USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Примхи погоди: волинські синоптики розповіли, чи буде тепло у червні

28 Травня 2020 18:28
Зима без снігу й весна без повеней внесли свої корективи у плани аграріїв на урожай. Цьогоріч погодні умови направду вкрай несприятливі. Ба більше – синоптики зафіксували на Волині гідрологічну посуху.

Чим загрожують такі примхи природи – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Весна цього року не особливо порадувала аграріїв. Оскільки квітень був посушливий, а опадів випало вкрай мало, та ще й здивувала погода нехарактерним для цього періоду похолоданням, урожай частково буде втрачений.

«Вегетація рослин через пізню весну практично змістилася на місяць вперед. Ті дощі, які мали пройти в квітні, травневі дощі – їх просто не було. Це призвело до засухи і до екстремальних умов вегетації, особливо озимих культур, ріпаку і пшениці, – пояснює волинський аграрій, депутат Волиньради Валерій Діброва. – Тому ріпаку при плані 4,6 тонни вже буде 2-2,5 тонни. Пшениця при плані у 9-8 тонн з гектара, я думаю, буде 7-7,5 тонни. І це завдяки останнім дощам, які трохи поправлять ситуацію».

Читати ще: «Посівна цьогоріч – екстремальна», – волинський фермер

Аграрії пояснюють: на ситуацію можна вплинути, якщо підживити рослини та максимально захистити їх від шкідників. Хоча витрати у фермерів зростуть, проте урожай все ж таки вдасться врятувати.

Заморозки в першій половині травня також значно вплинули на врожай. Саме цей фактор призвів до загибелі посівів кукурудзи та сої.

«Заморозки впливають на врожай плодово-ягідних культур. Знаємо, що подекуди вимерзла полуниця, але на продовольчу безпеку не настільки впливають ягоди чи якісь кісточкові продукти. Впливають стратегічні сільськогосподарські культури: пшениця, цукрові буряки, корми, кукурудза, соя, соняшник, ріпак, з яких формується дохід в агробізнесі та продовольча безпека не тільки України, а й всього світу».

Читати ще: Доведеться пересівати: на Волині врожаї під загрозою через посуху. Відео

Синоптики пояснюють низьку температуру повітря у травні тим, що саме цієї пори переважають північні, північно-західні, північно-східні холодні вітри, тобто на Волинь прямує холодне повітря.
Зі слів провідного синоптика Волинського центру з гідрометеорології Світлани Дриганюк, до кінця травня такого очікуваного тепла на Волині не буде.

«Хоча трішки радує те, що дещо зросте нічна температура, тобто до кінця травня заморозків не буде. Нічна температура підніметься до 8-10 градусів тепла. А денна температура не перевищить 18-20 градусів».

Погода до кінця травня буде нестійкою. В нічні години – переважно без опадів, а вдень – короткочасні дощі, подекуди навіть з грозами.

Синоптики зазначають, що літо буде пізнім, а температурний режим в червні особливо не відрізнятиметься від кліматичних умов у травні. Однак прогнозувати, якою буде погода на Волині на тривалий період, складно. Адже атмосфера досить мінлива, через це слідкувати за прогнозами потрібно щонайменше кожні два тижні.

При цьому синоптики запевняють, що погодні умови цього року не особливо вплинуть на урожай волинян, лише частково.

«Ведуться спостереження за озимою пшеницею. Ми зробили агрометеорологічні розрахунки. Урожайність в нинішньому році може бути нижча на кілька центнерів, – стверджує завідувачка сектору агрометеопрогнозів Людмила Галюк. – Перезимували всі озимі культури прекрасно, загибелі ніякої не було, а от весняні умови дещо вплинуть на урожайність озимих культур. В нинішньому році взагалі всі культури дуже повільно ростуть, особливо теплолюбиві, не вистачає ефективного тепла для розвитку».

Ще одним викликом, пов’язаним із такими змінами кліматичних умов, є обміління озер, річок та ставків на Волині.

«Водність річок в нас досить низька. У травні я не пам’ятаю, щоби була така ситуація. Ми наближаємось до мінімальних травневих значень, а по деяких річках нижче, ніж мінімальні травневі значення. Водність річок досить низька. Ми маємо менше 20% від норми», – констатує начальник відділу гідрології Любов Жайворонок.

Нині на Волині фахівці спостерігають гідрологічну посуху. Адже протягом останніх років запасів снігу бракує. Тож ґрунтові води не поповнюються, а опадів недостатньо, аби суттєво підвищити рівень води у водоймах області. Виправити ситуацію можуть лише сприятливі кліматичні умови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus