USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Релігійний конфлікт на Волині: з храму виносили начиння, – місцеві жителі

17 Січня 2019 16:12
У селі Брониця Камінь-Каширського району селяни під час зборів висловили бажання про перехід церкви УПЦ МП в Православну церкву України. Проте священик і решта частина селян такого рішення не підтримують. Зі слів місцевих, вночі з храму спробували винести частину церковного начиння, проте згодом повернули його назад.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили місцеві жителі.

У селі зібрали підписи за перехід із Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України. 750 людей проголосували «за», 167 – «проти» або ж не голосували взагалі.

Оскільки 82% прихожан виступили за перехід в ПЦУ, зібрали сесію сільради, проголосували рішення про перехід та приєднання церкви. Проте це не сподобалось місцевому священнослужителю.

Сільський голова Брониці Петро Кошелюк повідомив, що 15 січня, у день візиту Петра Порошенка на Волинь, декілька десятків чоловіків на чолі зі священиком Сергієм Голодюком заблокували його та секретаря в приміщенні сільради, звинувачуючи в тому, що він сприяє переходу громади в Православну церкву України.

У поліції цю інформацію спростували, заявивши, що в приміщенні сільської ради відбулася розмова священика та групи прихожан місцевого храму із головою та секретарем сільради. Порушень громадського порядку не було зафіксовано.

17 січня біля церкви зібрались прихильники ПЦУ та УПЦ МП намагаючись з’ясувати істину. Прибув і керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.
Під час зборів селян, на які прийшло більше 300 людей, більшість підтримала перехід церкви в ПЦУ. Зі слів сільського голови у священика вимагають або переходити в ПЦУ, або залишити храм. Священнослужитель, своєю чергою, заручившись підтримкою впливових місцевих жителів, намагається відстояти храм.
Як повідомили місцеві, доходить до відвертих провокацій. Зокрема, зі слів селян, 16 січня з храму намагались винести частину церковного начиння.

«Спочатку начиння, без якого неможливо провести богослужіння, винесли і заховали в будинку місцевої жительки Феодосії, але, зрозумівши можливі наслідки, повернули назад», - кажуть люди.

Представник ініціативної групи за перехід в ПЦУ розповідає, що хоче молитися спільно з братами в єдиній українській церкві на рідній мові. «Московські батюшки завели нас в «преісподню», - наполягає чоловік.
Місцевий священик закликає людей за ПЦУ висловити свою думку, зайшовши в храм, однак ті говорять, що самі люди і є церквою.
Відтак, прихильники УПЦ МП знаходяться в храмі, а прихильники ПЦУ колядують під його стінами та вигукують «Слава Україні!». При чому, серед тих, хто знаходиться в церкві, є люди з сусідніх сіл.

Між двома групами відбулось декілька словесних перепалок, проте, на щастя, обійшлось без відкритих конфліктів. На місці за порядком слідкують правоохоронці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Pavlo Показати IP 17 Січня 2019 16:33
Треш
Луцьк Показати IP 17 Січня 2019 16:43
Люди просто подуріли.
Анатоль_ Бідзюра до Луцьк Показати IP 17 Січня 2019 17:51
Сам ти дурень, аноніме. Тупий, як пень.
Справедливий Показати IP 17 Січня 2019 16:56
Можна подякувати Патрошенку. *Об'єднав* країну.......
Джоан до Справедливий Показати IP 17 Січня 2019 17:13
А до чого тут Порошенко? Громада свій вибір зробила.
Бульба Показати IP 17 Січня 2019 16:58
Мммм да... треба негайно створювати спец комітет по вреголюванню цих конфліктів!!!
22 Показати IP 17 Січня 2019 17:08
геть московію
Ігор Показати IP 17 Січня 2019 18:08
Все буде добре. Головне спокійно без застосуванню сили. Моск.патріархат здійснює спротив волі парафіян, але тут очевидно, що парафіяни переможуть. У моск.попів немає вибору, і ще їм не просто так 27 років промивали мізки, що не може бути окрема НАША церква від Москви. Стосовно Порошенко "об'єднав", всі зміни мають як прихильників так і противників. Гріє те, що останніх знасно менше. Брониця молодці!!!
Анонім до Ігор Показати IP 17 Січня 2019 18:26
Схід та Захід -разом,вже маємо...тепер залишилося "обьеднати" крайки сіл...
Анонім до Анонім Показати IP 17 Січня 2019 19:09
До чого тут схід і захід разом...? Ми або держава або тимчасове непорозуміння. На сході також достатньо прихильників саме української церкви.
7777 Показати IP 17 Січня 2019 18:43
А деж той головний російський підбурювач Іван Ходаковський (калитка) якій все це задіяв чого його забрали на Луцьк? До знімався правильний такий став з якого то це часу? Скільки людей покалічив і далі таке робить обманив скільки людей шо робили на його по 6 місяців а він по 500$ тільки заплатив ну зато собі палаца а не хату вистроїв, придумали вони бачиш но з батюшкою вже стару ту хату продати а парка того шо біля церкви вирізати і поставити там хату тому російському попові якій молиться за російських солдатів, а те шо з його сусідніх сіл гинуть свої солдати то він за них не молиться. Гнати з села треба такого попа з тими його російськими друзями. СБУ візьміть до уваги цього Івана Ходаковського подивіться скільки інформації про нього в поліції прокуратурі судді це бандит закривати його треба то може там тих мозгів добавлять!!!
Житель Показати IP 17 Січня 2019 18:45
Голодюк за чемодани і в рашен або в Острівок. Гонишся по всьому району з села в село. Дай людям спокій може потім добрий день скажуть.
мама Показати IP 17 Січня 2019 19:50
не украинской , а константинорпольской церкви
Ку-ку до мама Показати IP 18 Січня 2019 01:15
ПЦУ - Православна Церква України. А ти про Шо мелиш?
Юра Показати IP 17 Січня 2019 19:52
Добро завжди переможе, різними шляхами. Можливо і церква очиститься від таких батюшок які мелять що одні правильні а інші ні, і щиро в це вірять. Як можна підпорядковуватись країні яка вбиває, там Бога нема в душі.
Нема слів Показати IP 17 Січня 2019 21:10
Порох обєднувач...скоро кожне село буде обєднувати.. діяч...
Віктор Показати IP 18 Січня 2019 14:26
Люди здається віруючі а таке творять. Соромно має бути! А ще почитайте історію!
Андрій Показати IP 19 Січня 2019 11:28
Храми-власність громади і якій церкві надавати їх в використання вирішувати людям ,всі розмови про захоплення храмів несерй озні.як власники можуть захоплювати свою власність? Власники квартири вирішують на яких умовах і який час квартиранти можуть користуватись житлом,якщо одну із сторін щось не влаштовує сторони шукають компроміс ,або допобачення .все дуже просто і без зайвих емоцій.
Соромно за Вас! Показати IP 21 Січня 2019 04:28
Громада Брониці соромно усвідомлювати, що Ви зраджуєте вірі в якій жили Ваші батьки, в якій Ви були хрещені, якого таїнства були причасниками. Нажаль, тепер благодать Божа не зможе торкатися Ваших душ і сердець через лжетаїнства і проповіді розкольників на яких накладене Анафемо. Нажаль, Торжество Правосляв'я - це не ваше свято. Неодноразово я їздив у Почаїв і чув на молебні слова "Анафемо! Анафемо! Анафемо!" цими словами проклинаються ті хто зрадив канонічну віру і пішов до розколу. 17 Числа цього місяця, до мене зателефонував Отець Сергій, котрий присвятив правлінню Вам, броницько громадо, і проповідував віру Божу більше 20-ти років, зі сльозами на очах і комом у горлі він сказав "Броницьку церкву заберають, заберають!". Я часто приїздив туди коли ходив до школи на канікули з Луцька, заводив друзів, знайомих, їхні батьки ходили до церкви, їли за одним столом з о. Сергієм, якого вигнали з приходу, перекресливши всі його старання і заслуги перед Вами броничани. А зараз ви зже забераєте храм у якому стільки історії... Мені соромно за Вас! Люди, котрі колись стояли в храмі, прославляли Бога, зараз позбавляють себе благодаті та стають розкольниками віри.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus