USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Робот-хімік знайшов спосіб отримати кисень на Марсі

16 Листопада 2023 00:21
За допомогою аналізу метеоритів з Марса робот-хімік зі штучним інтелектом синтезував сполуки, які можна використати для отримання кисню з води.

Про це повідомляє Space із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Nature Synthesis.

Червона планета має значні запаси льоду, з якого за допомогою каталізаторів можна отримати кисень.

Група китайських вчених провела експерименти на п’яти різних категоріях марсіанських метеоритів, які впали на Землю. Робот зібрав з них зразки, а потім просканував їх за допомогою лазера. Після цього він вирахував понад 3,7 мільйона молекул, які можна створити з шести різних металевих елементів у породах – заліза, нікелю, марганцю, магнію, алюмінію та кальцію.

Читати ще: Чому більшість планет і зірок у Всесвіті круглі: що надає їм такої форми

Протягом шести тижнів робот-хімік самостійно відібрав, синтезував і протестував 243 молекули. Найкращий каталізатор зміг розщепити воду за температури −37℃ – це саме та температура, яку можна знайти на Марсі.
За оцінками науковців, людині знадобилося би приблизно 2000 років, щоб проробити цю саму роботу.

Тепер вчені прагнуть перевірити працездатність робота в марсіанських умовах. Зокрема йдеться про відмінності у складі атмосфери, щільності повітря, вологості та гравітації.

Це дослідження є важливим для майбутніх місій на Марс. Кисень там буде потрібним як для дихання астронавтів, так і для використання його як ракетного палива. Найефективніший варіант – використовувати для його створення наявні на Марсі ресурси, а не доставляти його із Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus