодо оточення президента? Банкова зараз тисне на прокуратуру, щоб зараз це все зупинити. Поки відбувається ця плутанина, розслідування поставлено на паузу.

На вашу думку, Луценко, який є кумом Порошенка, буде йти проти його оточення?

Я ж бачу, що він це робить. Не знаю, як в інших департаментах, але у нас взагалі жодних заборон не було – йдіть і розслідуйте. Єдине, він (Луценко) прийшов і запитав: «Чому ти не доповів мені, що ти вже підписав і направив підозри?». Я йому сказав: «Щоб вас не підставляти, щоб не створювати таку ситуацію, не ставити вас перед вибором».

Але все-таки підозри скасували. Чи означає це, що на Луценка вдалося вплинути?

Я до кінця не знаю, що сталося. Інформація про те, що були пред’явлені підозри, зникла з ЄРДР. Прибрати її звідти можна тільки двома способами: або як помилково виставлену, або, скасувавши підозри. За яких підстав прийнято рішення, я не знаю.

Ви говорите, що спілкувалися з Луценком, але не цікавилися чому з ЄРДР зникли підозри?

Ні, не питав. Що тут для мене незрозумілого? Навіщо ставити дурні питання?

Який алгоритм дій далі? Ви заново будете підписувати Гонтаревій, Ложкіну, Філатову підозри в понеділок?

Справа в тому, що ми одночасно, 28 березня, викликали їх – Ложкіна, Гонтареву, Філатова, Стеценка – до нас офіційними повістками. Вони будуть зобов’язані з’явиться до нас в понеділок, вівторок або середу. Все одно їм будуть вручені ці документи, в інший спосіб. Вони можуть сказати, що пштою не отримали. Не проблема. Ми їм вручимо підозри в приміщенні ГПУ ... Я взяв паузу до понеділка, зараз трохи здоров’я відновлю, і в понеділок вони повинні вже з’явитися, а ми вручимо їм під розписку ці ж підозри і покажемо доказову базу. Тому що вони мають право знати, на чому ґрунтуються підозри.

Всі фігуранти зараз знаходяться в Україні?

Я не знаю, чесно кажучи. Це та категорія осіб, за якими стоять «прапорці». Якщо ми починаємо цікавитися, де вони знаходяться, їм відразу стає відомо.

Що значить "прапорці"?

Збір інформації про них контролюється спецслужбами, тому, як тільки ми починаємо по базах встановлювати, де вони знаходяться, де вони живуть, що вони роблять, їм відразу стає відомо. Вони всі зареєстровані в Україні. Ми їм надіслали за місцем реєстрації і підозри, і порядку. В цьому немає процесуальної проблеми.

Але вони ж можуть просто не з’явиться, проігнорувати порядок?

Можуть не з’явиться. Але я на їхньому місці, навпаки, прийшов би з адвокатами, і в подальшому захищався б в суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 30 Березня 2019 21:45
агітація заборонена сьогодні... поліція вже їде до вас

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus