USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Просять зберегти єдиний на Волині центр, де лікують хворих на туберкульоз

12 Лютого 2020 21:18
Депутати Волинської обласної ради звернуться до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерства охорони здоров’я та Національної служби здоров’я щодо фінансування протитуберкульозних закладів. Як зазначають, переймаються можливим погіршенням медичного обслуговування пацієнтів, хворих на туберкульоз.

Про це йшлося 12 лютого під час засідання 28-ї сесії Волинської обласної ради.

Обранці громади вимагають до кінця 2020 року забезпечити фінансування протитуберкульозної служби в регіонах за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету, переглянути тарифи на лікування одного хворого на туберкульоз з урахуванням вартості стаціонарного та амбулаторного етапів лікування, а також розрахувати для регіональних фтизіопульмонологічних центрів стандартний пакет послуг, що включає діагностику, стаціонарне лікування, координацію протитуберкульозних заходів та консультативну допомогу.

Депутати пригадують, що минулого року в протитуберкульозній службі області відбулися значні реорганізаційні процеси, зокрема проведено скорочення штату та оптимізацію ліжкового фонду, закрито два стаціонари, які працювали як туберкульозні лікарні. Також у найближчій перспективі планується закриття ще одного периферичного відділення, що призведе до подальшого скорочення персоналу та зменшення ліжкового фонду.

Зараз на Волині функціонує лише один спеціалізований заклад - КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр».

«У закладі лікуються 240 пацієнтів. Це дасть змогу центру отримувати фінансування від Національної служби здоров’я України в розмірі 581 889 гривень на місяць. За рахунок інших послуг заклад щомісячно отримуватиме ще максимум 100 000 гривень. Таким чином, за 9 місяців обсяг фінансування з НСЗУ за надані медичні послуги становитиме 6 137 006 гривень, що є значно меншим від фактичної потреби в коштах. При цьому середньомісячна потреба в коштах на утримання закладу (без видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв) становить 5 328 912 гривень. Цілком очевидно, що такі підходи до фінансування протитуберкульозної служби повністю суперечать моделі лікування, орієнтованої на потреби людей», – перераховують депутати в зверненні.

Вони зазначають, що медичного обслуговування пацієнтів, хворих на туберкульоз, запровадження протиепідемічних заходів повинні вирішуватися на державному рівні як невідкладні, оскільки будь-яке зволікання може призвести до закриття протитуберкульозних закладів, які надають медичну допомогу, і погіршення епідемічної ситуації в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus