USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Приєднання Прилуцького до обласного центру: перспективи, можливості, фінансування

18 Липня 2019 12:58
Депутати Прилуцької сільради на сесії 15 липня, розпочали процес приєднання сільради до Луцька. Це четверта спроба, після попередніх засідань сільський голова накладав на рішення вето. Цього разу депутати прийняли і порядок проведення громадських обговорень. Жителі Прилуцька радо відгукнулися на це й сподіваються, що цього разу обранці громади доведуть справу до логічного завершення, адже очікують від приєднання до Луцька покращень, зокрема вирішення інфраструктурних проблемних питань, які роками не вирішувалися.

Це рішення радо вітає місцева мешканка Анна Костючик, яка проживає в Прилуцькому уже понад 36 років. Нині вона працює в сільській школі.

«Я, звичайно ж, дуже підтримую рішення об’єднатись, бо це зв’язок з областю. У нас половина села в Луцьку працює і діти в школу ходять, обов’язково треба нам бути разом. Моя дочка он тут через поле ходила в Луцьк на навчання. Раніше маршрутка № 19 до нас з міста ходила, всі були задоволені.

А зараз нічого немає. Однозначно, що перспектив буде більше. Для прикладу, можна у нас зону відпочинку зробити, бо маємо хороші ставки і допомогу школі дадуть, бо ж стара школа – фарбуємо валіками. І лікування буде краще, бо що Ківерці, що Луцьк то є велика різниця. Я «за» і всі мої рідні «за». А ті скептики, які кажуть, що в нас землі заберуть, то що забирати?! Он там один бур’ян росте, а то центр села, хай би його хтось облагородив», – наголошує пані Анна.
Від приєднання Прилуцької сільради до Луцька у «виграші» будуть всі громади, – наголошує на цьому директор департаменту економічної політики Луцької міськради Борис Смаль.

«Диктувати умови приєднання чи не приєднання навколишніх сіл до Луцька не може ніхто, тільки економіка, тому, в першу чергу, це має бути вигідно і одним, і іншим. А воно так є. Навіть більше Прилуцьку, бо в нас один простір, транспорт, лікувальні, навчальні заклади. Усі ці послуги і так відкриті для жителів Прилуцька, але бюджет Луцька в десятки разів перевищує можливості бюджету села, тепер він стане спільним. Тому всі ці здобутки, які є з благоустрою міста, будуть перенесені і на Прилуцьке.

Я сподіваюся, що процедура швидко пройде і вже наступного року ми матимемо спільне державне фінансування, що дасть змогу покращити благоустрій сіл, налагодити транспортне сполучення. Для Луцька це нова територія, більшість мешканців себе і так вважають лучанами, бо в місті працюють, тут навчають дітей, ходять у міські медзаклади. Тому ми це ставимо вже на законну платформу. Це десь четверта – п’ята частина до Луцька додається, тому для благоустрою роботи там дуже багато», – каже Борис Смаль.
Із коментарів місцевих жителів стає зрозуміло, що вони прагнуть приєднання сіл до Луцька, адже бачать багато перспектив. Продавчиня Олена Розщина каже, що зараз важко дістатися до роботи, сподівається, що після об’єднання транспортне питання вирішать.

«Мені здається, що треба приєднуватись. Думаю, що маршрутку тут пустять, бо завжди ходила на роботу по вулиці Наливайка, а тепер її забрали. Може щось зроблять для села», – говорить жінка.
«Це добра новина, бо нарешті дороблять дорогу і пустять маршрутку», - вважає односельчанка Христина Притулюк.
Бібліотекарка Прилуцької школи Леся Притулюк теж бачить лише позитив у приєднанні. Жінка вважає, що для села це великий плюс.

«Буде краще, буде медичне обслуговування краще, дорогу дороблять і матимемо сполучення, бо в Луцьку багато людей працюють», - Леся Притулюк.
Один із десяти депутатів, який підтримав ініціативу приєднання до Луцька – депутат Прилуцької сільської ради Іларіон Маковський каже, що сам голосував за рішення, аби приєднати Прилуцьке до обласного центру.

«Я вважаю своїм обов’язком, як депутат, сприяти благу свого села. І зараз ситуація залежить від міської ради Луцька. Бо від неї очікуємо пропозицій щодо перспективного розвитку Прилуцька. Я вважаю, що після приєднання однозначно покращиться розвиток інфраструктури, відремонтуємо каналізацію, добудуємо амбулаторію і здамо в свій термін. Цьогоріч сільська рада виділила кошти на будівництво дитячого садка на 70 місць у селі Дачне. Уже перерахували 1 млн 670 тис. грн, за моїми даними, частина коштів уже прийшла з Києва.

А щодо того, що побутує думка, мовляв, землі заберуть, то зараз землі приватні і їх ніхто не має права забирати. Але є таке, що державі треба витребувати в приватника землі під державні потреби, то це може статися в будь-який час і незалежно від приєднання. Тому боятися нічого», – розповів Іларіон Маковський.
Щодо цього, консультант із правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський вважає, що приєднання Прилуцька до Луцька дасть можливість зробити обласний центр привабливішим для інвесторів і дасть просторовий розвиток.

«Думаю, що цього разу, а це вже вчетверте, процес дійде до логічного завершення. Більше плюсів отримає сільська громада, бо за рахунок бюджету Луцька можна буде вирішувати ті проблеми, які не вирішувалися десятиліттями. Для прикладу, я подивився, де будуть проходити громадські обговорення і вперше бачу, що вони будуть проходити біля клубу, біля магазину, тобто в окремих селах клуби в такому стані, що там неможливо людей зібрати. Це наслідок того, в якому стані знаходиться громада. А для Луцька, я вважаю, не буде проблемою згуртувати людей.



Для Луцька перевага в тому, що місто отримає перспективи розвитку, адже має найменшу площу серед обласних центрів заходу України. Для прикладу, місто Ковель має більшу площу, ніж Луцьк. Відповідно, Луцьк не має інвестиційної привабливості. Бо як прийде інвестор, то немає де його розміщувати, більше того, навіть немає де нові квартали будувати.

Коли ж відбудеться об’єднання, то, автоматично, головою громади буде нинішній в.о. міського голови і депутатський корпус Луцька. Раніше ж, була позиція сільського голови, що він не хотів об’єднуватися, попри те, що на громадських обговореннях більшість людей висловлювали свою позицію за приєднання. На мою думку, це пов’язано з політичними моментами, зокрема з тим, що були політичні сили, які не хотіли, щоб у Луцьку проходили вибори міського голови і депутатського корпусу. Зараз прийняті поправки до закону про добровільні об’єднання і вибори не проводяться», – говорить Валентин Малиновський.
Щодо того, чи накладатиме голова Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов вето знову – однозначно не відповідає, мотивуючи це тим, що об’єднання з Луцьком – це, нібито, думка депутатів, а не всіх людей.

«Це лише перший крок, після цього буде громадське обговорення, 19 липня будуть збори громад у селах Сапогове та Прилуцьке, 27-го у Жабці та Дачному. Чи накладатиму вето чи ні – ще не знаю. Але, навіть так депутати зможуть його подолати. Бо раніше ініціативу проявляли 5 депутатів з 14, тепер 10, а це є переважною більшістю», – каже Арчибасов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Циган і коні Показати IP 18 Липня 2019 14:21
На тому тиждні - одна позиція, а на другому - буде інша ! То всьо вибори ! Бо так тра ...
AC Показати IP 18 Липня 2019 23:53
Заберуть землю і все, ніхто гроші в село вкладати не буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus