USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Релігійний конфлікт в селі на Волині: більшість прихожан хочуть до ПЦУ, священик – проти. Репортаж

18 Січня 2019 08:00
Жителі села Брониця та Кримне Камінь-Каширського району, що на Волині, зібрали 750 підписів за те, аби перейти з УПЦ (МП) в Православну церкву України, проте священик, який служить в цій церкві лише з серпня минулого року, проти цього переходу. На його стороні також 167 людей, частина з яких підписалася проти того, щоб переходити до ПЦУ або ж не голосували взагалі.

Нещодавно Волинь сколихнула новина про те, що голову цього села заблокували у сільській раді невідомі особи під керівництвом священнослужителя УПЦ МП, вимагаючи списки людей, які проголосували за те, аби їх церква перейшла в Православну церкву України. Натомість у поліції цю інформацію спростували, заявивши, що в приміщенні сільської ради відбулася розмова священика та групи прихожан місцевого храму із головою та секретарем сільради. Порушень громадського порядку не було зафіксовано.

17 січня на 15.00 у храмі в селі Брониця були оголошені збори, тож на них вирішило завітати Інформаційне агентство Волинські Новини.
Від обласного центру Волині до села Брониця три години їзди автомобілем. На в’їзді до села журналістів зустріла місцева жителька, яка не захотіла називати свого імені, однак розповіла, що місцевий священик править у церкві лише з серпня минулого року. З її слів, він одразу почав вимагати, щоб йому будували будинок, хотів вирізати частину парку на якісь там потреби.

До нього був священнослужитель, який правив у селі двадцять років, якого «вижила місцева банда».

Щодо самого збору підписів, то жінка сказала, що результату заздалегідь не знали, тож якби більшість підписів було за УПЦ МП, то в ПЦУ не переходили б, однак 82% жителів підписалися саме за перехід до ПЦУ. Вона стверджувала, що священик зібрав 20 тітушок, заблокував вихід з сільської ради, вимагаючи списки, однак жінка не розуміє, до чого тут голова.

«Більшість людей висловилися за українську церкву, запропонували йому також приєднатися, але він з чемоданом краще в Москву піде, але не перейде в українську церкву. Батюшка на цілу церкву дозволяв собі робити зауваження людям… принижував. Попередній батюшка читав українську молитву за воїнів, ніколи Кирила не згадував, а цей каже: «Нащо вам та українська молитва»? Він не реагував на зауваження», - розповідає жителька Брониці.

Близько 15.00 біля церкви вже зібралися більше сотні людей, до яких приєднувалися їхні односельці, також чатували і правоохоронці, аби погасити можливі конфлікти.
З бокового ходу до церкви зайшли сім священнослужителів, серед яких речник Волинської єпархії УПЦ (МП) Олег Точинський та єпископ Луцький і Волинський УПЦ (МП) Нафанаїл.
Згодом до храму почали заходити і місцеві прихожани, яких зібралося більше 300, а після цього свою промову розпочав Нафанаїл: «Ми зібралися через складне питання, тому що це те церковне життя, яке ми на кожній свої службі сповідуємо, коли говоримо: «Вірую в одну, святу, соборну, апостольську церкву». Ця апостольська церква в Україні існує вже тисячу років, і всі ми до неї належимо. Раптом в теперішній час почали говорити, що ніби чогось в Христовій церкві не вистачає. Це не так, адже, як було сказано, ця церква існує давно.

Хто хоче до цієї церкви приєднуватися, ми всіх з радістю приймаємо, говоримо про те, що Господь прийшов рятувати всіх нас від гріха, прокляття і смерті. Ради цього Син Божий народився в світ – щоб спасти все людство без винятку… ».
Однак далі люди не схотіли слухати єпископа, вигукуючи «не хочемо чути московських попів». Розпочавши колядувати «Нова радість стала» прихильники переходу до ПЦУ, яких була більшість, покинули храм та продовжували співати колядки на вулиці.
Сільський голова Брониці Петро Кошелюк звернувся до громади та закликав, щоб не було ніяких сутичок. Потому він надав слову представнику ініціативної групи, яка збирала підписи за перехід до ПЦУ.
«Ми виявили своє бажання бути в своїй рідній українській церкві. Сьогодні ж ми мусимо в такій неприємній обстановці доводити своє право. Я перебував постійно у цій московській церкві, як ми кажемо сьогодні, і побачив цю поведінку московських священиків і до чого вони довели нас із вами. Вони повинні були вести нас до Бога, але вели до пекла», - зазначив представник ініціативної групи Володимир, додавши, що всі його односельчани знають, хто є ворогом, який захопив Крим, а потім і Донбас.
Тим часом з церкви, якій залишились кілька десятків прихильників УПЦ (МП), вийшли священики та почали закликати людей на вулиці, аби ті зайшли в храм та висловили свою думку, однак ті навідріз відмовилися, заявивши, що люди – це і є церква. Також люди вигукували, що в церкві фактично немає їхніх односельчан.
Натомість декан Камінь-Каширського району отець Володимир Мицько, якого запросили прихильники переходу до ПЦУ, закликав їх помолитися за Україну, тож молитва відбувалася безпосередньо на вулиці перед храмом.
Вже згодом священик розповів, що люди запитували його, як перереєструвати громаду до ПЦУ, однак він пояснював їм, що храм не можна забрати чи перенести, адже це будівля, тому лише вони можуть вирішити, що з ним робити.

«Зібрали 750 підписів, які показували владиці. Однак є частина людей, які проти переходу до ПЦУ. Зрозуміло, що не може такого бути, аби меншість керувала більшістю, тому сьогодні відбувається такий собі вирій, який дасть порозуміння в майбутньому. Якщо більшість людей хоче переходу, то до них потрібно прислухатися. Тут відбуваються збори громади, але конфлікту не буде, не буде й ніякої картинки, що ми щось захоплюємо, адже люди живуть в одному селі, і вони повинні керуватися миром і любов’ю. А час нас всіх буде лікувати», - наголосив отець Володимир та продемонстрував 25 сторінок з підписами жителів Брониці та Кримного за перехід до ПЦУ, кожен з яких можна перевірити.
З його слів, сьогодні відбулися формальні збори, однак потім потрібно зібрати збори церковної громади, підписати протокол, вибрати секретаря, тобто так, як все робиться відповідно до законодавства. Тоді потрібно скласти протокол і статут зборів, а потім з підписами всіх людей нести статут до правлячого архієрея певної церкви, а тоді утворюється громада. Щодо меншості, то вона повинна підкорятися. Він наголосив, що священику УПЦ МП ніхто не забороняв взяти з храму чашу, дискос, антимінс та богослужбові книжки.

Речник Волинської єпархії УПЦ (МП) протоієрей Олег Точинський, своєю чергою, висловив думку, що підписи є не зовсім дійсними, адже їх збирали в громаді села, у якій є також віруючі протестантських конфесій, це можуть бути гроеко-католики, римо-католики і навіть атеїсти.
«Яке відношення мають представники інших конфесій до справи православної громади? Потрібно зібрати людей в храмі, а після цього робити якісь висновки», - сказав представник УПЦ (МП)

Варто зазначити, що зборам передувало блокування кліька днів тому голови Брониці Петра Кошелюка в сільській раді місцевим священиком, який не хоче переходити до ПЦУ, разом з так званою ініціативною групою. Однак поліція спростувала цю інформацію, не зафіксувавши порушень громадського порядку. Як розповідає сам Петро Кошелюк, у нього вимагали листки з підписами людей, які підписалися за перехід до ПЦУ.

«В нас є ініціатор Іван Ходаковський, який працює не головою, а по поняттях, бо він має широкі плечі. Він може спілкуватися тільки лайкою і силою, він нікого не хоче слухати. Вони прийшли, вимагаючи списки та заблокували мене в сільській раді, сказавши, що я не вийду до тих пір, поки не надам список тих, хто підписувався за ПЦУ, але їх не було. Нас обзивали, погрожували. Блокувало нас близько 50 людей. Ходаковський сказав, що положить будь-кого і сам тут ляже. Однак приїхала поліція і тоді розблокували», - пригадав сільський голова.

Більшість людей села Брониця визначились зі своїм вибором і хочуть перейти до ПЦУ, але для цього їм потрібно зібрати офіційні збори, протокол яких передати до правлячого архієрея ПЦУ, лише тоді перехід можна буде вважати завершеним.

А тим часом на сайті Волинської єпархії УПЦ (МП) дозволють собі стверджувати, що збори релігійної громади відбулися на противагу зібранню територіальної громади села, окремі члени якої висловили бажання асоціювати себе з іншою релігійною конфесією – УПЦ КП (ПЦУ), хоча, зазначимо, що прихильників того, аби залишитися в УПЦ було у декілька разів менше.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Лучанин Показати IP 18 Січня 2019 09:06
В когось ще залишились сумніви якою є антиУкраїнська мокшанська секта.
Ого Показати IP 18 Січня 2019 10:00
Які ще можуть бути місцеві авторитети схаменіться. А Голодюкові може ще в кожному районному селі хату побудувати. Чому він ніде довго не затримувався в селах не цікавились?
думки вголос Показати IP 18 Січня 2019 10:43
На фото чітко видно що храм заповнений прихожанами, парафіяни моляться, храм повний людей. На дворі 50 чоловік колядує, це також чітко видно на фото. Інших людей, тих декілька сотень які підписи поставили, нема.... Де вони?...... Де? Нема....Тому що у нас на жаль більшість в церкву ніколи не ходить, інколи зайдуть паску посвятити, і на Водохреще за водою, цих людей прихожанами на жаль не назвеш, у них Бог "в душі", як вони люблять казати... Виходить ті у кого Бог "в душі" своїми підписами виганяють на вулицю християн, своїх односельчан, які регулярно відвідують храм, моляться за ближніх, і часто по їх молитвах різні біди обходять село... Вони прості люди... НЕ політики, а їх на вулицю виганяють ... виганяють ті у кого Бог "в душі"... Загляньте в свою душу...ті у кого Бог " в душі"...
Автор до думки вголос Показати IP 18 Січня 2019 11:56
На фото в середині храму - усі люди, які зібралися на збори, згодом бліьша частина людей вийшли, а в церкві залишилися люди, які не схотіли говорити з журналістами та гиркали у відповідь.
Вірянин Показати IP 18 Січня 2019 11:06
Нафанаїл має відповісти за те, що сіє поміж людьми ворожнечу.
Адекват до Вірянин Показати IP 18 Січня 2019 11:41
Це Порох має відповісти,що посіяв ворожнечу в народі, він прекрасно знав, що після томоса в кожному селі почнеться колотнеча
Анонім до Адекват Показати IP 18 Січня 2019 14:02
За ворожнечу в Україні має відповісти Путін і московські зайди. Не привів би Путін сюди свої війська, не зазіхав би на українську землю - не брався б український народ за зброю. А якби Онуфрій виступив за Україну, встав би коли поминали українських воїнів, то й ніхто б не звинувачував церкву у ворожості до України.
Зі сторони Показати IP 18 Січня 2019 11:45
Вот все всіх влаштовує і комуналка маленька, і пенсія велика, і зарплата у всіх європейська...єдине, за шо висказують невдоволення-це церква.... Вміє влада очі народу замилити...
Анонім до Зі сторони Показати IP 18 Січня 2019 14:03
Той хто між гідністю і ковбасою вибирає ковбасу не буде мати ні гідності ні ковбаси.
Анонім до Анонім Показати IP 18 Січня 2019 14:27
А Вас не хвилює, що розмовами про гідність з людей зробили посміховисько? Витрясли вже до останнього. Третина українців - заробітчани. Зате - гідність. Не треба ні між чим вибирати, треба просто думати, залишатись при здоровому глузді, коли тобі обіцяють гідність чи дешеву ковбасу чи ще щось.
Анонім Показати IP 18 Січня 2019 14:23
Треба просто вірити в Бога, читати Закон Божий, Євангеліє, історію церкви. Тоді не захочеться всілякі революції в церкві робити. Церква - це не націоналістична організація, церква - це тіло Христа. І ми, прості прихожани, не повинні ставити в ній все з ніг на голову. Будьте терплячими, працюйте над собою. Богу - Богове, Кесарю - Кесареве. І тоді все буде ок.
Дяк Показати IP 18 Січня 2019 20:32
Точинський викапаний агент ФСБ
арсен Показати IP 19 Січня 2019 09:20
Це просто п**да а не україна
Віруючий Показати IP 19 Січня 2019 15:19
Заради обєктивності, то порівняння фотографій матеріалів на двох сайтах не дає підстав стверджувати, що прихильників ПЦУ було більше, як тих, хто залишився у церкві. Однак я не про це. Взагалі тут важко залишатися обєктивним... Голодюк часто змінює парафії, вузьколобий - правда. Але житло йому має бути на парафії - факт. Хто "вижив" попереднього настоятеля - писати не буду, а місцеві й так знають, що ніхто йому не нашкодив так, як він сам собі. Те, що залишити все, як було, переважно хочуть ті, хто найбільше доклав до цієї церкви і її утримання - теж факт. Але головний факт інший: УПЦ вперто не хоче відповідати на виклики часу. І це найгірше...
Василь Показати IP 9 Липня 2021 20:00
А хто ж збудував нову церкву? Якщо в УПЦ меньшiсть...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus