USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Омбудсмен: Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівці військових

30 Липня 2022 15:09
Україна розпочала процедуру повернення тіл українських військових, які загинули внаслідок обстрілу окупантами колонії в Оленівці.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону, передає УНН.

«Я звернувся з тим, щоб обов’язково мені надали можливість відвідати наших поранених героїв. І ми розпочали процедуру повернення тіл загиблих наших військовослужбовців, які там трималися», – заявив він.

Лубінець уже надіслав листа голові делегації Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні Паскалю Хундту: «Буду вдячний Вам за організацію найближчим часом відвідування мною як уповноваженим Верховної Ради України з прав людини разом із моїми представниками місця скоєння зазначеного злочину для огляду тіл загиблих та спілкування з пораненими», – додав Дмитро Лубінець.

Зі слів Лубінця, він також звернувся до російського омбудсмена тетяни москалькової, щоб вона розглянула можливість теж разом із ним прибути на це місце.

«Щоб в нашій присутності, якщо їм немає чого приховувати, експерти-міжнародники взяли проби ґрунту, цих матеріалів, для того, щоб було абсолютно відкрите розслідування», – сказав Дитро Лубінець.

«Ми знаємо, що правда на нашій стороні», – зазначив він.

Додамо, Міноборони росії опублікувало список українських військовополонених, які нібито загинули внаслідок теракту у колонії в окупованій Оленівці Донецької області. У переліку – 48 загиблих, особи двох встановлюють, адже вони нібито загинули дорогою до лікарні. У списку поранених – 73 прізвища. Міноборони рф стверджує, що всього в колонії були 193 військовополонені українці.

Патронатна служба «Азову» вже заявила, що не може підтвердити чи спростувати ці списки, їх перевіряють на достовірність. Уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що подав запит на отримання інформації щодо списків загиблих українських військових у Оленівці, але наразі в Офісі омбудсмана ці списки не отримали.

Як повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, вбивство військовополонених потребує ретельного міжнародного розслідування за участі ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров’я цієї категорії військовополонених.

«Заяви російської сторони про буцімто український обстріл барака системами M142 HIMARS і демонстрація уламків ракети, нібито знайдених на місці вбивства, є свідомою брехнею та фабрикуванням доказів», – ідеться у повідомленні.

У Центрі стратегічних комунікацій зазначають, що непричетність HIMARS легко довести, адже кожен постріл і ціль влучання надійно документуються. Точність ураження цілей HIMARS засвідчена успіхами Збройних сил України у знищенні тилових військових об’єктів росіян.

Крім того, інформація про перебування військовополонених з «Азовсталі» в Оленівці була публічною, тому ЗСУ не мали мотиву здійснювати атаку на цей населений пункт.

Також попередні висновки, зроблені за оприлюдненими фото й перехопленими Служби безпеки України розмовами загарбників, дають підстави розглядати версію про підрив в середині барака.

Є достатні підстави стверджувати, що вбивство військовополонених в Оленівці було умисним і завчасно запланованим російською стороною, що мало такі сім цілей:

– Дискредитацію політичного керівництва України фальшивими звинуваченнями у «злочинному наказі» та хибності політичного рішення про здачу в полон гарнізону «Азовсталі».

– Дискредитацію ЗСУ фальшивими звинуваченнями у виконанні «злочинних наказів» або ж у професійній некомпетентності у визначенні й точності ураження цілей.

– Дискредитацію західних постачань зброї для України.

– Приховану страту військовослужбовців полку «Азов».

– Знищення свідків та жертв катувань українських військовополонених.

– Деморалізацію українського суспільства шокуючою новиною.

– Підрив бойового духу ЗСУ і волі до спротиву (злочин вчинено одночасно з поширенням відео про садистську розправу над українським полоненим).

Читати ще: Колонію з полоненими в Оленівці обстріляли окупанти: у розвідці назвали організаторів та мету злочину

Нагадаємо, 28 липня на території колишньої виправної колонії № 120 в місті Оленівка на тимчасово окупований території Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух. Внаслідок вибуху було зруйновано приміщення, де знаходились полонені українці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ще не зовсім свідоми Показати IP 30 Липня 2022 15:52
Цікаво, а де список загиблих "днр"рівських охоронців колонії?
Анонім Показати IP 30 Липня 2022 15:52
здали за гроші живих 2,5к, а повертати беруться лише в пакеті. нема слів
Я Бандера і ще живуч Показати IP 30 Липня 2022 18:30
ТОРНАДО - за правду мішав = судили. АЗОВ - багато знав і його потрібно було тримати, щоб всі загинули в Маріуполі. Жах і ГАНЬБА такому керівництву.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus