USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Рада прийняла законопроєкт про імпічмент президента

10 Вересня 2019 11:03
Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №1012 про імпічмент президента. За проголосували 337 народних депутатів, проти «о», утрималися — 46.

Документ, який розглядали в залі по скороченій процедурі, визначає порядок дострокового припинення повноважень президента. Для початку такої процедури парламент створює тимчасову слідчу комісію до якої входять народні депутати, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі, а президенту призначаються спеціальні захисники. ТСК готує висновки для Ради щодо причини імпічменту, пише TheБабель.

Питання дострокового припинення повноважень голови держави виноситься на голосування на відкритому засіданні Ради. У разі, якщо депутати проголосували за імпічмент, це рішення передається до Конституційного Суду для підтвердження законності процедури.

У разі позитивного висновку КС, рішення про імпічмент буде вважатися прийнятим. Але, якщо після висновків ТСК Рада проголосує проти імпічменту — спікер парламенту повинен вибачитися перед президентом.

Цей законопроєкт спрощує процедуру усунення голови держави, зокрема, для її початку треба лише 226 голосів депутатів, а не голоси конституційної більшості (300 нардепів), як пропонувалося попереднім № 1098 законопроєктом про тимчасові слідчі комісії, який також передбачає процедуру імпічменту. Попередній законопроєкт був зареєстрований у листопаді 2014 року кількома народними депутатами, у тому числі екс-спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм. Рада прийняла його 6 червня, але президент Зеленський документ так і не підписав.

10 вересня, виступаючи перед голосуванням, Парубій нагадав депутатам, що законопроєкт, який прийняв парламент 6 червня вже передбачає процедуру імпічменту. Він заявив, що президент Володимир Зеленський має підписати вже прийнятий закон, а Раду закликав «не займатися законодавчим спамом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Виборець Показати IP 10 Вересня 2019 16:37
Що це змінить в житті українців? НІЧОГО.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus