USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада схвалила закон про правовий статус зниклих безвісти

12 Липня 2018 11:02
Народні депутати схвалили в другому читанні законопроект №5435 про правовий статус осіб, зниклих безвісти, передає РБК-Україна.

За проект закону проголосували 238 парламентарів.

Документом визначається поняття "особа, яка зникла безвісти" в контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права таких осіб і надає їм відповідний захист. Таким чином, крім вже існуючого поняття "безвісно відсутньої особи", яке є у Цивільному кодексі України, законодавство буде включати в себе також поняття "особа, яка зникла безвісти". Автори проекту підкреслюють, що це є критично необхідним як у нинішній ситуації збройного конфлікту, так і в подальшому постконфліктному відновленні.

Законопроект закріплює право осіб знати про долю своїх зниклих родичів, що є базовою нормою для захисту їх прав, пов'язаних із правовим статусом особи, зниклої безвісти. Документ також визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти - від подачі заяви про розшук і до його припинення.

При цьому для розшуку зниклих безвісти осіб у зв'язку з конфліктом створюється Комісія з питань осіб, зниклих безвісти. Визначається, що це орган, який відповідає за з'ясування долі і місцезнаходження таких осіб. Комісія є держателем Єдиного реєстру даних про осіб, зниклих безвісти, в якому міститься інформація, необхідна для пошуку таких осіб, яка збирається з метою встановлення їх місцезнаходження та ідентифікації невпізнаних останків.

При цьому комісія співпрацює з усіма органами держвлади, міжнародними та громадськими організаціями, які займаються питаннями зниклих безвісти осіб.

Нагадаємо, українська сторона у тристоронній контактній групі (ТКГ) по Донбасу у кінці червня закликала Росію до участі в діяльності тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus