USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річниця трагедії: як терористи «поховали в небі» 49 бійців

15 Червня 2015 13:57
14 червня 2014 року терористи збили військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ ІЛ-76. Тоді загинуло 49 людей. Згідно з даними Міноборони, літак перевозив особовий склад для ротації. Окрім військових на борту була техніка, спорядження та харчі. Детальніше читайте в матеріалі Espreso.tv.

Нагадаємо, збитий терористами Іл-76 – це той самий борт 76777 з екіпажем, який прилітав до Луцька на навчання в травні минулого року.

Інформаційне агентство Волинські Новини раніше опублікувало інтерв'ю з лучанами, яким вдалося побувати всередині літака та поспілкуватися з екіпажем. Нагадаємо, четверо активістів організації "ОВАЛ✈" були на борту літака під час травневих навчань у Луцьку, спілкувалися з членами екіпажу, які влаштували для волинян екскурсію літаком.

Відео, яке надали ІА Волинські Новини в "ОВАЛ✈", було зняте на Луцькому військовому аеродромі 21-го травня 2014 року під час льотно-методичного збору фронтової бомбардувальної авіації.

На жаль, 14 червня терористи "поховали у небі" 49 українських бійців. На момент знищення на борту літака перебувало 9 членів екіпажу та 40 військовослужбовців зведеного підрозділу військової частини з Дніпропетровщини. Усі вони загинули.

Майже одразу після авіакатастрофи відповідальність за теракт взяли на себе бойовики "ЛНР". Аргументуючи це тим, що існувала заборона літати в "їх" небі, а транспортний літак з десантниками цю заборону порушив. Відповідний звіт одразу підготували в "прес-службі ЛНР".

Цього ж дня бойовики, вочевидь, оговталися і видали нову версію трагедії. За версією 2.0 між декількома підрозділами десантників зі Львова і Дніпропетровська відбувся конфлікт. Терористи заявили, що львівські солдати вирішили не допустити, щоб їх дніпропетровським колегам прибуло підкріплення. Бойовики і росіяни швидко підготували доклади покремлівських "експертів", які почали розганяти цю версію.

В цей же час на позиції терористів поблизу Луганського аеропорту, з якої імовірно збили Іл-76, знайшли три пускові труби 9П39-1 від ПЗРК 9К38 "Игла".

Водночас генерал-майору Генштабу Віктору Назарову оголосили підозру у службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 бійців ЗСУ. Прокуратура стверджувала, що генерал не взяв до уваги інформацію СБУ про погрозу збиття літака й дозволив проведення спецоперації з доставки роти військових у Луганський аеропорт.

Печерський суд Києва мав обрати Назарову запобіжний захід, проте генералу стало погано і він був госпіталізований до палати “люкс” Головного військового госпіталю. Заступник міністра оборони Петро Мехед просив суд видати Назаренка йому на поруки.

25 листопада Назарова взяли під варту і оголосили про можливість застави у розмірі 365 тисяч гривень. За два дні, 27 листопада, генерал Назаров сплатив необхідну сумму і таки вийшов з-під варти.

Донині ведеться слідство з приводу трагедії Іл-76 триває. Назаров у ньому проходить як свідок і продовжує нести службу заступником начальника Генштабу ЗСУ.







Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus