USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Результатам соцопитувань довіряти не варто», - експерт про кандидатів в президенти

28 Квітня 2018 23:38
Згідно з останніми президентськими рейтингами, у п'ятірку лідерів в Україні входять голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко, голова "Громадянської ініціативи" Анатолій Гриценко, голова фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, а також музикант Святослав Вакарчук і шоумен Володимир Зеленський, які потіснили нинішнього президента Петра Порошенка (глава держави опинився на 6-му місці).

Про те, чому не варто довіряти результатам соцопитувань, "Апострофу" розповів директор програми міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

"Оприлюднені свіжі соціологічні опитування не мають абсолютно ніякого значення. Ми в Українському інституті майбутнього раніше теж робили заміри, але перестали цим займатись, зважаючи на безглуздість. Ось залишився рік до президентських виборів, півтора року до парламентських, люди на 70% (і ця цифра практично не змінюється) не довіряють і заперечують нинішнім політикам, причому всім", - заявив він.

Що в таких умовах показує соціологія?

"Якийсь індекс очікувань тих, хто визначився. А треба врахувати, що більша частина не визначилася: 20% не йдуть на вибори, ще 25-30% не знають, за кого голосувати, і фактично з цього електорального субстрату дістають кількох людей, які найчастіше з'являються на каналах, а канали в свою чергу визначають, кого слухають люди і про кого вони говорять. У підсумку ми з міксу 45%, тобто з тих, хто хоч якось визначився, отримуємо якісь рейтинги", - пояснює Романенко.

З його слів, якщо за п'ять місяців з'явиться якийсь наш Макрон або Беппе Грілло, як з руху "5 зірок" в Італії, електоральний ринок розірве. "До речі, у нас дійсно є електоральний ринок, на якому продаються голоси вбогих людей, що стали зайвими на святі життя. Вибори для них – це можливість капіталізації своєї безпорадності, коли раптом ти стаєш потрібним і політики біжать до тебе стадами. І оскільки народ спритний, чудово розуміє, що йому в наступні чотири-п'ять років нічого не світить, він хапається за ці 400-600 гривень. У цій ситуації говорити про те, що оприлюднені рейтинги мають якесь значення, – це говорити про порожнечу", - розмірковує політолог.

Наприклад, в опитуванні Анатолій Гриценко увійшов до п'ятірки лідерів. Але вся проблема в тому, що якщо у тебе немає чітко організованих структур в регіонах, на місцях, які приведуть виборця за руку, які проконтролюють голоси, то твій рейтинг нічого не значить, його розберуть ті, у кого такий організаційний ресурс є. Зараз Гриценко роздмухує крила, кажучи, що він чи не єдиний кандидат у президенти, здатний перемогти Порошенка. "Він просто забув підсумки 2014 року, коли він так само був натхненний, що у нього є якийсь там рейтинг, а за фактом програв. Те ж саме може статися з будь-яким кандидатом – Святославом Вакарчуком, Юлією Тимошенко тощо. Вибори – це завжди конкуренція організацій, які мають своїх людей зібрати і гуськом привести до виборчої дільниці", - запевняє він.

Що стосується високих рейтингів Святослава Вакарчука та Володимира Зеленського?

"Почнемо з Зеленського. Де він працює і де реалізовує свій проект – ні для кого не секрет. Як кандидат, мені здається, він більш цікавий, ніж Вакарчук. Він не просто шоумен, а ще й хороший менеджер, проект якого протягом 20 років заробляє мільйони доларів, а, можливо, і десятки мільйонів. Країні потрібні сучасні менеджери. Але менеджери, які здатні розрізняти, чим управління державою відрізняється від бізнесу", - мовить Романенко. З його слів, трагедія сьогоднішнього президента полягає якраз в тому, що він в політиці продовжив практику бізнесу, і наразі видно бачимо плоди такого підходу. Питання, як гратиме Зеленський? Наскільки він буде залежним від Ігоря Коломойського? І наскільки можливо буде послабити цю залежність? У нашій історії не один раз таке було, коли, наприклад, Олег Ляшко, як колобок, покотився від Сергія Льовочкіна і підкотився до Ріната Ахметова. Цілком можливо, що Зеленський може зіграти по-крупному. І як президент він точно кращий за Вакарчука.

"Що є таке Вакарчук в уявленні більшості українців? Якщо ми подивимося соціологію, то щодо нього у людей велика невизначеність. Вони поважають його як співака, але не розуміють, яким він може бути президентом. І головна проблема Вакарчука – з якою командою він піде, на які організації він спиратиметься у своїй президентській грі. Якщо це, умовно, Пінчук, Фрідман – це буде одна історія. Якщо Порошенко – то інша. А ось якщо він буде оточений міцним середнім бізнесом, кмітливими орговиками, інтелектуалами – то третя. Ця залежність визначатиме, що він зможе зробити на президентському кріслі. Адже ми є те, від чого залежимо", - запевняє він.

На думку Романенка, головна проблема для конкурентів Порошенка в тому, що, коли треба кувати залізо, поки гаряче, і створювати регіональні організації, Вакарчук, Гриценко, Тимошенко та інші потенційні кандидати мало що роблять. Навіть сам Порошенко, хоча у нього начебто є адміністративний ресурс, має організаційні проблеми, тому що багато людей, які працюють сьогодні в коаліції, починають розходитися по інших проектах, усі критично дивляться на існуючий стан речей. Якщо все так і продовжуватиметься, то у Петра Олексійовича не найвищі шанси перемогти.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОРОШЕНКО НЕ ВИЙДЕ В ДРУГИЙ ТУР, – ЕКСПЕРТ ПРО МАЙБУТНІ ВИБОРИ

"Але на цьому етапі я вважаю, що у всіх рівні шанси перемогти, тому що є ще цілий рік і залишається величезна кількість людей, які не визначилися. Як президентська, так і парламентська кампанія йтимуть на "мізерах". Що це означає? Що вперше в нашій новітній історії немає чітких опонентів чинної влади. Згадаймо: 1994 рік – Кравчук проти Кучми, 1999 рік – Мороз проти Кучми, 2004 рік – Ющенко проти Януковича, 2010 рік – Янукович проти Тимошенко. Тепер через загальну кризу легітимності чинних політиків ми бачимо, що електорат роздроблений і люди втратили орієнтири, хоча вони завжди були досить умовні", - впевнений експерт.

Другою складовою на його думку є те, що у з 18-мільйонного працездатного населення близько 6 мільйонів перебуває за кордоном на заробітках, а можливо, і більше, адже з 2001 року не було перепису населення. "Дані, які ми маємо, – це пальцем у воду. Офіційне населення – 45 мільйонів, але з урахуванням анексованих та окупованих територій ми втрачаємо більше 5 мільйонів, навіть з урахуванням біженців, які переселилися, а їх, я впевнений, 600-800 тисяч осіб. Ну, добре, максимум мільйон осіб. З урахуванням того, що мігранти їдуть на заробітки, це ще близько 6 мільйонів в мінус. Отримаємо: реальне населення України, тобто те, що фізично присутнє на її території, – близько 35 мільйонів осіб плюс-мінус мільйон", - підраховує політолог.

З його слів, є кілька причин, чому не проводять перепис населення. "По-перше, щоб на виборах мати можливість маніпулювати цифрами. По-друге, це найпотужніший удар по владі, тому що якщо ви показуєте, що в країні такий гігантський відтік населення, то значить, ви щось неправильно робите. Нагадаю, що ми є феноменом на світовому рівні. Ми перші за кількістю депопуляції, у нас смертність у півтора-два рази вище за народжуваність, в той же час кількість мігрантів з кожним роком тільки зростає. Ось Польща перетворилася на демографічний пилосос, переймає цей прапор у Росії. Тільки минулого року кількість залучених мігрантів з України наблизилася до цифри в 2 мільйони людей. Більш того, у них є програма з залучення трудових мігрантів. Як польські міністри, так і чиновники рангом нижче кажуть, що їм потрібно 4,5 мільйони мігрантів для того, щоб закривати свою демографічну діру до 2050 року. Кожен рік вони готові приймати додатково 200-300 тис. мігрантів. До чого я веду? В умовах, коли Україна – це велика демографічна діра, яка тільки розширюється, усі рейтинги, опитування тощо – це дуже умовний результат на виборах", - підсумував Романенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ганьбослав Гiднозра Показати IP 29 Квітня 2018 13:06
Порошенко- наш ПРЕЗИДЕНТ!!! ПОРОШЕНКО ПОРОШЕНКО ПОРОШЕНКО!!!!
Я Показати IP 30 Квітня 2018 07:27
Дядя Ганьбослав, ви дурак??? Ваш він Президент то й тіштеся, чого ж тут писати??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus