USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ПТУ Волині: якість освіти не задовольняє роботодавців

30 Січня 2017 18:33
Вартість навчання одного учня в профтехосвіті на 10 тисяч гривень вища, ніж школяра, втім, у ПТУ 64% осіб здобувають саме середню освіту. Більше того, значна частина випускників іде працювати не за фахом.

Про це йшлося під час засідання оперативної наради в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика 30-го січня.

«Майже 70% учнів у наших профтехзакладах отримують середню освіту, при тому, що в районах школи не заповнені подекуди навіть на 50%. Звісно, діти йдуть в ПТУ, бо там дають стипендії. А на Волині з бюджетів різних рівнів передбачено на це 170 мільйонів гривень, що перевищує загальний бюджет розвитку області на перше півріччя», - зазначає Гунчик.

Зі слів начальника управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА - Людмили Плахотної, середня освіта в ПТУ в рази дорожча, ніж у школах.

«Загалом, в області діє 23 навчальних заклади, з яких 18 професійно-технічні навчальні заклади, 3 вищі та 2 пенітенціарної системи. Так, у 21 закладі здобувають освіту 9999 учнів, з яких паралельно здобувають загальну освіту 5812 чоловік, це 64%. На підготовку одного фахівця витрачається в середньому 29 тисяч гривень на рік, а на учня в школі – 16 тисяч гривень. Більше того, на ринку праці на оду вакансію, де шукають людину з вищою освітою, припадає 5-7 місць, які не потребують спеціального навчання. Туди йдуть люди, які закінчили ПТУ. Це говорить про те, що ресурси держави використовуються не раціонально», - розповідає Плахотна.

ЧИТАТИ ЩЕ ПОКИНУТА ДЕРЖАВОЮ ВОЛИНСЬКА ПРОФТЕХОСВІТА ЖИТИМЕ ЗА УМОВАМИ РИНКУ

Та додає, що є ще одна проблема – низька наповненість закладів профтехосвіти й їх дороговартісне утримання.

«У середньому на один заклад припадає 455 учнів. Серед усіх областей ми на 7 місці. Втім, потужність закладів розраховані на 600-800 учнів, що тягне за собою нераціональні витрати на утримання майна. Більше того, ми маємо 9 закладів, де кількість учнів менша норми (404 учні), навіть є такі, де лише 200 учнів. Тому Міністерство освіти планує передати заклади профтехосвіти з державної в обласну комунальну власність й формувати три види замовлень: державне, регіональне та галузеве. І так розподілити фінансування», - повідомила посадовець про перспективи реформування ПТУ.

Також під час засідання розповіли, що на базі АТ «СКФ Україна» створюють потужний учбовий центр, мовляв, рівень знань після закінчення ПТУ не дозволяє випускникам працювати на таких підприємствах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
пту Показати IP 30 Січня 2017 18:44
помоги тупому устроится.то що чекати
Микола Показати IP 30 Січня 2017 19:48
НАУЧИШСЯ НА МЕТАЛОБРУХТІ ЧОГОСЬ СУЧАСНОГО.....................СТУДЕНТАМ НАВІТЬ ЕЛЕМЕНТАРНОГО ПОКАЗАТИ НЕМОЖУТЬ БО ВСЕ РОЗКРАДЕНО.
hjvfy Показати IP 30 Січня 2017 20:47
Таке училище як в Любомлі дає роботу лише його працівникам Рівень знань учнів такий ,що їх ніхто на роботу не бере. Халтура 100 прцентів.
Василь Показати IP 30 Січня 2017 21:06
ВСЕ РОЗКРАДЕНО - через що й знищують профтехосвіту. В ЛВПУ навіть ревізію припинили - забагато накопали.
Ось вам!!! Показати IP 31 Січня 2017 02:13
А цих робітників не задовільняє ваша оплата труда
економія Показати IP 31 Січня 2017 19:18
Знищимо ПТУ. Побудуємо тюрми - без них не обійтись. Та й освіта там буде ще дешевша ніж в школах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus