USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Просять гроші в людей: біля Луцька будують московську церкву

15 Лютого 2024 18:48
У Кульчині неподалік Луцька зводять церкву Московського патріархату. Гроші на будівництво священник просить у людей.

У лютому 2019 року священник УПЦ МП Олександр Шмигаль лишився без церкви. Більшість прихожан Свято-Георгіївського храму, в якому він служив вісім років, вирішили вийти з Московського патріархату. Оскільки батюшка рішення своєї пастви не підтримав, громада отримала нового священника – з ПЦУ, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«В єпархії Православної церкви України владика Михаїл, митрополит Луцький і Волинський, дав мені указ на цю парафію. Я сюди приїхав 11 числа. Я знав, що тут буде. Я був готовий, що Московський патріархат не віддасть ключі. Це стандартна їхня тема – забрати ключі, забрати начиння. Вкрасти, забрати і сказати, що цього не було», – говорить настоятель Свято-Георгіївського храму ПЦУ Роман Вонсіцький.

Зайти в церкву новостворена громада ПЦУ змогла, бо люди болгаркою зрізали замки. З того дня вже п’ять років у Свято-Георгіївському храмі служать лише українською.

Прихильники УПЦ МП у церкву ні ногою. Разом з батюшкою Олександром Шмигалем вони моляться в старій сільській хатині. Невеликий будинок стоїть трохи далі центру села. За хатою пасуться кури і качки. Про те, що це саме церковна хатина, говорить ікона.

Читати ще: Має власний двоповерховий будинок: священник МП на Волині окупував хатину на території храму ПЦУ

Священник Роман Вонсіцький зізнається, що не раз намагався потрапити сюди на службу:«Поговорити зі священником не раз ходив, і ні разу мене він не пустив. Вони не хочуть говорити, вони не хочуть аргументів, вони вже сталі в цьому. Ти для них просто розкольник і остання людина».

Ще напруженішою ситуація в селі стала, коли на початку лютого в інтернеті з’явилося відео, на якому священник Олександр Шмигаль заявив, що в Кульчині невдовзі буде храм Московського патріархату. Гроші на його будівництво він просить у людей.

«Скоро буде вже зведення покрівлі храму. Як ви бачите, вже до цього йде, а дах потребує великих коштів», – зазначає він на відео.

У час, коли українці й навіть іноземці всіма силами донатять на потреби української армії, каже священник Роман Вонсіцький, збирати на будівництво храму та ще й Московського патріархату абсурдно.

«Вони побачили це відео, як будується москаль… Все, москаль будується. Вони горять цим. Я переживав, щоб нічого не наробили. Я заспокоював людей, казав, що згідно з чинним законодавством ми будемо звертатися, ми будемо писати листи», – звертає увагу Роман Вонсіцький.

Будівництво московської церкви огороджене височенним парканом. Крізь щілини видніється чимала споруда з цегли. Тут вже повністю звели стіни. За словами місцевих, будівництво розпочали кілька місяців тому.

У тому, що цю церкву будують не за донати людей, упевнений отець Роман Вонсіцький. Він каже, що прихильників УПЦ МП у селі не більше ніж десять сімей і ці люди далеко не бізнесмени.

«Будівництво церкви розтягнуте в роках, тому що люди жертвують від своїх зарплат, від пенсій, наприклад. А це будівництво ні разу не довге, воно проплачене. Є акумульовані кошти», – вважає він.

Про те, що будівництво проплачене наперед, на думку священника, говорить і те, що зводять церкву не самі селяни, а наймані робітники.

«Там із села ніхто не працює. Там найняті бригади, крани, техніка, маніпулятори. Там суто як будівельна фірма заїхала і займається будівництвом», – зауважує отець Роман.
Читати ще: «Сміється всенький Камінь-Каширський»: прихильники московського патріархату п’ять місяців живуть у храмі, щоб там не молилися парафіяни ПЦУ

За чиї гроші будують храм і хто дав на це дозвіл, журналісти запитали у священника УПЦ МП Олександра Шмигаля.

«Я ніякої церкви не будую. Це фейкова інформація. Там люди просто строять хату. Того так все перекрутили, роблять фейки зараз. Знаєте, в інтернеті багато що пишуть, розказують… Будується храм, грубо кажучи, людських душ. Мало лі хто там і що виставляє в інтернеті, розумієте? Людина, схожа на мене, говорила (що будується храм, – ВН). В інтернеті говорять, що хочеш. Мало тому вірте. Ну я вам кажу як є: ніхто ніякої церкви в Кульчині не будує», – зазначив отець Олександр Шмигаль.

Чому ж священник УПЦ МП відхрещується від планів будувати церкву? Ймовірно, через те, що земля, де зводять новий храм, призначена для будівництва житлового будинку. Будувати там церкву не можна.

«Їм по документах ніхто церкву не зареєструє. Тому що храми мають зводитися на земельних ділянках, де цільове призначення має бути під будівництво релігійних споруд. Їм ніхто дозволу не дасть на будівництво церкви, ніхто не зареєструє цієї церкви. Також зміни цільового призначення ніхто теж не зробить, тому що це все робиться через сесію», – пояснює староста села Кульчин Галина Матвіюк.

Заявивши на відео, що в Кульчині будують саме храм, за словами старости, священник не лише обурив селян, а й накликав на будівництво масу перевірок. Тому не дивно, що зараз хоче відхреститися від своїх слів, називаючи і відео, і священника на ньому фейком. Цілком імовірно, що замість храму в Кульчині тепер таки змушені будуть звести будинок.

«Власник ділянки може будувати житловий будинок, може собі сказати, що подобається будинок з куполами, якщо вони його з куполами будуть робити», – зазначає Галина Матвіюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Фінагент Показати IP 15 Лютого 2024 19:26
Під будівництво має бути виділена земля саме з таким призначенням, має бути проект, погоджений і затверджений, мають бути встановлені строки будівництва і повідомоення про початок будівельних робіт. Дивно читати, що може будувати, що хоче і як хрче. Попризначали отаких недоумків головами і старостами і маємо такий цвинтар в селі. Тьма інспекцій а паршивий московський піп безперешкодно в українському селі, чиї діти гинуть на московській війні, будує собі церкву. Гниди!
111 Показати IP 15 Лютого 2024 19:47
Гнати в шию нечисть московську
Олексій Показати IP 15 Лютого 2024 20:11
Чому не написали номер картки? Тисячі лучан, які є прихожананами УПЦ з величезною радістю та невимовним задоволенням би скинулися на добудову храму. А ті хто нас ненавидить нехай і живуть далі зі своєю ненавистю. Кожен дасть відповідь перед Богом за себе.
Дрон до Олексій Показати IP 15 Лютого 2024 21:53
З превеликим задоволенням надаю на Ваше прохання номер карти, куди можна перерахувати кошти, пане Олексію https://prytulafoundation.org/donation (фонд Сергія Притули) https://savelife.in.ua/ (фонд Повернись живим) Всі без винятку віруючі люди, в тому числі прихожани Московського Патріархату, будуть Вам вдячні за внесок . І на небесах Ваш добрий вчинок теж буде оціений, не сумнівайтесь.
Радувець Ларіса Показати IP 16 Лютого 2024 10:38
Чому люди не звернулися в тцк щоб буйну енергію попа не спрямувати на копання окопів і нічні проповіді кацапам щоб покаялися. Цирк якийсь, порядних чоловіків забривають до війська, а попило чудить, як йому в дурну голову взбреде.
Анонім до Радувець Ларіса Показати IP 16 Лютого 2024 20:03
Попи табличку ділення знають на відмінно + багаторічний досвід
Відповідь Показати IP 16 Лютого 2024 19:58
А ми і туди жертвуємо, і на храми те ж будемо жертвувати. Ми ні в кого нічого не крадемо, як Пцушники. Подивіться, що у Вінниці вчора зробили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus