USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Путін активно сигналізує Заходу, що готовий до перемир’я, – NYT

23 Грудня 2023 22:38
На публіку російський диктатор Володимир Путін вдає, що готовий продовжувати війну до нескінченності. Але через канали «кулуарної дипломатії» він сигналізує Заходу, що хотів би укласти мирну угоду якнайшвидше.

Про це пише The New York Times за підсумками розмов із десятками росіян та представниками інших країн, які знайомі із ситуацією, передає УНІАН.

За даними обізнаних джерел, Путін надсилав сигнали про готовність до якоїсь угоди ще після успішного контрнаступу України у вересні 2022 року. Нова хвиля цих сигналів почалася вже у вересні цього року. Кремль готовий погодитися на припинення вогню і замороження конфлікту на поточній лінії зіткнення.

Сигнали надходять кількома каналами, в тому числі через іноземні уряди, які мають зв’язки і зі Сполученими Штатами, і з Росією. Неофіційні російські емісари говорили зі співрозмовниками про контури потенційної угоди, яку Путін прийме.

Читати ще: Не труп із холодильника, але дуже втомився: Путін оголосив, що знову йде у президенти

«Путін і російська армія не хочуть нарощувати свою спроможність далі», – сказав міжнародний чиновник, який зустрічався з вищими російськими чиновниками восени цього року.

Деякі аналітики стверджують, що Путіну вигідна тривала війна і що він хоче відкласти будь-які переговори до можливого повернення на посаду колишнього президента США Дональда Трампа у 2024 році. Але колишній російський посадовець стверджує, що насправді Путін волів би укласти угоду раніше, враховуючи невизначеність, властиву війні.

Читати ще: У Держдепі вважають, що Путін не піде на перемир’я в Україні до виборів у США

Джерела кажуть, що російська пропаганда легко пояснить росіянам, чому така «нічия» насправді є «перемогою», акцентуючи, зокрема, на завоюванні сухопутного коридору до Криму. Ідеальний час для такої угоди, сказав один зі співрозмовників видання, був би до президентських виборів у Росії в березні.

Читати ще: Британська розвідка: Путін не наважиться оголосити мобілізацію до президентських виборів у Росії

Американські чиновники вже бачать зміни в позиції Путіна, який більше не вимагає зміщення чинного уряду в Києві. Вони сказали, що угода про припинення вогню, яку пропонує Путін, збереже суверенну Україну зі столицею в Києві, але залишить за Росією контроль над майже 20% території України, яку вона вже завоювала.

Серед багатьох ймовірних питань спотикання для такої угоди – рішучість Путіна не допустити вступу України в НАТО. Але один із колишніх російських чиновників сказав, що насправді це питання не стане перешкодою, оскільки альянс все одно не прийме Україну в осяжному майбутньому.

Читати ще: Після попереджень Заходу Путін перестав погрожувати ядерною зброєю

Менше з тим, високопоставлені американські чиновники висловили сумнів, що будь-який відомий український політик зможе погодитися на угоду, яка залишить Росії таку велику частину території України.

Крім того, багато хто на Заході загалом скептично ставиться до угоди про припинення вогню, оскільки вона лише дасть Путіну час переозброїтися для майбутнього нового нападу.

«Вони (росіяни) ніколи не дотримувалися жодних домовленостей. І вони порушували їх одразу, коли бачили, що це зручно», – заявив президент Латвії Едгар Рінкевичс, зауваживши, що Путін мріє «відновити імперію».

Деякі американські офіційні особи теж кажуть, що сигнали Кремля про готовність до угоди можуть бути лише спробою ввести в оману і насправді не є ознакою готовності до компромісу. Колишні російські чиновники додають, що Путін цілком може змінити думку і відмовитися від угоди, якщо російські війська отримають відчутну перевагу на фронті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 23 Грудня 2023 23:00
Скоріше б і Захід став готовим до реальної рішучої технічної та дипломатичної допомоги для забезпечення реальних та беззаперечних переговорних позицій
Патрiот Показати IP 24 Грудня 2023 10:41
Путiн вертiв i захiд i вас на своему сигнальному пiстолетi. Чим тiльки свою неспроможнiсть захiд не оправдую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus