USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Примусове встановлення газових лічильників у Луцьку: «за» і «проти»

23 Липня 2016 19:00
Лучани протестують проти встановлення загальних газових лічильників. Зокрема, конфліктна ситуація між місцевими мешканцями та ПАТ «Волиньгаз» трапилась у дворі багатоповерхівки, що на вулиці Конякіна, 14 а.

Так, уже вкотре «газовики» навідуються до будинку, аби, врешті-решт, встановити загальний газовий лічильник, однак щоразу їхню роботу блокують. Така тяганина триває понад місяць.

Мотивація та пояснення лучан, на перший погляд, доволі прості та зрозумілі.

«Газова служба хоче встановити один лічильник на двісті шістнадцять квартир. Але чому ми повинні платити за сусідів у яких, до прикладу, велика комунальна заборгованість?», - обурюються громадяни.
Отже, виходить так, що однакову суму коштів сплачуватимуть й ті, хто ретельно економить «блакитне паливо», й ті, хто абсолютно не соромиться вдосталь ним користуватися.

«Чому я повинен платити за сусідів, які куховарять цілими днями вдома у той час, коли у власній квартирі я проживаю само, приходжу з роботи о 21 годині. Як правило, харчуюсь за межами дому. Бойлера та газової колонки немає», - обґрунтовує власну позицію лучанин Олег, який мешкає у вищезгаданому будинку.

Його позицію підтримує й голова ОСББ Валентина Семенюк: «Приміром, встановлять загальний газовий лічильник. І що вийде у результаті? Одні сплачують за комунальні платежі й будуть платити, а інші, навпаки – не платили й не будуть. Але особисто я не готова викладати гроші з власного гаманця за борги інших», - додає жінка.
Тож, спробам газовиків встановити в будинку загальний лічильник й надалі чинитимуть різкий опір – переконують лучани.

З їхніх слів, незважаючи на те, що у багатоповерхівці мешкають здебільшого пенсіонери та пільговики, навіть вони готові встановити власним коштом індивідуальні газові лічильники у кожній квартирі, проте не все одразу. Хоча людей надзвичайно обурює те, що спочатку влада пообіцяла облаштувати кожну квартиру таким приладом безкоштовно, а потім – забрала свої слова назад, натомість, «нагородивши» містян одним лічильником на усіх.

Найбільше ж місцевих мешканців обурюють способи та хитрощі, із допомогою яких працівники газової служби будь-якою ціною намагаються встановити такий небажаний прилад.

«Ось, до прикладу, місяць тому газовики приїхали буцімто для того, аби перевірити газове обладнання. Але це був лише привід. Під прикриттям перевірки вони намагались встановити загальний газовий лічильник. І такі випадки повторювались щоразу. Якби не наполегливість людей, то газовий лічильник уже давно встановили б самовільно, без згоди мешканців, як зробили це у сусідньому будинку, на Конякіна, 14 б», - бідкається місцева пенсіонерка Катерина Іванівна.

Тим часом у ПАТ «Волиньгаз збут» запевняють, що така «операція» - цілком законна.

Більше того, за станом на сьогодні індивідуальних газових лічильників у наявності на підприємстві немає. Та й встановити їх у кожну оселю - більш клопітка робота, та й грошей коштує.

До слова, згідно із підрахунками місцевих мешканців, аби встановити особистий лічильник у квартирі, кожному господарю доведеться викласти від 2600 до 3000 гривень з власної кишені. Саме стільки вартує сам прилад разом із встановленням та трубами. Власне ж лічильник коштує від 900 до 1200 гривень.

У той час, за загальний лічильник платити не доведеться взагалі – і встановлення, й пристрій у такому випадку є абсолютно безкоштовними.

А що ж каже його величність закон?

Так, згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» 2011 року, держава виділила кошти на те, щоб підприємства, які займаються розподілом газу, встановили споживачам безкоштовно газові лічильники. Причому лічильники встановлювалися індивідуально у кожну квартиру чи будинок.

Однак, у 2015 році, згідно до постанови НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), підприємства, що займаються постачанням природнього газу, змусили встановлювати не індивідуальні, а загальні лічильники на газ. Мовляв, у скрутні для України часи потрібно економити бюджетні кошти.

Тож, згідно із вищезазначеним нормативним актом, до 1 січня 2018 року загальними газовими лічильниками необхідно обладнати всі будинки.

Окрім того, встановлення приладу займе в рази менше часу, та й при перевірці комунальникам не доведеться заходити в кожну квартиру.

Тим часом у власному зверненні до голови правління ПАТ «Волиньгаз збут» Мирослава Короті мешканці будинку, що на вулиці Конякіна, 14 а, вказали наступне:

«Правління та мешканці ЖБК № 26 ставлять Вас до відома про те, що встановлення загальнобудинкового приладу обліку газу не є доцільним. Це пояснюється тим, що будинок нараховує 216 квартир. Серед них є багато одно-, дво-, три- та чотирикімнатних квартир. Відповідно, в одно- або двоквартирних проживає по одній або дві людини. Це – люди старшого віку, які користуються газовими приладами (плитами) для приготування їжі не кожен день. Встановлення лічильника обліку газу і його використання, а в подальшому – нарахування на зареєстрованих мешканців у квартирах зумовить значне збільшення оплати за газ, що категорично недопустимо, так як при пенсії 1000-1200 гривень пенсіонери просто не виживуть. Крім того, у весняно-літній період багато мешканців живуть і господарюють на городніх ділянках в селах чи на дачах і газом не користуються. Встановлення будинкового лічильника збільшить оплату за користування газом. Просимо Вас встановити газові лічильники поквартирно, що буде правильним як для ПАТ «Волиньгаз збут», так і для кожного мешканця зокрема», - йдеться у зверненні.
Однак, як пояснили присутні на місці конфлікту представники ПАТ «Волиньгаз збут», зокрема, начальник управління обліку та балансів Олег Вінцюк, із чинним законодавством змагатися важко.
У результаті, через зміни у законі, за станом на сьогодні ті, хто свого часу з певних причин не встигли встановити безкоштовний індивідуальний газовий лічильник, схоже, його уже й не отримають. Хіба що куплять прилад за власні кошти.

Окрім того, згідно із ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», є певні категорії споживачів, які повинні були отримати індивідуальні безкоштовні лічильники. Це будинки, у яких газ використовують комплексно, для опалення приватних будинків, для підігріву води. А от споживачам багатоквартирних будинків, які газ використовують тільки для газової плити, якраз і не пощастило.

Слід нагадати, що споживачі, які не мають лічильників, оплачують норму споживання газу, яка установлена Кабінетом Міністрів. Сьогодні вона складає 3 м³ на одну людину на місяць (ціна газу 7,188 грн за м³). Чи буде ця норма меншою або більшою при встановлені будинкового лічильна, визначити неможливо.

Тим часом, схожа ситуація утворилась й у будинку №9, що на вулиці Шота Руставелі.

Так, місцеві мешканці - проти встановлення будинкового газового лічильника. Кажуть, газовики їм мають поставити поквартирні лічильники. А поки триває конфлікт – у будинку відключений газ.

29 червня 2016 року біля багатоповерхівки зібралися близько тридцяти мешканців, які протестували проти монтажних робіт. Одна із жінок розповідає, що на усіх під’їздах розклеїли оголошення про проведення огляду та ремонту внутрішньо-будинкової системи газопостачання. До слова, в оголошенні про встановлення лічильника ‒ ні слова. Зі слів мешканців будинку, вони телефонували за номером, вказаним в оголошенні, але там ніхто слухавку так і не взяв.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що, згідно із рішенням Кабінету міністрів, із 1 травня 2016 року усі споживачі блакитного палива розраховуватимуться за газ за єдиною ціною у розмірі 6,879 гривні за тисячу кубометрів. В той же час, пільгову ціну у розмірі 3,600 гривні за тисячу кубометрів на 1200 кубів у опалювальному сезоні скасовано. Відтепер, незалежно від пори року українці платитимуть за газ однакову ціну – 6,879 гривень за тисячу кубометрів.

Окрім того, уже відомі терміни і дати встановлення загально будинкових лічильників на газ у Луцьку. Про це повідомили власне у ПАТ «Волиньгаз збут». Детальніше із графіком встановлення приладів можна ознайомитись у відповідній статті на сайті.

Встановлення загальнобудинкових лічильників газу проводиться за ініціативи НКРЕКП. Адреси будинків, які будуть обладнані будинковими приладами обліку, затверджені державним регулятором у Інвестиційній програмі газорозподільного підприємства ПАТ «Волиньгаз» на 2016 рік.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Микола Показати IP 23 Липня 2016 19:14
Будь проклятий уряд за ціни на газ
дідо до Микола Показати IP 23 Липня 2016 20:26
До чого тут уряд. якшо договір на десять років в 2009 підмахнула кремлівська агентка Тімашєнка. Кантракт ніхто ще не скасував. Дякуй жЮльці.
Бімба до дідо Показати IP 23 Липня 2016 22:08
Дійсно,при чому тут уряд і Юлька?Облгази належать Фірташу.Ось він і доїть споживачів,через своїх директорів.А ті роботяги-газівники не винні,вони-раби за 2 тис.грн. у феодалів за 100 тис.грн.
юля не та до дідо Показати IP 24 Липня 2016 13:01
діду, Ви з розуму вижили!!!!!!!!!! ціну на газ юлька підписала для підприємств пороха, ахмєта і т д .... не шариш - не вякай...
SS до Микола Показати IP 23 Липня 2016 20:27
При чому тут уряд? Будь проклятий соцiалiзм за уровнiловку i жебрацтво,проблема в тому що заробiткiв не має
Анонім до Микола Показати IP 23 Липня 2016 21:32
не розумію в чому проблема*? чого крик? за комунальні послуги ви платите 15% свого доходу. Отримуєтн 1000грн ( платите 150 грн все інше субсидія Отримуєте 3000 грн платите 450- грн
Руль до Анонім Показати IP 24 Липня 2016 09:11
Що ти мелеш? при зарплаті 2300 за комунальні влітку до 800 грн
Степан Т. Показати IP 23 Липня 2016 21:03
Опа - опа наближається Європа = *** опа !!!
? Показати IP 23 Липня 2016 22:07
Дострибалися?Європа,європа....а ось вам и ...ОПА!
Вітя Показати IP 23 Липня 2016 23:37
Яке там"по закону"...Волиньгаз своїх працівників кинув через...заставляють за власний рахунок брати відпустку на 5 днів бо причина "нема коштів", а сам пан Коротя іномарки має такі що рік зарплату платити всім можна
Рулет до Вітя Показати IP 24 Липня 2016 09:43
І не тільки Коротя має, а там всі кіровніки на машинах. І не тільки машини (хати,квартири,фірми,депозити,землі,подорожі,розваги,дівчонки...).Так що утримувати облгаз можна було б не один рік.
Ваня компресор до Вітя Показати IP 24 Липня 2016 10:51
Та це неправда.Хотів позичити в директора газу 100 грн до получки-сказав немає.Раз немає-значить бідний.
Просто Показати IP 23 Липня 2016 23:41
в кого є знайомі чи родичі в газовій службі,то й буде мати безкоштовний квартирний лічильник,переконалась на 100%
Петька Показати IP 24 Липня 2016 07:43
Власть фаш-кая никого никогда ничего у своего народа не спрашивала. Будем иметь воен. Положение. И пригать никому уже не дадут. Танцуем 7.40
Лола Показати IP 24 Липня 2016 10:11
Звичайні роботяги газу не винні що їх змушують робити людям пагано.Вони нормальні люди,тільки мусять мовчати.В мене родич там працює, так йому ще і зарплату зменшили,відпускні менші дали, бо якісь нові розрахунки робить якась там баба Василівна.І немає кому жалітись,хіба що дома.
Роботяга Показати IP 24 Липня 2016 11:41
Мабуть вигідно керівництву тримати таку Василівну,яка дурить роботяг, зменшуючи зарплату. А може вона не вміє рахувати? А собі вона ,як рахує???
П.И.Л. до Роботяга Показати IP 24 Липня 2016 22:44
Якщо то та, що сидить з бородатим, то вона афірюга. Моєму чоловіку 1000 недорахувала І сказала, що на слідуючий місяць заплатить, бо помилилась. Таких помилок багато,не тільки у мого чоловіка. Кого тримають? А той бородач сидів посміхався.
Тезка до П.И.Л. Показати IP 25 Липня 2016 19:34
Так це ж Фуршетна.Вона напої в Фуршеті розставляла. Прізвище- Грицишина. Не дай Боже таких працівників.Знаю добре ту особу і її махінації,які мутила ще й на автозаводі.
5775 до П.И.Л. Показати IP 31 Липня 2016 11:10
Чем хуже человек справляется с работой, тем меньше шансов от него избавиться.
Працівники до Роботяга Показати IP 26 Липня 2016 06:26
Вона передовить працівників на меншу категорію, класи, розряди, які роками працюють у ПАТ" Волиньгаз", а собі тим часом, зі стажем 1 рік,вибиває провідного. Цю с...ку ми винесеио на вилах з Волиньгазу, якщо не займеться перевірка щодо її махінацій.
КУМ Показати IP 24 Липня 2016 17:11
Люди.Про що ви пишете.А ви читали Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".При чому тут НКРЄКП і інша "болтологія".Це Закон,його ніхто не змінював і правки не вносив.А внести може тільки ВР України.Все.До виконання.І при чому тут "немає грошей", як це 100% комерційна структура.Вони вкрали ваше майно,а тепер диктують вам умови.Який облік "колгоспним" лічильником.Думайте накінець головою.Не будьте рабами.
Пацани Показати IP 24 Липня 2016 20:23
Тож кажуть , що немає грошей на зарплату....
ВОВК Показати IP 24 Липня 2016 22:06
пора підар-в к отвєту
Лучанин Показати IP 24 Липня 2016 23:31
чого приципились до газу подивіться по чом речі взуття на базарі ів магазинах і ви купляєте як вчом небувало а молоко сир масло яке я некупляю бо воно тільки одна назва не куляйте місяць два три і скинуть ціни
Споживачам Показати IP 25 Липня 2016 09:43
Панове, відстоюйте Ваші права, бо встановлення загального лічильника = "back to the USSR" - ПЛАТА ЗА ВСІХ І РАЗОМ. КОЖЕН Є ОСОБИСТІСТІСЬ І МАЄ ВІДСТОЮВАТИ ВЛАСНІ ІНТЕРЕСИ ІНДИВІДУАЛЬНО, ЯК СПОЖИВАЧ! ВИГАЙТЕ УГАЗОПОСТАЧАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ ЗА ЗУ "ПРО КОМЕРЦІЙНИЙ ОБЛІК ГАЗУ" НА ВСТАНОВЛЕННЯ БЕЗКОШТОВНИХ ЛІЧИЛЬНИК, - ВІДМОВЛЯЮТЬ? СКАРГА В АНТИМОНОПОЛЬНИЙ, З ВИМОГОЮ ПРО ВИКОРИСТАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ КОШТІВ ТА ДЕТАЛІ ІНВЕСТИЦІЙ НОЇ ПРОГРАМИ ГАЗОПОСТАЧАЛЬНИКА! ЦЕ ЗВИЧАЙНО "МАРУДНА СПРАВА" - ІНШИЙ ВИХІД, НЕ ПОШКОДУВАТИ 750 - 1800 ГРН. КУПИТИ ЛІЧИЛЬНИК ТА ВСТАНОВИТИ, А ЗАТРАЧЕНІ КОШТИ НА ВСТАНОВЛЕННЯ ВИМАГАТИ В ПОРЯДКУ РЕГРЕСУ ... НУ І ЗВИЧАЙНО МАТИ ТЕРПІННЯ І НАПОЛЕГЛИВІСТЬ. А З ГРОМАДОЮ Я ЦІЛКОВИТО ЗГІДНИЙ - МОЛОДЦІ ЩО ВІДСТОЮЮТЬ ЇХ ПРАВА!
я Показати IP 26 Січня 2017 13:16
Тільки індивідуальний облік !!! Комуналки і колгоспи вже в минулому
Пані Показати IP 18 Червня 2017 20:13
16 червня 2017р в Луцьку по Соборності 31а поставили лічильник. Внаслідок 2 доби газ витікав в повітря,поки не почули в квартирі Потім кажуть балон зірвався і починиють відмивати бабки.
Елена Показати IP 21 Вересня 2017 11:06
А хотите свеженькую информацию из Днепропетровска? За отказ от домового счетчика начисляют по 18,3 куба с человека. Каково?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus