USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Роман 8-річної моделі із 13-річним блогером: криміналу немає, а наслідки для дітей є. Коментар психолога

16 Березня 2021 14:19
Роман 8-річної моделі та 13-річного блогера не підпадає під визначення сексуальних злочинів. Згідно із чинним законодавством, сексуальні взаємини між дітьми, які мають добровільний характер, не криміналізовані.

Про це заявила адвокатка, членкиня Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Тамара Бугаєць в ефірі «Громадського радіо».

Нагадаємо, на днях Мережу збурив роман 8-річної дівчинки і 13-річного підлітка. Маму дівчинки вже викликали на допит до поліції. Батьків підозрюють у тому, що вони заради грошей змушують дітей розігрувати кохання.

«У даній ситуації мені складно сказати, чи є якась стаття Адміністративного чи Кримінального кодексу, чи якась інша відповідальність, до якої можна притягнути маму дівчинки. На тих фотографіях дитина доглянута, охайна, забезпечена необхідним. Як така поведінка зобразиться на психологічному стані дитини – мені складно сказати. Сексуальні взаємини між дітьми, які мають добровільний характер, не криміналізовані», – зазначила адвокатка.

Бугаєць додала, що, згідно з чинним законодавством, дії хлопця – роман 13-річного Павла П. із 8-річною моделлю Міланою М. – не підпадають під визначення сексуальних злочинів.

«Раніше була відповідна стаття, яка передбачала кримінальну відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Але були внесені зміни у зв’язку з ратифікацією Лансаротської конвенції. Тепер йдеться про те, що статеві відносини між дітьми, які мають добровільний характер, не підпадають під кримінальну відповідальність. Якщо мова йде про дорослу особу, то там є певні моменти. Цей 13-річний хлопець відповідальності нести не буде», – пояснила юристка.

Разом з тим роман між 8-річною дівчинкою та 13-річним хлопцем не є нормою та може стати психоемоційною травмою для дітей. Таку думку висловив дитячий психолог Ірина Басиста в коментарі журналісту УНН.

«У різному віці свої потреби. Потреби 13-річного хлопчика та 8-річної дівчинки лежать на різному психологічному та емоційному рівні. Тут потрібно розуміти, які потреби реалізує хлопчик та які потреби реалізує дівчинка. Загалом це не є нормою, тому що як в коло 8-річної дівчинки потрапив підліток. 8 років – це початкова школа, а 13 років – це вже середня школа. Де вони перетнулися? За яких умов?» – розповіла Басиста.

Психолог наголосила, що це не норма, коли дівчинка у 8 років спить в одному ліжку з хлопцем в якого вже є ознаки статевого дозрівання, в якого вже є фізіологічні потреби, соціальне розуміння, що він робить та для чого він це робить.

«Те, що 8-річна дівчинка потрапила в зону ризику, а це ризикова ситуація зустрічатися з 13-річним, вже говорить про те, що в сім’ї дитини немає нормальної, правильної культури взаємин між чоловіком та жінкою. Дитині не пояснюють, як себе поводять в такому віці, що коли дорослішають, то чоловік та жінка кохають один одного, а потім вони одружуються. Тобто немає розуміння здорових взаємин між чоловіком та жінкою. Якщо мати це лобіює, підкріплює, захоплюється, підтримує цей процес, то тут в мене питання до матері – чи є розуміння серйозності цієї ситуації», – сказала вона.

У психолога виникають питання, чи це у дівчинки є потреба в цих стосунків, чи у хлопчика, чи це взагалі потреба матері, яка хоче шляхом такої публікації фото та відео досягнути якоїсь своєї мети.

«Дитяча психіка не підготовлена до стосунків. Підтримувати їх в такому форматі – це не є нормальним. Якщо до сексуального насилля ще не дійшло, то це психоемоційна травматизація дитини», – зазначила Басиста.

На запитання для кого це більше травматично, Басиста відповіла: «У першу чергу тут гендерний момент, але це також травматично для хлопця, тому що він учасник цієї події, він також дитина по відношенню до цієї матері, яка підтримує це все. У цьому всьому немає якогось одного адекватного дорослого, який би пояснив (що це не норма – ред.). Ми ж розуміємо, що це не про почуття, любов. Любов та кохання це зрілі почуття. Тут потрібно дітям пояснити, які є межі, як це все відбувається. В потреби 8-річної дівчинки не входять стосунки з хлопцями. Їм може хтось подобатися, або подобається на когось глянути... Але тут задоволення від того, що я можу комусь подобатися, а не я задоволена від того, що коло мене хтось спить, цілує... Це вже потреби більше підлітків», – розповіла Басиста.

Тим часом Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба повідомив, що звернувся щодо цієї історії до правоохоронних органів.

У коментарі «Суспільному» Кулеба сказав, що оприлюднення подібного контенту є аморальним, а поведінка Мілани та Паші – сексуалізованою.

«І це дуже провокативні матеріали, які можуть мати негативний вплив не тільки на цих самих дітей, але і на всю дитячу аудиторію України», – вважає омбудсмен.

Він також додав, що сторінки Мілани та Паші у соцмережах, ймовірно, ведуть продюсери із Москви. Кулеба зазначив, що багато відео зі сторінок цих дітей, на його думку, були зняті у Росії.

Юристка Ганна Маляр вважає, що «цей зрежисований батьками публічний «роман»» – це посягання на нормальний статевий розвиток дітей, які на це дивляться і які це зображують.

Своє занепокоєння ситуацією висловила і керівниця «Центру гідності дитини» при Українському католицькому університеті Христина Шабат.

«Знаєте, про те, що це абсолютно ідіотська батьківська затія, історія зрозуміла. 8-річна дитина точно сама не здогадалась вести свою сторінку, і дуже шкода, що комплекси батьків так яскраво відображаються на життях їхніх дітей. Дитячі травми впливають на життя кожного з нас, але публічні дитячі травми – зовсім нове і не досліджене явище, і буде дуже цікаво за кілька років побачити результати», – написала вона у Facebook.

Шабат наголосила, що надмірно сексуалізована поведінка шкодить психічному здоров’ю і може бути свідченням насилля над дитиною: «Коли така поведінка є публічною, вона провокує комплекси в інших дітей. Лише до 12 років діти навчаться розрізняти справжні та фальшиві почуття по телевізору».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Мама Показати IP 16 Березня 2021 14:32
У суд подати на ТікТок. Чи зразу штрафонути, як тепер модно. А на виграні гроші випустити якийсь повчальний фільм, щоб у школах показати.
Анонім Показати IP 16 Березня 2021 14:37
А для мами наслідки є? Головний центр розповсюдження цього бруду - мамаша
123 до Анонім Показати IP 16 Березня 2021 15:54
Да як ви смієте на мамочку наговарювати !!! Вона родила, і може робити все, що вважає за потрібне. А ви там не бекайте від заздрості.
Анонім Показати IP 16 Березня 2021 15:12
Cтатеві відносини між дітьми, які мають добровільний характер, не підпадають під кримінальну відповідальність???? Серйозно??? А за деякий час будем читати про вагітну в 12/13/14. Про викинутих новонароджених в туалет, з балкону... Але цим дітям нічого не буде, бо були внесені зміни у зв’язку з ратифікацією Лансаротської конвенції??? Та такі речі треба викорінювати в зародку, а не чекати трагедії , а потім показувати на скільки люди деградували. Ясно, що сторінку ведуть батьки. Їм чхати на своїх дітей і на чужих тим більше... Ви розумієте, що нах будуть рівнятись їх підписники, які будіть вважати це нормальним, трендовим, бо за це нічого не буде. Знаєте, у нас знають, як тра***ись, але не вміють нести відповідальності за це і дітей, як виховувати теж не знають. Велика дяка Карпачову, що піднімає тему виховання, але, на жаль з нашими законами і людьми, то марна справа.
Да до Анонім Показати IP 16 Березня 2021 15:55
Ви вже за цирк проголосували, то що тепер хочете ? Все по приколу...
Анонім до Да Показати IP 16 Березня 2021 16:25
Іди но ти ,ванго, уроки вчити, а то батько ремінякою всипле.
7/40 до Анонім Показати IP 16 Березня 2021 16:33
Чувак не тужся ид.оту что то доказывать его явно в.збуждают фото этих дурачков!!!
7/40 Показати IP 16 Березня 2021 15:39
Дедушкой 8-летней киевлянки Миланы оказался чиновник Верховной Рады Сергей Шумейко.
7/40 Показати IP 16 Березня 2021 15:42
Сергей Шумейко является главным консультантом секретариата Комитета Верховной Рады по вопросам аграрной и земельной политики.
321 Показати IP 16 Березня 2021 15:54
Дідусем цієї 8-річної моделі з м. Київа - Мілани Маханец, скандал навколо якої розгорівся через її відносин з 13-річним блогером Павлом Паєм, виявився чиновник Верховної Ради Сергій Шумейко. С.Шумейко працює головним консультантом секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.
Анонім Показати IP 16 Березня 2021 15:56
Пойду в инсту пожалуюсь на их акк, и вам советую!
лучани Показати IP 16 Березня 2021 15:57
Стаття 150. Експлуатація дітей 1. Експлуатація дитини, яка не досягла віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання її праці - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 2. Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров'я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Анонім Показати IP 16 Березня 2021 16:58
Теоретически за распространение подобного сексуализированного контента с участием несовершеннолетних их родителям может грозить до 12 лет тюремного заключения по статье 301 УК Украины. А также лишение родительских прав за нарушение нормального полового развития своих детей. подобное поведение в Сети также подпадает под статью за груминг – налаживание с ребенком контактов (в том числе в интернете) с целью сексуального насилия. В данном случае мы также можем говорить о статье 156 “Развращение несовершеннолетних” и срок – до 3 лет. То есть как минимум это развращение, но финальное решение должны выносить правоохранительные органы и прокуратура
Мама-сутенерка Показати IP 16 Березня 2021 18:51
? Однозначно.
Доктор Показати IP 16 Березня 2021 19:00
Яке воно в 8 років *модель*, і яке воно в 13 років *блогер*?! Діти сопливі, які геть втратили відчуття реальності при повному потуранні своїх безголових інстаграм-мамусь..... Плювати хочеться.....
123 Показати IP 17 Березня 2021 09:49
8 років - модель))))...
Вихор Показати IP 18 Березня 2021 13:04
Мііланці потрібен логопед. Цим з першого класу безкоштовно займаються у школі, А "бой-френд" - це треш повний. Сховався за материнською спідницею і ні словечка, на захист "дами". Ото комусь "зятьок" попаде. Не справедливо якось, за все дівчатка віддуваються, Юному Казанові, що світить? Всипте, хоч ременем дупі, поки 14 не стукнуло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus