USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Прикрашена правда: чи покусали собаки школярів під Луцьком

10 Березня 2017 16:31
Виправдовуючи важкі будні ловців собак на луцькому КП «Ласка», виявляється, не гребують і неправдивою інформацією. Відбиваючись від нападок доброзичливців, керівниця підприємства Дана Новарчук вирішила «прикрасити» правду, чим збурила ціле село.

Версія КП «Ласка»: постраждали десятки дітей

7 березня під час оперативної наради у Луцькій міській раді до слова попросилася Дана Новарчук. Зокрема, прозвітувала вона за рік роботи комунального підприємства «Ласка». Розповіла також і про будівництво притулку та залучені гранти.

Ще й нарікала керівниця КП «Ласка» на постійний тиск від недоброзичливців. Мовляв, мало того, що петицію зареєстрували, то ще й прийшли на територію, сфотографували момент, коли тимчасово винесли стерилізаційні столи на вулицю, поки тривали ремонтні роботи в приміщенні, і написали в Інтернеті, що лікарі стерилізують тварин на вулиці.

Згодом зачепила вона і питання відлову тварин у інших містах. Нагадаємо, на сайті електронних петицій зареєстрована петиція з проханням не привозити у Луцьк безпритульних собак з інших міст України. Дана Новарчук запевнила, що підприємство не завозить відловлених тварин на територію міста, а повертає у ті населені пункти, де їх взяли після стерилізації і перевірки в ізоляторі.
Як аргумент на користь відлову тварин з інших міст, вона під час наради навела приклад, як рятували дітей в одному з сіл Волині від агресивних собак.

«Наприклад, ми вчора виїжджали (6 березня – ред.) в село Маяки (нині вже Княгининок – ред.). Там у школі-інтернаті десятки дітей покусали собачки. Ці собаки прибилися і почали захищати територію. І якби петиція набрала силу і нам би заборонили привозити тварин з інших населених пунктів – їм би ніхто не допоміг. Ми поїхали, забрали собак, захистили дітей», - розповідає про виконану роботу Дана Новарчук.

Згодом, у коментарі журналістам вона переконувала, що йшлося якраз не про спроби вкусити дітей, а таки про десятки покусаних дітей: «Покусали. Вони сказали, що десятки дітей зверталися, що їх покусали собаки, щоб ми негайно приїхали і забрали песиків».
Відомо, що забрали 3 собаки, які були навчені захищати територію. Їх прикормили біля школи і вони почали гавкати на перехожих, у тому числі й дітей. Собак помістили на карантин, щоб виявити, чи не хворі вони на сказ. Якщо собаки виявляться здоровими, то згідно процедури, їх стерилізують, а потім з собаками працюватимуть ветеринари, щоб соціалізувати тварин, аби потім прилаштувати. Якщо собак соціалізувати не вдасться і вони залишаться агресивними, тоді тварин евтаназують, каже Дана Новарчук.

Версія сільради: у медпункті ніхто не чув про собачі укуси

Після оприлюднення згаданої інформації все село Княгининок загуло: почали шукати покусаних дітей. Як розповіла у коментраі Інформаційному агентству Волинські Новини голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, покусаних дітей в селі так і не знайшли.

«Про 10 дітей ми б точно знали, бо в нас що не стається - найперше біжать в сільську раду. Я вже зверталася і в школу, і в медпункти – не було звернень, що покусали дітей», - повідомила вона.

Твердохліб пояснила, що сільська рада має договір з КП «Ласка» на відлов собак. Свого часу селяни сільраду просили відловити безпритульних собак біля смітника в селі Брище.
А ось на територію школи викликали безпосередньо відповідальні працівники школи, очевидно, після скарг батьків. У КП «Ласка» з ними укладений окремий договір на відлов собак.

«Дітей ніхто не кусав. Ті собаки, які там були, вони вже були напівручні, бо їх повари підгодовували. Так, це були безпритульні собаки, вони на дітей реагували: гавкали, підстрибували. Очевидно, батьки зверталися до директора. У школі є відповідальна особа - завгосп, я спілкувалася з нею і вона теж сказала, що дітей собаки не покусали. Агресивно поводилися – так, але покусаних немає», - зазначає вона.

Версія школи: вирішили собак зловити, поки нікого не покусали

Директор Княгининівської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» Волинської обласної ради Євгеній Возняк теж каже, що про покусаних дітей в школі не було й мови.

Переконує: майже щороку доводиться боротися з безпритульними собаками на території закладу. Цього разу батьки учнів підказали організацію, яка цим займається, тобто луцьке КП «Ласка». Школа уклала договір, сплатила кошти за відлов собак.
«Це була наша ініціатива відловити тих собак. Собаки і селом бігали, і на територію школи забігали. Ми прийняли рішення, що треба якось з ними боротися, вирішили поступити гуманно», - розповідає директор.

Євгеній Возняк каже: близько півтора місяця тому ці собаки прибилися до села. Навіть деякі діти їх підгодовували. Може, каже, й на когось загарчали. Але щоб дітей покусали собаки – такого не було. Вирішили, як то кажуть, попередити ймовірний нещасний випадок.

***

Тож, що ми маємо, як-то кажуть, «в сухому залишку». Три відловлені на території Княгининівської школи собаки і жодної покусаної дитини. Разом з тим маємо занепокоєних селян і сільраду.

Але є ще один бік цієї історії: КП «Ласка» довела свою потрібність, наголошуючи на тому, що того дня врятували дітей. Варто наголосити: ніхто не сумнівається у необхідності роботи цього підприємства. Проте, навряд чи потрібно доводити це методом, м’яко кажучи, «прикрашенням фактів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 10 Березня 2017 16:45
Що небудь........
вова Показати IP 10 Березня 2017 16:45
Якби хто тільки знав скільки у нас в Маяках тих безпритульних собак.... а скільки хазяїв-памороків яким до лампу де їхня псярня носиться. Виникає бажання взяти вечірком рушницю і трошку пиорідити ці зграї від гріха подалі - а сільрада не в курсі?
Вова 2 до вова Показати IP 12 Квітня 2017 05:55
Вово, слабо підняти свою дупу, походити по школах, містечках, розповідати людям по гуманне та відповідальне ставлення до тварин? Почитати адекватну літературу. Домовитися про стерилізацію собак та котів
Здивована Показати IP 10 Березня 2017 19:12
"Якщо собаки виявляться здоровими, то згідно процедури, їх стерилізують, а потім з собаками працюватимуть ветеринари, щоб соціалізувати тварин, аби потім прилаштувати. Якщо собак соціалізувати не вдасться і вони залишаться агресивними, тоді тварин евтаназують, каже Дана Новарчук." По-перше, з якого дива соціалізувати собак мають ВЕТЕРИНАРИ? Вперше чую, що це входить до їх компетенції... І, по-друге, якщо є вірогідність, що собак соціалізувати не вдасться і їх доведеться присипляти, то навіщо тоді їх СТЕРИЛІЗУВАТИ? Може, СПОЧАТКУ соціалізувати, а потім вже стерилізувати? А не спочатку вкласти кошти в стерилізацію, а потім ще в евтаназію... Де логіка?
Дана Новарчук Показати IP 10 Березня 2017 23:15
До нас щодня звертаються люди з різними скаргами, зокрема батьки дітей із села Княгиненок запевняли, що їхні діти були покусані, більше десятка дітей, розірваний одяг і сльози, одна мама сама плакала у телефон, коли розмовляла зі мною, чому вони не звернулись до трампункту мені не відомо, але ми ніколи не прикрашаємо фактів. Сьогодні звернулась жінка з м. Ківерці в якої, собака домашня, її рідному відкусив пальця і директор однієї із Луцьких шкіл, на території, якої була покусана дитина, якщо дирекції певних шкіл хочуть приховувати певні факти, в подальшому я не називатиму номер школи чи назви села, а даватиму телефон батьків, які погодяться розповісти, як покусали їхніх дітей і виставити фото для журналістів. НІКОЛИ НЕ ПРИКРАШАЛА ФАКТІВ
Пятачок до Дана Новарчук Показати IP 11 Березня 2017 00:29
Годі вжe дурити людeй. Факти, призвища, тeлeфони. Брeхуха.
Вова 2 до Дана Новарчук Показати IP 12 Квітня 2017 06:02
Дано, ви дієте як типовий чиновник, розказуючи маячню про десятки покусаних дітей. Так само діють чиновники, і журналісти від влади, аби виправдати себе. Якраз типовий випадок описаний у статті.
Наталі до Дана Новарчук Показати IP 20 Березня 2018 17:25
КнягинЕнок?????? Оце написало ціле директор КП? Ти хоч своє прізвище можеш написати без помирлок???
продаю тільну корову Показати IP 12 Березня 2017 22:54
моська гавкає, а караван йде, тобто кп ласка просто робить свою справу і робить її добре. а оці стєнанія і скрєжет зубовний про кп ласка починаються, як тільки таку собі стурбовану громадянку йовбак-цибульську посилає черговий самець. і навпаки, припиняються на деякий час, коли вона знаходить собі нового хоря. не варто сприймати плід інтоксикації гормонами за щось суттєве, воно не раз проходило в неї, пройде і цей раз. ну ще може те притрушене фсут на когось подасть і переключиться на судову тяганину (але в кінці все одно програє).
Настасья до продаю тільну корову Показати IP 22 Березня 2018 21:32
А до чого тут пані Цибульська? Її тіло - її діло, яке нікого не повинно обходити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus