USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Протести в Запоріжжі – з Ляшком, лайкою і стріляниною

10 Грудня 2014 17:29
Написати заяву про відставку довелося сьогодні міському голові Запоріжжя Олександру Сіну.

Так, у середу, 10 грудня, близько 200 осіб мітингували біля стін Запорізької міської ради з вимогою відставки мера Олександра Сіна.

Частина з них зайшла разом із нардепом і лідером Радикальної партії Олегом Ляшком і заблокувала роботу міськради. Сін навіть почав матюкатися. Про це повідомляє "Українська правда".

Зрештою, Сіна і секретаря міськради Романа Тарана протестувальники на чолі з Ляшком змусили написати заяву про відставку – однак депутати почали покидати міськраду, й ці заяви так і не розглянули.

8 грудня Сін заявив, що звернувся до СБУ й МВС із проханням перевірити інформацію про нібито підготовку захоплення адміністративної будівлі міськради й мерії 10 грудня.

Протести у Запоріжжі у середу супроводжувалися й стріляниною. Автомобіль, із якого в середу стріляли у бік міської ради Запоріжжя, затримали правоохоронці.

"10 грудня приблизно о 13:15 невідомі особи, пересуваючись на автомобілі "Міцубісі Паджеро", здійснили постріл з невстановленої зброї в бік приміщення Запорізької міської ради", - повідомляє головне управління МВС у Запорізькій області. Постраждалих в результаті інциденту немає, уточнює міліція.

ГУ МВС у Запорізькій області задіяло оперативний план "Сирена". "Близько 14.00 пасажири згаданого авто були затримані працівниками міліції. Проводиться перевірка", - сказано в повідомленні обласної міліції.

Нагадаємо, 6 грудня у Вінниці протестувальники штурмом узяли облраду. Під час сутички з правоохоронцями постраждало не менше 14 осіб. Активісти спочатку протестували проти відставки голови облради Сергія Свитка, а потім почали вимагати відставки вінницького губернатора Анатолія Олійника.

Протести, як в Запоріжжі та Вінниці, можуть відбутися в інших містах, вважаєють експерти.

За протестом, який відбувся сьогодні у Запоріжжі, стоїть невдоволеність суспільства місцевою владою. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

Ще один політичний експерт, Андрій Золотарьов, вважає однією з причин заворушень у Запоріжжі та Вінниці незавершений Майдан і вертикальний конфлікт між верхами і низами українського суспільства, - повідомляє радіостанція Голос Столиці.

Так, Олександр Кочетков коментує заворушення в областях наступним чином:

"У Запоріжжі кон'юктурний мер. Він був із "Батьківщиною" і з владою Януковича. Його дуже важко назвати демократом і патріотом. Тому в місті є багато людей, невдоволених його позицією. Треба було владі, яка сидить на Банковій, відразу вирішувати це питання. Натякнути, щось зробити, щоб людина пішла. І не доводити до стихійних виступів.

У Вінниці скритий, але гострий конфлікт між керівництвом ОДА та обласною радою. І туди втрутилася "Свобода", яка не пройшла до Ради і хоче привернути до себе увагу. По-друге, якщо є "Свобода", то без грошей не обійшлося", - зауважив експерт.

Він також сумнівається у причетності до цих протестних акцій "регіоналів", а участь в одній з них Ляшка вважає його особистим піаром. "Як мед, то туди і Ляшко. Можна попіаритися, можна зробити вигляд, що він там щось розрулив у патріотичному спрямуванні", - сказав експерт.

Проте, з його слів, подібні протести можуть відбутися і в інших містах. "Це можливо, якщо влада завчасно не зробить кроки, щоб зменшити природнє протистояння, про яке відомо", - зазначив Кочетков.

Про причини загострення ситуації на місцевому рівні радіостанція "Голос Столиці" поговорила з політичним експертом Андрієм Золотарьовим.

"Природа тих подій, які відбулися в минулі вихідні у Вінниці та на які очікують у Запоріжжі, як на мене, очевидна. Той вертикальний конфлікт між верхами і низами українського суспільства, який вивів людей на Майдан, на Майдані не був завершений, і основним ризиком наступного року є силове продовження вертикального конфлікту.

На цей вертикальний конфлікт накладаються конфлікти горизонтальні. Це, як випадок з Вінницею, складнощі у взаєминах губернатора і голови облради, на чому грає відома політична сила, яка хоче взяти реванш.

Якщо говорити про Запоріжжя, то це один з тих регіонів, де постійно ведуться інформаційні війни. Протягом 15 років у місті у зв’язку з місцевою специфікою, строкатою структурою бізнес-груп ніколи не було спокійно, на відміну від того ж Дніпропетровська. Тому версія про те, що там йде боротьба за владу між кланами, цілком життєздатна", - вважає Золотарьов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
. Показати IP 10 Грудня 2014 17:57
Аденаура чи Альцгеймера?
Дончанин до . Показати IP 10 Грудня 2014 18:18
Может быть. Воспринято на лету и на слух. Спорить не буду. Но премию присвоили как лучшему мэру - это факт.
Анонім Показати IP 10 Грудня 2014 18:37
Гомосєк розхитує ситуацію в країні. Провів в Раду в 24 роки вискочку..Хто йому вірить, ********.
Лучанин Показати IP 10 Грудня 2014 21:18
Можна лише дивуватися, що стільки виборців проголосували за партійний список авнтюриста Ляшка. Не менше подиву є і те, що цих авантюристів ще й взяли до складу коаліції, видно, для її розвалу з середини.
Анонім Показати IP 11 Грудня 2014 06:58
А коли нашого Романюка скинуть, хай в карабасі працює
Шевченко Показати IP 11 Грудня 2014 17:15
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus