USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Росія використала дніпровського стрільця у війні проти України: нові деталі резонансної справи

14 Лютого 2022 12:29
Розстріл на «Південмаші» в Дніпрі військовослужбовців Національної гвардії, який вчинив строковик Артемій Рябчук, стався в найтривожніший час за понад сім років гібридної війни з Російською Федерацією.

Напередодні можливого повномасштабного вторгнення, про яке щодня говорять західні партнери, дніпровського стрільця взяли «на озброєння» підрозділи психологічних операцій російської армії, пише OBOZREVATEL.

Християнин, який «не вмів стріляти»

Загалом особистість 20-річного Артемія Рябчука дуже суперечлива. Хлопець із християнської родини, який має принципи та переконання, розстріляв 10 людей (з яких п'ятеро загинули)? У це справді було важко повірити.

Того страшного дня на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі розігралася справжня трагедія. На відеозаписі з приміщення всі побачили справжнього «рембо», який холоднокровно добивав товаришів по службі. Чи міг строковик, який відслужив лише три місяці і не мав досвіду бойових дій, таке зробити – це питання ставили собі багато «спеців».
За словами дівчини, яка перебувала разом із Артемієм у навчальному центрі, в нього не тільки був поганий зір, але він ще й… не дуже добре поводився зі зброєю. Також їй нічого не відомо про те, чи захоплювався він комп'ютерними іграми, а читати – точно не любив. Водночас вона наголосила на його організаційних здібностях: мовляв, міг швидко розрулити спірну ситуацію між товаришами по службі.

Читати ще: «Не хотіла випускати, я вистрелив їй в голову», – солдат розповів, як розстрілював людей у Дніпрі

Після навчального центру шляхи Артемія та дівчини розійшлися, кожен вирушив служити у свою частину. Але припустити, що за два місяці хлопець отримав меганавики, – дуже сумнівно.

Під час війни – до Росії

Наразі Державне бюро розслідувань розглядає кілька версій того, що сталося у Дніпрі. Як розповів директор ДБР Олексій Сухачов, це – скоєння злочину у зв'язку з нестатутними відносинами, з психічним захворюванням підозрюваного та його перебуванням у стані афекту, а також скоєння злочину за дорученням іноземних спецслужб.
Читати ще: Обзивали «вкідишем», тож переклинило: Рябчук розкрив причини розстрілу солдатів. Ексклюзивне відео

Зокрема управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області вже встановило факт відвідування Рябчуком Російської Федерації. У 2019 році він був там два тижні.

Враховуючи, що війна в Україні йде з 2014 року, поїздка до РФ хлопця, який нібито сам прагнув піти служити в армію, має дуже дивний вигляд.

У Росії живе старша сестра Артемія Юлія, яка переїхала туди ще до початку агресії – нібито у 2013 році. За деякими даними – в Татарстані (входить до Приволзького федерального округу). Вона вийшла заміж за громадянина РФ, народила двох дітей.

Сам же Артемій із мамою Маргаритою залишилися жити в селі Броска Ізмаїльського району Одеської області (батько хлопця помер від хвороби кілька років тому). Однак після того, як Рябчук пішов служити, його мати одразу виїхала до дочки в Росію і досі перебуває там – повертатися найближчим часом нібито не збирається.
«Поїздка до Росії або Білорусі будь-якого патріота України загрожує затриманням, таких фактів чимало. Враховуючи фізичні дані хлопця, спортивну статуру та високий зріст, а також його вік, він у 2019 році міг привернути увагу співробітників ФСБ на кордоні. А зважаючи на наявність у нього найближчого родича в РФ, і потрапити у розробку», – каже співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці.

Стверджувати цього, звичайно ж, не можна, але те, що Артемій добровільно поїхав до Росії, – такий факт є.

Наразі слідство за допомогою спецслужб з'ясовує, чи міг він проходити спеціальну підготовку на території України та під чиїм керівництвом. Раніше його сестра Юлія в міні-інтерв'ю Ігорю Мосійчуку говорила, що не знає про це, але її таке не дивує.
Атака ботів та «сошників»

Під час допиту Артемій Рябчук пояснював, що розстріляв товаришів по службі та цивільну жінку-контролера на ґрунті нестатутних відносин: мовляв, фізично ніхто з нього не знущався, а от солдати старшого призову впливали психологічно.

Вони нібито зневажливо ставилися до нього, цькували, змушували прибирати приміщення під час відпочинку тощо. Те, що це цілком можливо, не викликає сумнівів – раніше про подібне в тій самій військовій частині журналістам розповідала ексвійськовослужбовиця Нацгвардії Олена Липовенко, а у МВС вже заявили про нові факти. Проте трагедія на «Південмаші» підняла питання нестатутних відносин на кардинально новий рівень.

«Рябчука піднесли на п'єдестал як борця зі свавіллям у НГУ. Мовляв, якби не він, усі й далі мовчали б, а загибель військовослужбовців змусила звернути увагу на цю проблему. Однак одна річ – справді почати розбиратися і наводити лад, а зовсім інша – підривати довіру в принципі до всієї української армії. Це особливо небезпечно у нинішній непростій ситуації», – каже співрозмовник OBOZREVATEL у розвідці.

Читати ще: Розстріл у Дніпрі: які порушення виявили у військовій частині, де служив нацгвардієць Рябчук

За його даними, до такої «вигідної» теми миттєво долучилися підрозділи психологічних операцій російської армії.

«Це стовідсотковий факт. Стали з'являтися численні групи на підтримку стрільця, новостворені боти почали формувати громадську думку. А враховуючи, що переважна частина учасників цих груп – жінки, матері військовослужбовців або тих хлопців, яким скоро йти служити, самі розумієте, чим це загрожує», – розповів він.

Читати ще: «Нашого сина вбили, а Рябчук спрацював на випередження», – батько солдата, який загинув після тортур у тій же військовій частині

У спільнотах щодо підтримки дніпровського стрільця справді з'являлися пости, в яких невідомі люди просили матерів військовослужбовців написати у приват (для збору даних?), організовували людей на мітинги з провокативною назвою «Ні свавіллю української армії!» і будь-яким способом «підбадьорювали» емоційний стан людей, провокували істерику та негативне ставлення до нашої армії.
«Це все не казки. Підрозділи російських збройних сил невпинно «трудяться» всі роки гібридної війни в Україні. Їхнє завдання – надавати психологічний вплив на війська (сили) противника і населення з метою їхньої деморалізації та схиляння до припинення опору, а також з метою зміни поведінки від базового до бажаного. Такі психологічні операції проводять у процесі підготовки до проведення військових операцій або безпосередньо вже в їхньому розпалі», – розповіли у ЗСУ.

Зважаючи на напружену обстановку, в якій зараз опинилася Україна, коли нам загрожують, що із дня на день може статися повномасштабне вторгнення Росії, розстріл у Дніпрі став подарунком для російських «сошників». Тепер тільки питання – випадково чи ні.

Але зараз найголовніше для всіх – увімкнути голову й не вестись на провокації, тверезо оцінювати те, що відбувається, і не давати маніпулювати собою.

Кілька груп у Facebook, в яких було зафіксовано підвищену активність російських акаунтів, вже заблоковано, проте вони стали перебиратися в Telegram.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Кібервійни Показати IP 14 Лютого 2022 12:40
Складно порахувати, скільки наївних батьків злили дані про військових.
Всезнайко Показати IP 14 Лютого 2022 12:55
Як завжди, брєд сивої кобили.
лучанка Показати IP 14 Лютого 2022 13:00
Почніть з того - Якщо в нього був поганний зір як він взагалі попав в армію?
Я знав Показати IP 14 Лютого 2022 13:19
Супер-пупер секретна зброя Мордора! Зомбі - консерви! 1 ліквідовує мінімум 5. А якщо це танкіст? Чи літун?
Лііка Показати IP 14 Лютого 2022 14:10
Веселі казки діда Панаса
Анонім Показати IP 14 Лютого 2022 16:09
а.. ні ..командири не винні то все путін.ото казки вміють складати
Сині Шаровари Показати IP 14 Лютого 2022 18:13
і то є правда!Бо в нашій армії не може бути ніякої "дєдовщіни" та інших позастатутних відносин.І корупціонери всі також агенти кремля,які беруть хабарі,щоб дестабілізувати економіку...Слава Україні!!!
Реаліст Показати IP 14 Лютого 2022 19:02
Дурнувата писанина, яка не варта шкаралупи від яйця. Що-небудь, щоб завадити мозок пересічного піпла, який повинен сидіти голий, босий, голодний, на 2800 пенсії, і слиною стікати в злобі проти Росії.
1 Показати IP 15 Лютого 2022 00:42
Невже не зрозуміло,що командирів і вище керівництво треба відбити від ймовірних причин цього масового вбивства.от і придумують,що завгодно,чого ще не добавили вплив талібів.
Харьков Показати IP 15 Лютого 2022 01:00
Хвалят "доблестные" ЗСУ в основном те, кто не имеет к ним никакого отношения. А там, всё то же дер.мо как и везде...
Ірина Показати IP 15 Лютого 2022 08:01
На відео стріляє зовсім не Рябчук, тут у автора статті зір поганий ( зріст, статура, одяг і т.д.) Його поведінка після затримання, плутання у показах, допит на місці затримання( без адвоката!), поліцейські самі підказували йому, що і за чим було, коли він забував напам'ять завчений текст... Це вбивство було комусь потрібно...Що за це пообіцяли Рябчуку, оце й потрібно вияснити!
Ваня Показати IP 15 Лютого 2022 09:35
Можливо він німецький чи китайський, чи Північно Корейський диверсант чи шпійон! Дати добре по макітрі та зізнається в шпійонажі! Також зізнається в тому що застрелив Мартіна Лютера Кінга і Чапаєва ! Слідчих варто було б нагородити орденами і медалями, черговими званнями за те що вивели шпійона на чисту воду!.
коля Показати IP 15 Лютого 2022 11:01
в" армії " як набірали повно распі.дяїв так і продовжують це робити .
Румун Показати IP 15 Лютого 2022 12:17
Рябчук российский диверсант якого готували 33 Роки в России. Це вин убив Аврама Линкольна и Кирова.
Мар"ян Показати IP 15 Лютого 2022 16:30
Чим більша нісенітниця, тим більш вірогідність що в неї повірять буйні прошарки населення
Андрій Показати IP 16 Лютого 2022 12:22
Це позашлюбний син Путіна та Пугачової.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus