USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як реформують профтехосвіту на Волині

27 Лютого 2016 16:50
Реформа профтехосвіти на Волині – вимога часу, яку починають впроваджувати в області. Згідно із попередніми прогнозами, вона потягне за собою зміни, що дадуть змогу рівнятися на затребуваність професії ринкам праці й зекономити бюджетні кошти регіону.

Робоча група з освітян та роботодавців вже опрацьовує пропозиції.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини заступник голови Волинської облдержадміністрації з гуманітарних питань ОДА Світлана Мишковець пояснила, що йтиметься про укрупнення навчальних закладів, ефективність навчання та скорочення професій.

«Позитивом є те, що ліцензії на ту чи іншу професію дають безстроково, відповідно, підлаштовуючись під ринок праці, можна призупиняти навчання за незатребуваною спеціальністю й поновлювати, при потребі. Питання треба змістовно вивчити й після завершення роботи комісії, ми вже виходитимемо з конкретними пропозиціями», - наголосила пані Мишковець.
Зі слів посадовця, до 15-го березня робоча група має напрацювати пропозиції щодо реорганізації профтехосвіти на Волині, а саму реформу націлилися провести впродовж цього року.

Нагадаємо, профтехосвіта Волині на 30-40% виконує функції середньої освіти. Цьогоріч фінансування профтехосвіти перекладене на плечі місцевих та обласного бюджетів. Зокрема, ПТУ, які розташовані в містах обласного значення, мають фінансувати міські бюджети, а заклади в менших населених пунктах – з обласного. Загалом, на Волині нараховується 22 ПТНЗ, з яких 11 будуть фінансуватись саме з обласного бюджету. На їх утримання потрібно 160-170 мільйонів гривень.

ЧИТАТИ ЩЕ: МАЙБУТНЄ ВОЛИНСЬКОЇ ОСВІТИ: 12-РІЧНА ОСВІТА, ЗАКРИТТЯ ШКІЛ, СУСПІЛЬНИЙ СУПРОТИВ

Як міські, так і обласні скарбниці відчувають із цим труднощі. Раніше в облраді говорили, що в обласному бюджеті бракує 8,5 мільйона гривень на фінансування закладів профтехосвіти. Проблеми з фінансуванням відчуває й місто Луцьк. Зокрема, з бюджету виділили на ці потреби 42 мільйони гривень й просять в області ще 11 мільйонів субвенції.

Із цього приводу директор департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк повідомив, що зменшить тягар фінансування профтехосвіти на Волині освітня субвенція.

«Ми підрахували, що профтехосвіта отримує середню освіту, а це десь 30-40% учнів, які в училищах проходять шкільну програму. Зваживши на це, нам пропонують дати освітянську субвенцію з держбюджету приблизно в сумі 40 мільйонів гривень», - інформував посадовець. Зауважимо, для порівняння, в 2013-му році утримання закладів системи професійно-технічної освіти вартувало понад 120 мільйонів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
посадовцям Показати IP 27 Лютого 2016 19:46
Припиніть кришувати розкрадання коштів в ЛВПУ в часи керівництва училищем Батовим Г.Ф. Через суд поверніть училищу крадене. - Мінімум три роки училище буде забезпечене фінансами в повному обсязі... Затягування часу ситуацію в училищі не виправить. "Криша" досить вікова, свій ресурс вичерпує. Проблеми затягуванням часу не пройдуть. Батов і К зобов'язані повернути крадене та відповісти перед Законом! Оце і є конкретна пропозиція.
Педагог Показати IP 27 Лютого 2016 19:53
А куди йти вчитися дітям із малозабезпечених сімей із селянської родини де не всі батьки можуть забезпечити дітям вищу освіту? Отже відберете ПТУ як відібрали колись і вищу освіту ввівши платну форму навчання. Невже не стидно Вам шановні реформатори руйнувати Волиньську профтехосвіту, не руйнуйте життя і без того обділених увагою дітей як держави так і в деяких випадках долею.
ідеальна реформаторш Показати IP 27 Лютого 2016 20:31
Світлана Мишковець учисниця конкретних * реформ * в ПТО ! ? ! Див. зокрема на сайті Батов Генадій Федорович . УЧИЩАЛА мільйони грн.,- в свій час на підготовці і перепідготовці слухачів центру зайнятості в ПТНЗ . Добре влаштувалась біля державної кормушки .
на сайті Батов Г.Ф. Показати IP 27 Лютого 2016 20:44
профтехосвіта 1 Березня 2015 23:51 відповісти + 38 - 1 Надто довгий час "справи" ЛВПУ фігурують в інтернеті, ЗМІ, прокуратурі, міліції, судах, .... Кінця - краю на разі не видно. І не скоро той кінець буде. Змінюються керівники управління освіти, голови ОДА, прокурори, ..... А віз і нині там. Чому? Та тому, що всі мають єдине завдання - закрити афери, не допустити їх офіційного розголосу. З цією метою управління освіти зініціювало призначення директором училища людини зі сторони. Мовляв, це дасть позитивний результат. - Та хоч ч..та лисого призначте - результат буде таким же або ще гіршим. До тих пір поки в училищі буде сидіти Батов, а в освітніх "офшорах" Попович з Грушкою і не буде знято ембарго на об*єктивне розслідування мільйонних училищно - управлінських оборудок, зрушень на краще НЕ БУДЕ! Конкретні *реформи* в свій час через ПТНЗ робила Світлана Мишковець - гарно прилаштувавшись біля державної кормушки . Наживала мільйони на коштах ЦЗ / центру зайнятості / *підготовка* * перепідготовка* на базах ПТО . Не робить честі училищу і той факт, що його перетворили у відстійник ексдиректорів (в т.ч. і засуджених) - сьогодні їх троє. Благо: четвертій вистачило розуму звільнитись. Плачевне (плакали ті, що звільняли) звільнення з училища аферистів Некрасової та Панькевича і ряду працівників управління освіти бажаного результату теж не дасть: крадене ті ділки училищу не повернули. А тому рано чи пізно буде грім серед ясного неба!, який посприяє люстрації багатьох керуючих освітою Волині і гучним судовим процесам.
"мінусовцям" Показати IP 28 Лютого 2016 09:48
Чому так не подобаються коментарі про правду, в чому бачите негатив? Теж перепала доля з мільйонних оборуток? Чи хочете повернути за ділків кругленькі суми? Так "дбаєте" за профтехосвіту? - Разом з хероями ПТО прийде і ваш час відповідальності!
Анонім Показати IP 28 Лютого 2016 11:26
дійсно ПТУ це поки що єдина безплатна професійна освіта, що доступна в Україні, але очевидно не надовго, і до її добралися, і куди ми дійдемо з такими реформами... жах.
СТАНІСЛАВСКОГО Показати IP 28 Лютого 2016 11:29
коментар було видалено
компанія такая Показати IP 28 Лютого 2016 16:09
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus