USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Причиною вибуху в Оленівці була російська термобарична зброя, – Генпрокурор

1 Серпня 2022 22:11
Українських полонених у колонії в Оленівці вбили термобаричною зброєю. Це попередні висновки декількох міжнародних експертів.

Відповідну заяву зробив Генпрокурор Андрій Костін під час телемарафону, передає Главком.

«Хочу вже повідомити, що попередні висновки наших міжнародних експертів говорять про те, що засобом цього вбивства була термобарична зброя. Це попередні висновки кількох міжнародних експертів», – наголосив він.

Костін спростував заяви прокремлівських ЗМІ про те, що по колонії нібито було завдано ракетного удару.

«Це точно не ракетний обстріл. У цьому експерти впевнені», – сказав він.

Прокуратура розпочала невідкладні слідчі дії. Але це складне питання, зазначив Костін.

«На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі ракетними системами типу HIMARS, про те, що вони намагаються зараз стверджувати. Але ще раз хочу сказати, що ми маємо вже попередні висновки міжнародних експертів про те, що це було наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується саме країна-агресор», – підсумував генпрокурор.

Додамо, характер пошкоджень колонії з українськими полоненими в Оленівці (Донецька область) вказує на те, що по ній вдарили точно не системою HIMARS. Швидше за все, це була російська термобарична зброя.

Про це повідомило міжнародне розвідувальне співтовариства InformNapalm, передають ASPI NEWS.

Оленівка знаходиться на відстані приблизно 15 км від лінії фронту. І бити по цій меті рідкісними і дорогими ракетами GMLRS великої дальності немає сенсу, коли є можливість застосовувати 105-мм артилерійські снаряди вартістю близько 0,4% від ракети GMLRS.

«Оленівка роками була відомим табором військовополонених «ДНР» і концтабором (і десятиліттями виправною колонією). Настільки, що про це знали дружини військовополонених. Треба бути російським тролем або пропагандистом, щоб повірити, що Україна вразить таку ціль», – підкреслюють в організації.

Завдяки опублікованим російською стороною фото видно, що зруйнована будівля з бетонної цегли з тонким жерстяним дахом після удару залишилася на місці. Вибух був настільки слабкий, що ліжка не зрушили ані на сантиметр, проте вогнем завдано величезної шкоди. Також проти версії з ракетою говорить відсутність ударного кратера.

«Якби в Оленівку влучила ракета GMLRS, то всередині не було б обгорілих... Вибухом би всіх розірвало, а не спалило живцем», – зазначили в InformNapalm.

Як ми писали, внаслідок удару по Оленівській колонії загинули 53 українські військовополонені. У ГУР назвали організаторів та мету теракту. Головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з Москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Україна розпочала процедуру повернення тіл українських військових, які загинули внаслідок обстрілу окупантами колонії. Представників Червоного Хреста не допустили до військовополонених з Оленівської колонії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus