USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Учені виявили, що на Марсі існував велетенський океан

2 Листопада 2022 00:26
Науковці знайшли докази того, що близько 3,5 мільярдів років тому на поверхні Марсу існував величезний океан. Учені з Університету штату Пенсільванія вважають, що він міг покривати сотні тисяч квадратних кілометрів Червоної планети.

Відповідне дослідження опублікували в Journal of Geophysical Research: Planets and Nature Geoscience, з посиланням на Science alert пише Українська правда Життя.

Про існування океану свідчить топографія берегової лінії на численних знімках Марса, яку проаналізували вчені.

Дослідники змогли накреслити на карті понад 6,5 тисяч кілометрів річкових хребтів, "вирізьблених" річками.

Вони припускають, що ці хребти є розмитими дельтами річок або поясами підводних каналів, які з'явилися на морському дні.

"На Землі ми малюємо історію водних шляхів, дивлячись на осад, який відкладається з часом. Ми називаємо це стратиграфією. Це ідея, що вода транспортує осад, і ви можете вимірювати зміни на Землі, розуміючи, як осад накопичується. Те саме ми зробили тут, але це Марс", – каже геолог Бенджамін Карденас з Університету штату Пенсільванія.

Читати ще: «Озера» на Марсі можуть виявитися не тим, чим вважалося, – вчені

Використовуючи дані Mars Reconnaissance Orbiter, зібрані в 2007 році, команда проаналізувала товщину, кути і розташування хребтів, щоб дослідити топографічну западину, відому як регіон Aeolis Dorsa.

Ймовірно, що у минулому в цьому регіоні відбувалися масштабні зміни, каже геолог. Це підтверджують докази значного підвищення рівня моря та швидкого переміщення гірських порід річками і течіями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Василь Показати IP 2 Листопада 2022 04:06
ковельська громада в шоці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus