USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Росіяни для нас – «іноземці», ми для росіян – «один народ»

15 Листопада 2013 12:50
Декілька тижнів тому мешканці українських територій, максимально наближених до кордону з Російською Федерацією, влаштували істерику, яку наші ЗМІ перетворили в новину. Якщо хто не здогадався, йшлося про відгородження кордону між двома незалежними державами колючим дротом та, відповідно, підвищення вимог до пропускного режиму.

Хоча коли подібне відбувається, наприклад, на українсько-польському кордоні, ніхто з тамтешніх українців не волає пробі з приводу того, що брати-слов'яни від нас відгороджуються. Навпаки, Польщу в Україні цілком логічно сприймають іноземною державою. І, хочемо ми того чи ні, мусимо змиритися з тим, що туди їдемо з візами, запрошеннями тощо. Це саме стосується будь-якої іншої іноземної країни: кругом кордони, митниця, візи та пропускний режим.

Звісно, є велика спокуса почати властиву лібералам розмову на тему «Як було б добре, аби не було кордонів й звичайні собі люди пересувалися світом вільно». Проте в даному випадку слід говорити про кардинально протилежне: якщо між усіма країнами, котрі межують з нашою на Заході, кордони існують, то таке ж розмежування потрібне між Україною та Російською Федерацією.

Це важливо насамперед для тих росіян, які, як свідчать дослідження соціологів «Левада-Центру», ще не звикли вважати Україну закордоном. Тобто – іноземною, попри все – незалежною державою. Чий цивілізаційний вибір не повинен відбуватися під політичним, економічним та моральним тиском ані російського президента, ані російського телебачення, ані російських громадян.

Зокрема, 35 % росіян (а це, навіть за приблизними підрахунками, близько 52 мільйони – цифра, котра перевищує дійсне населення нинішньої України) згідно з результатами згаданого опитування щиро вважають – наша держава повинна перебувати під економічним та політичним контролем Москви. А майже вдвічі більша кількість росіян, - 61 % - взагалі не вважають Україну іноземною державою.

Ми для них – аналог дружини, в якої з віком відбувається криза стосунків, тому бунтує й прагне розлучення. Чоловік же то лупить, то грубо сварить, то нагадує про: «Я тебе підібрав, пригрів, нагодував, подарував листівку на річницю шлюбу, а ти все одно невдячна свиня». Причому дружина ця насправді давно не люба. Просто чоловік до неї звик. І без неї не почувається повноцінним. А в своєму немолодому вже віці, до того ж будучи не надто успішним порівняно з більшістю ровесників, просто не зможе знайти іншої пари.
Аналогія тим доречніша, що, за винятком згаданих вище прикордонних із Росією регіонів, та й то не всіх, наші співвітчизники давненько вважають Російську Федерацію повноцінним закордоном. Це, зокрема, помітно по цінах на залізничні квитки. З Києва до Донецька пасажирським поїздом їхати довше, ніж до Москви, а платимо за це в рази дешевше. Приїхавши навіть не до першопрестольної, а просто заїхавши в Брянську чи Білгородську області, потрапляємо в роумінг – дзвінки з мобільного вартують дорожче, та й не факт, що покриття для українських операторів там діятиме. Все те ж саме, як ніби перетинаємо інший кордон – західний. Ці дрібниці – лише початок усвідомлення нашими співвітчизниками Росії як закордону. А росіян – як іноземців. Для прикладу, якщо тринадцять років тому російських гастролерів в Україні ще за звичкою іменували «нашими», сьогодні на їхню адресу такого не почуєш.
З огляду на те, як Україну сприймає російська влада, пересічні росіяни, а на додачу – електорат комуністів, ПР та прихильники діяльності Віктора Медведчука, кордон між нашими країнами та суворий пропускний режим у обидва боки, включно навіть із запровадженням віз, вкрай необхідний для встановлення, нарешті, статус-кво: ми хоч і слов'яни, але – вже іноземці. Тож і ставитися варто, як до іноземців. Не тиснула ж Росія на Польщу, коли наш західний сусіда почав євроінтеграційні процеси...

Андрій КОКОТЮХА

Джерело: Gazeta.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій76 Показати IP 15 Листопада 2013 16:42
Хай городять"колючку"з Росією,аби з Європою кордони відкрили і зробили безвізовий режим,а до кацапів я й "задарма"не хочу їхати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus