USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Родичі отримують пенсії, а доглядаємо ми», – у Луцькій психлікарні не мають куди виписати 72 пацієнтів

13 Серпня 2021 14:04
У Волинській обласній психіатричній лікарні перебуває 72 пацієнта, які мають хронічні психічні захворювання, але не потребують лікування, а їм необхідний лише догляд. На цих пацієнтів коштів закладу ніхто не виділяє, а виписати їх – нікуди, хоч дехто й має рідню.

Про це йшлося під час засідання медичної комісії обласної ради.

Як розповіла виконувачка обов’язків директора Волинської обласної психіатричної лікарні міста Луцька Людмила Юрко, згадані пацієнти потрапили до закладу після реформування психіатричної лікарні в Олиці.

«Є категорія пацієнтів, яка з часом втрачає соціальні навички, вони не мають роботи, стають не зовсім зручними для суспільства, родичів. Зі свого досвіду скажу: якщо ще живі батьки, то такі пацієнти перебувають під опікою батьків. Але коли найближчих людей не стає, ці пацієнти, з хронічним перебігом захворювання, стають безпорадні. Для них була відведена Олицька психіатрична лікарня. Коли ще держава непогано фінансувала там було 260 пацієнтів, з них 230, які перебували від 1 до 25 років.

Це була не лікарня, а заклад для перебування. Все було б нічого, але цей заклад закрили і їх перевели до нас. Зараз вони перебувають у стаціонарних відділеннях, але проблема не зникла. Є такі, хто не знає хто вони і звідки, таких близько десятка. Дехто має родичів, але вони відмовляються їх забирати. Дехто родичів не має, житло перепродане, або ж родичі невідомо де. Таких пацієнтів у нас 72, вони потребують догляду, а не лікування. На цих пацієнтів НСЗУ коштів не виділяє, проте вони займають ліжкомісця в лікувальному закладі», – пояснює Людмила Юрко.

Вона розповідає: лікарі психлікарні почали шукати родичів, повідомляли райвідділи поліції, всі ОТГ, але надходили або відписки, або ж взагалі звернення залишалися без відповіді. Крім того, заклад не може розголошувати особисті дані пацієнтів, тому й це ускладнює цей процес. Є й випадки, коли родичі відмовляються забирати таких пацієнтів, а серед них бувають і такі, хто отримує за них пенсію.

«Не може бути, що проблема психічно хворих людей – це проблема психлікарні. Це наша спільна проблема. Це наші громадяни і вони мають право на достойне життя, а не на харчування за 13 гривень, яке є в лікарні. Їм не треба лікування, їх треба погодувати, покласти спати, помити і все. Але якщо він знає, що його звати Коля, а не знає ні прізвища, ні звідки він, куди нам його подіти? Ми не зможемо їх виписати. Ми дзвонимо, наприклад, братові пацієнтки. Він каже: «Так, це моя рідна сестра, але я не можу забрати». В інтернат він її не хоче направляти. А родичам це дуже вигідно: вони отримують їх пенсії, а хворих доглядаємо ми. В нас нема методів впливу. Ми пишемо пенсійному фонду заблокувати виплати, але це не діє. Дехто приїжджає і каже: нам не треба ні її грошей, ні її, забирайте ту пенсію», – каже керівниця психлікарні.

Не виключено, що таких пацієнтів згодом буде більше, додає Людмила Юрко.

«Вчора з Підгайців привезли жінку , яка зареєстрована в Тернополі, приїхала до брата в Підгайці. Брат її не прийняв, вона 6 днів жила на вулиці. Представники селищної ради привезли жінку в лікарню. Вона психічно хвора і ми мусимо її прийняти. Але ми прогнозуємо: в Підгайці ми її не випишемо, бо брат не забере, в Тернопільську область – теж, в інтернат ми не оформимо, бо прописка не волинська і це ще одна кандидатура поповнити цей список. Громадам некомфортно, коли психічно хворий ходить вулицями, він може причепитися до дитини, чи ще щось. А може ні до кого не чіплятися, але хай іде в лікарню, як би чого не вийшло. Отак позалишали, а ви собі думайте. І виходить, що проблема цих хворих – проблема психлікарні», – додає вона.

Водночас частину таких пацієнтів вони могли б направити до психоневрологічних інтернатів. Проте в закладах немає місць. Так, за останні два місяці тут оформили 17 пацієнтів в інтернати, але путівки отримали лише дев’ять осіб, а решті немає місць. Натомість зараз, фактично, порушуються права цих людей, адже вони не повинні утримуватися в місцях несвободи.

Як зауважив керівник обласного управління охорони здоров’я Роман Рудоквас, аби врегулювати це питання потрібно ініціювати законодавчі зміни щодо надання соціальних послуг. Відповідне звернення до народних депутатів пропонують підготувати в обласній раді за ініціативою психіатричної лікарні. Крім того, члени медичної комісії ухвалили рішення провести міжвідомчу нараду з представниками профільних управлінь і відділів обласної ради, облдержадміністрації, депутатського корпусу, аби напрацювати шляхи вирішення проблеми. У тому числі й – збільшення місць у інтернатах.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
1 Показати IP 13 Серпня 2021 14:28
Невже СУпрун, на четвертому році безумовного правління зелених? Невже мішає, грошей не видяляє, зарплати медикам не платить? Невже на неї управи немає?
Анонім Показати IP 13 Серпня 2021 14:53
При Супрун був більш менш порядок. Принаймні гроші на пологи не вимагали. А зараз знову почалось .
Анонім до Анонім Показати IP 13 Серпня 2021 16:22
Супрун розворушила ту банку з павуками, не даремно на неї всі так накинулись. В медицині крутяться міліарди, і на них вже давно поклали жирну лапу. Нічого, Супрун ще вернеться, цей балаган не надовго.
2 Показати IP 13 Серпня 2021 15:19
Везти хворих в ОДА. Прямо в кабінети. І там залишати.
3 Показати IP 13 Серпня 2021 16:39
А чому чиновники тільки тепер вирішили звернутись до депутатів? Давно це треба було вирішувати, а не сідити у теплому кріслі. Нехай депутати приймають відповідний закон, виділяють кошти платників податків. На себе і своїх помічників є у депутатів кошти (і це наші з вами кошти), а на потреби хворих, немічних - немає. Депутати НІЧОГО не роблять.
Нема на то ради ! Показати IP 13 Серпня 2021 18:30
Розумні знають, як вийти із складної ситуації, а мудрі в неї не попадають ! А коли закривали Олицьку психлікарню - то чим думали ! Ото і є професійний управлінський рівень волинських чинуш ! Тепер прогнозовано, шо через два-три роки і стіни замку порозвалюються !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus