USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Проміняв цирк на Луцький зоопарк: екзотичний Жорік запрошує у гості. Фоторепортаж

22 Серпня 2020 11:55
Інформаційне агентство Волинські Новини мало нагоду побачити на власні очі, як живеться новому мешканцю нашого зоопарку – чотириметровому пітону Жоріку.

«До нас плазун потрапив із виїзного цирку, – розповідає директорка установи Людмила Денисенко. – Там його використовували для забави – найбільш популярними були селфі з екзотичною твариною. Коли ж таку наругу законодавчо заборонили, його вирішили віддати. Спочатку господарі на власні очі переконалися у гарних умовах Луцького зоопарку й лише після цього безплатно віддали сюди Жоріка». Так у жовтні 2019 року пітон і опинився в зоопарку й одразу втрапив на карантин – до нього приглядалися, вивчали вподобання і характер, адаптовували до нових умов.
На наше прохання рептилію виносять з клітки. Справді, видовище вражає, адже довжина Жоріка – чотири метри (відповідно, йому близько чотирьох років). І він ще буде рости – пітони досягають і 10 метрів. Навколо одразу збирається публіка – усі в захваті від такої екзотичної тварини. До речі, пітон Жорік та анаконда Василіса (про неї – згодом) – перші плазуни в Луцькому зоопарку за всю його історію.
Запитуємо про те, чи дорогим задоволенням є утримання такого екзотичного гостя. Людмила Денисенко пояснює: плазун харчується лише один раз на 10-12 днів – за цей час їжа повністю засвоюється, та й у природі пітонам рідко коли вдається вполювати здобич частіше. Найбільш витратним є створення температурного та водяного режимів у будиночку Жоріка. Справді, там надзвичайно тепло навіть за нинішніх умов. У цьому ми мали можливість переконатися на власному досвіді – після п’яти хвилин перебування за склом сонячна спека видалася майже холодком. Однак це того вартувало: змогли на власні очі побачити, який вигляд має скинута під час линьки зміїна шкіра.
У таких екстремальних умовах часом доводиться працювати ветеринарному лікарю Володимиру Когуту. «Це не найгірше, – одразу наголошує він. – Неприємно, що потрібно слідкувати не за тваринами, а за людьми. Шкода, але хай скільки говори, а ставлення у них до тварин дуже халатне. Чомусь думають, що то все жарти – давати заборонену їжу чи сторонні предмети. А потім мені доводиться рятувати тваринок. Усі маніпуляції потрібно з ними здійснювати під наркозом, а це завжди стрес. Після нього живе створіння довго відходить, а інколи й сердечко не витримує».
Про Жоріка Володимир Когут розповідає наче про звичайного домашнього улюбленця – кота чи собаку: «Здружилися з ним на карантині. Тоді восени він жив у переносному тераріумі у мене в кабінеті. Я його годував, почав гладити, приглядався до нього. А Жорік звикав до мене. Тепер реагує, коли бачить у вольєрі, адже знає, що я прийшов з добром. За час роботи я переконався, що кожна тварина відповідає на ласку, але один раз зробиш їй боляче – і вона запам’ятає це на все життя. Насправді це дуже розумні істоти: наприклад, варто приматам два-три рази побачити ваші дії – і наступного разу вони їх повторюють». Не приховує Володимир Когут і того, що має у зоопарку улюбленців. «З Жоріком ми приятелі, а справжня дружба в мене з мангобеями (це такі мавпи чорного кольору). Вони трохи схожі на чортиків, але лагідні, як малі діти, і до мене з такою любов’ю ставляться, що як їх день не побачу, то сумую», – розповідає ветеринар.

Познайомила нас Людмила Денисенко й з іншими екзотичними мешканцями зоопарку: патагонськими папугами, малюками мавпенятками, жабенятками, ігуаною Ігорем та анакондою Василісою. Поки що дехто з них перебуває на карантині, адже для тендітних організмів людські мікроби можуть стати смертельними.
Директорка не приховує планів на майбутнє: «Хотілося б зробити повноцінний тераріум, у якому гості могли б спостерігати за екзотичними мешканцями нашого зоопарку. Поки що готуємося до цього, аби забезпечити усіх комфортними умовами. Я завжди повторюю: не потрібно гнатися за кількістю тварин, а треба забезпечити їх усім необхідним. Зараз покращуємо те, що є. Наприклад, замінили низку старих вольєрів, розбиваємо квітники, покращуємо благоустрій для зручності наших підопічних і гостей. Але найбільше думаємо над розширенням території. Це ключова умова: буде більша територія – будуть нові тварини».
Дуже шкода, що цьогорічна епідемія внесла корективи у роботу зоопарку – улюблені свята, які проводили на його території, довелося відміняти. Щодо прийдешнього Дня Незалежності, то Людмила Денисенко підкреслює: працюють у звичному режимі і гарантують гарний настрій. Також вона нагадує про акції для людей старшого віку: безплатний вхід за пенсійними посвідченнями кожного першого понеділка місяця (найближче це буде 7 вересня) та безплатний вхід у будь-який час для осіб, яким минуло 70 років.
Фото – Олександр Дурманенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
А Показати IP 22 Серпня 2020 14:18
репортаж чудовий і на позитиві!
Поліщук Олександр Ми Показати IP 22 Серпня 2020 14:23
Воду в басейні, де купаються ведмеді треба перевіряти раз на місяць на якість та відсутність різного роду кишкових паличок і бактерій. Хіба води чистої немає в зоопарку, щоб поміняти. Зелена вода "цвітіння води" — це процес, обумовлений значним (зазвичай набагато вище норми) збільшенням концентрації мінеральних поживних речовин (мінералізація, азот, фосфор, калій і ін.), що надходять у водойми нашого Луцького парку.
Олександр Дурманенко до Поліщук Олександр Ми Показати IP 22 Серпня 2020 17:21
Абсолютно з Вами погоджуюся! У виправдання, лише, зазначу, що фото ведмедя робив через скло. Відповідно, насиченої зелені додала обробка. Насправді, про прозорість води, її колір чи склад нічого сказати не можу.
Master Card до Олександр Дурманенко Показати IP 22 Серпня 2020 18:36
В обробці не можна було приглушити зелений???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus