USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річниця трагедії малазійського боїнга: все вказує на російську ракету

17 Липня 2015 12:42
Рік тому в небі над Донбасом трапилася трагедія, яка забрала життя 298 осіб. Про це інформує ТСН.

17 липня в небі над Донецькою областю терористи, яких підтримує Росія, збили літак "Boeing-777" Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. На борту літака перебували 298 осіб, у тому числі 15 членів екіпажу, всі вони загинули. СБУ опублікувала записи розмов бойовиків, із яких випливає, що літак збили саме їхні люди.

Згідно з доповіддю нідерландських експертів, малайзійський лайнер у липні 2014 року над Донбасом збили проросійські сепаратисти за допомогою ракети земля-повітря.

Сьогодні у австралійській столиці Канберрі родичі вшанували пам'ять загиблих пасажирів малайзійського Boeing 777. Біля будівлі парламенту країни встановили меморіал, де викарбували імена австралійців, які загинули унаслідок теракту над Донбасом.

Родичі жертв катастрофи малайзійського Boeing поклали біля меморіалу квіти, не приховуючи сліз.



У катастрофі загинуло 298 людей. Це 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Більшість загиблих (193 людини) були громадянами Нідерландів, що визначило роль цієї країни як лідера в розслідуванні, - інформують наші столичні колеги з Еspreso.tv.

Також загинули 43 громадянина Малайзії (серед них і члени екіпажу), 27 - Австралії, 12 – Індонезії, 10 – Великої Британії, 4 – Німеччини, 4 – Бельгії, 3 – Філіппін, а також один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

Коли закінчиться розслідування

Офіційних розслідувань ведеться аж цілих два.

Обставини та причини катастрофи досліджує спеціальна комісія, яка складається з групи міжнародних експертів. Їх очолює Нідерландська рада безпеки.

У четвер, 15 липня, Верховна Рада ратифікувала продовження дії угоди між Україною та Нідерландами до 1 серпня 2016 року. Ця формальність дозволяє голландцям і далі проводити розслідування.

Власне, їхній звіт вже готовий. Тепер його вивчають усі зацікавлені країни – США, Росія, Малайзія. Усі вони мають право пропонувати внести поправки та зауваження до звіту. Росія свій пакет вже надіслала.

Фінальна версія звіту очікується наприкінці жовтня.

Пошуком винних у трагедії займається міжнародна слідча група, до якої включили представників Малайзії, Австралії, Бельгії та України. Їхню діяльність координує поліція та прокуратура Нідерландів.

Представник групи днями розповів "Німецькій хвилі", що робота слідчої групи просувається повільно і може тривати до кінця 2015 року. А можливо, триватиме і в 2016 році.

Росія критикує хід розслідування. Зокрема, через те що її представників до нього не залучили.

Це цілком логічно, адже росіяни та їхні терористи на Донбасі є головними підозрюваними.

Попередня версія слідчих – збили "Буком"

Зміст доповіді Нідерландської ради безпеки офіційно не розголошується. Алетелеканал CNN вже отримав "інсайд" від двох людей, які ознайомлені з його змістом.

Вони стверджують, що докази однозначно вказують на відповідальність за збитий Боїнг проросійських сепаратистів. У доповіді вказано не лише точний тип ракети, але й траєкторію її польоту. У документі чітко вказано, що територію, з якої запустили ракету, контролювали проросійські сепаратисти.

Це підтверджує версію, на якій наполягають США: літак збили російським зенітно-ракетним комплексом "Бук" з території, яку контролювали проросійські сепаратисти.

Цю версію неодноразово озвучували також різні ЗМІ. Наприклад, журналіст телеканалу BBC Джон Суїні у вересні минулого року простежив шлях "Бука" до Сніжного. Він говорив із місцевими мешканцями. Один із них розповів, що бачив, як "Бук" вивантажували з трейлера в районі Сніжного за кілька годин до катастрофи.

Волонтер проекту журналістських розслідувань Bellingcat Іггі Останін також у вересні простежив шлях "Бука", проаналізувавши зміст фото- та відеозйомок з інтернету. Він з’ясував, що комплекс привезли з військової частини № 32406 53-ї курської зенітно-ракетної бригади до Ростовської області. В день катастрофи його доправили в село Сніжне, яке контролювали сепаратисти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Всезнайко Показати IP 17 Липня 2015 12:47
Ой, не все вказує на російську ракету...
лучани до Всезнайко Показати IP 17 Липня 2015 12:51
Люди загинули, а тебе вистачає наглості прикривати кремлівського карлика.
0808 до лучани Показати IP 17 Липня 2015 13:52
а в тебе хваттає наглості плести в кожній темі про будь-що??
лучани до 0808 Показати IP 17 Липня 2015 14:44
В тебе нема своєї думки.тому ти не можеш нічого сказати.
Анонім до лучани Показати IP 17 Липня 2015 19:26
А в тебе особиста думка, чи принесена печенюшками?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus