USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річниця Смоленської катастрофи: Росія заперечує свою причетність до трагедії, в якій загинув президент РП Лех Качинський

10 Квітня 2022 12:42
У неділю, 10 квітня, о 8:41 на всій території Польщі пролунали сирени на знак пам’яті про жертв Смоленської авіакатастрофи, в якій загинули президент Лех Качинський, його дружина та низка урядовців, що їхали вшанувати жертв Катинської трагедії.

10 квітня 2010 року в катастрофі літака Ту-154М під Смоленськом у Росії загинули 96 осіб: крім Леха Качинського з його дружиною, це були державні чиновники високого рангу, командувачі Війська Польського, а також останній президент РП в екзилі Ришард Качоровський, нагадує Главком.

Польська делегація летіла на заходи з нагоди 70-ї річниці розстрілів НКВС польських військовополонених поблизу Катині.

За минулі роки з’явилася низка гіпотез про причини катастрофи й перебіг подій. Спочатку Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф МВС Польщі визнала причиною катастрофи помилку екіпажу, визначивши як чинник інциденту недостатнє аеронавігаційне забезпечення польоту з боку диспетчерів аеродрому Смоленськ-Північний. Проте згодом стали лунати й інші версії.

У лютому 2016 року в Польщі, за рішенням тодішнього міністра оборони Антонія Мацеревича, поновили розслідування, створивши відповідну комісію.

У березні 2017 року Антоній Мацеревич назвав катастрофу під Смоленськом терактом, також він заявив про наявність «незаперечних свідчень російської відповідальності за Смоленську катастрофу».
У квітні 2017 року польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських диспетчерів із «несвідомого» на «свідоме» доведення ними екіпажу президентського літака до авіакатастрофи.

У квітні 2018 року підкомітет Міноборони Польщі опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому, зокрема, зазначається, що ліве крило літака Ту-154 було знищене внаслідок внутрішнього вибуху. Таких же висновків дійшла і британська лабораторія судово-вибухових речовин Forensic Explosives Laboratory, підпорядкована Міноборони Великої Британії.
Наприкінці березня 2019 року експерти цієї лабораторії оприлюднили дослідження, що підтверджує сліди тротилу в більшості з 200 зразків розбитого літака президента Леха Качинського. У вересні 2020 року слідчі Національної прокуратури Польщі подали до суду клопотання про тимчасовий арешт трьох диспетчерів, які чергували в аеропорту Смоленськ-Північний у день аварії польського президентського літака. Проте російська сторона відмовилась їх видати.
Як пише Радіо Свобода, Росія заперечує і відкидає будь-яку свою причетність до катастрофи літака з усім керівництвом Польщі на борту, пояснюючи падіння літака погодними умовами і помилкою пілота.

У Росії заперечили заяву польської підкомісії про вибух на борту літака президента Леха Качинського. Слідчий комітет Росії заявив, що розслідування не знайшло підтвердження цієї версії.

«Версія про вибух на борту літака була перевірена Слідчим комітетом РФ в числі першочергових, але свого підтвердження не знайшла», – наголосили тоді у СК Росії, нагадавши, що до аналогічних висновків дійшли і фахівці Міжнародного авіаційного комітету за підсумками свого розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus