USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Російські пропагандисти поширюють фейк про 25 тисяч медиків, які виїхали з України через страх мобілізації

7 Жовтня 2023 06:44
За останні місяці росіяни випустили кілька фейків про медиків Волині. Зокрема згадували Волинську обласну психлікарню, Волинський медцентр терапії залежностей і Рожищенську багатопрофільну лікарню. Начебто фахівців цих закладів звільняють і відправляють на фронт.

Тепер пропагандисти поширюють фейк про 25 тисяч жінок з медичною освітою, які нібито виїхали з України через страх примусової мобілізації. Усе це заради того, аби посіяти паніку серед людей, начебто українці залишаться без належної допомоги, і викликати недовіру до влади, розповідають аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Пропагандисти, посилаючись на дані Державної служби статистики України, пишуть, що більш ніж 25 тисяч жінок з медичною освітою виїхали з України протягом двох останніх тижнів. Пов'язують усе з новою обов’язковою вимогою для медичних працівників та фармацевтів стати на військовий облік. Також пишуть про те, що через взяття на облік жінкам-медикам закриють виїзд за кордон.

Але це – неправда, пояснюють аналітики VoxCheck, які разом з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують російську пропаганду щодо медицини. Держстат не веде та не публікує таку статистику. В Україні на державному рівні відстежують міграційний рух населення за кількома показниками: кількість прибулих та вибулих людей;відповідні коефіцієнти прибуття та вибуття.

Показники формують щомісячно та щорічно, а не щотижнево, як пишуть пропагандисти. Ба більше, інформацію щодо професії прибулих та вибулих теж не збирають. Дані класифікують за типом місцевості, статтю, віком, громадянством, країнами в’їзду/виїзду, країнами народження мігрантів. Крім того, міграційну статистику на сайті Держстату не оновлювали з січня 2022 року через воєнний стан.

Читати ще: Зараз немає додаткової потреби у залученні жінок-медиків на фронт, йдеться лише про облік, – Маляр

Таку статистику також публікує Державна міграційна служба України. Утім інформацію подають щоквартально, а розподілу мігрантів за професіями теж немає.

Звідки ж у пропагандистів цифра у 25 тисяч медиків? Відповідь проста – нізвідки. Аби створювати фейки, жодних достовірних джерел інформації не потрібно, зазначає керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко.

«Останнім часом наші аналітики зафіксували низку фейків саме про медицину на Волині. Зокрема дезінформація стосувалася начебто звільнень і відправки на фронт медпрацівників. Хоча, як влітку повідомляло видання ВСН, у регіоні навіть працевлаштовують медичних працівників з-поміж ВПО – 146 переселенців-медиків отримали роботу. Але пропагандистам байдуже до офіційних цифр, подеколи вони вигадують нісенітниці на порожньому місці або ж чіпляються за певний факт і розкручують його у вигідну для них тему. При цьому, як показує приклад Волині, намагаються бити в одну точку, аби змусити українців вірити в їхню брехню», – додає Сліпченко.
Мобілізація жінок з медичною освітою: роз’яснення

З 1 жовтня 2023 року медикині та фармацевтки справді мають стати на військовий облік. Зробити це треба до кінця 2026 року. Відповідна норма передбачена законом «Про військовий обов’язок та військову службу» ще від 1992 року. Загалом більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів уже перебувають на обліку.

Але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. Облік потрібен лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Однак у воєнний час жінок, що перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу чи залучити для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Виїзд жінок за кордон необмежений, незалежно від їхньої професії чи перебування на військовому обліку.

«Змін, пов’язаних з перетином кордону, для жінок, які мають стати на військовий облік, немає», – зазначив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 7 Жовтня 2023 09:42
подивіться скільки було в центрі зайнятості на обліку безробітних медиків і все стане зрозуміло.... не треба розвивати пропаганду...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus