USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Російській мові - офіційний статус

4 Червня 2014 14:00
Російській мові хочуть надати офіційний статус. Відповідний законопроект зареєстрували сьогодні у Верховній Раді. Про це повідомляє РБК Україна.

Народні депутати Сергій Ківалов (фракція Парті регіонів) та Світлана Фабрикант (позафракційна) зареєстрували у Верховній Раді України законопроект № 4008а "Про офіційний статус російської мови в Україні".

Наразі текст законопроекту на сайті Ради відсутній.

Нагадаємо, 20 травня 2014 року народні депутати підтримали меморандум миру та злагоди. Згідно з яким Верховна Рада України, яка зобов'язується разом із конституційним статусом української мови як державної, забезпечити гарантування російської мови, а також гарантування інших регіональних мов і мов нацменшин в місцях їх компактного проживання.

Також однією з пропонованих поправок до Конституції України є надання обласним та районним радам право визначати офіційні мови, які поряд з державною мовою застосовуються на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць в роботі місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
Семен Показати IP 4 Червня 2014 14:19
Еще турецкой надо статус. С турками ведь воевали.
Я Показати IP 4 Червня 2014 14:32
Яка маячня!
Анонім Показати IP 4 Червня 2014 14:33
коментар було видалено
Вася Показати IP 4 Червня 2014 14:40
російська мова повинна бути іноземною так як і англійська, а державна мова повинна бути одна - українська. хочете розмовляти російською - єдьте до Росії до Хутіна.
Дід Панас до Вася Показати IP 4 Червня 2014 14:48
А в Канаді дві офіційні, і нічого, живуть.
Церковна миша до Дід Панас Показати IP 4 Червня 2014 14:53
В Канаді не використовували мову як інструмент для розпалу внутрішньонаціонального конфлікту.
))) до Церковна миша Показати IP 4 Червня 2014 20:37
учите историю. почитайте что-то про Квебек, что ли.
Церковна миша до ))) Показати IP 5 Червня 2014 00:35
Ніколи не ляпаю язиком безпідставно та бездоказово. Абсолютно не розумію Вашої ремарки щодо Квебеку в контексті мого коменту. До чого тут Квебек? Ви плутаєте причини та наслідки. Мовна проблема в Канаді сформувалась як наслідок колоніальної війни між Францією та Англією. В Україні проблеми двомовності взагалі не існувало. В Канаді не розпалювали ненависть між англомовним та франкомовним населенням використовуючи мову. Ну говорять в Квебеку французькою, а на решті території англійською. Хочу відмітити, що жодна з цих двох мов не є мовою корінного населення Канади. Це є мови окупантів. Хочете, щоб у нас було так само? І якщо Ви вже зачепили Канаду, то хочу сазати, що двомовність там є однобокою, тобто громадяни,які спілкуються французькою зобов"язані володіти англійською, а ті, що володіють англійською французьку знати не зобов"язані.
монреаль до Дід Панас Показати IP 5 Червня 2014 05:57
Там живуть, бо діда прилипа немае
Дід Панас до монреаль Показати IP 12 Червня 2014 19:04
в монреалі патріотом України бути легше.
Anonymous до Вася Показати IP 4 Червня 2014 20:35
коментар було видалено
((((( до Anonymous Показати IP 4 Червня 2014 20:55
Знайте хоч 100 мов- будь ласка!! А державна одна- українська. Якби кацапи так себе не повели, то можна було б і про двомовність говорити. Україна,по доброті своїй, дозволяла все- хочте російською розмовляйте, хочте церкви патріархати руські, хочте на нашій території кораблі свої ставте. А бидло є бидло. Скільки вовка не годуй, а він у ліс дивиться.
Сашко до ((((( Показати IP 5 Червня 2014 00:58
Все правильно вже ци уро ди надо и или про ту мову росийську депутати не йдить в тих 5 придуркив на поводу держав на украйинська и крапка хай валять в россию там устанавлюють свойи закони хай прийиде в сша и потребуйе статус росийськойи мови сразу наручники и рокив 20 тюрми обнаглили живуть в украйини граблять все що можуть и ще требують них то николи не боронив говорити росийською и не боронить бардак розвели що хочуть те й роблять не дай бог порошенко введе другу державну росийську це все от рода начнецья настояща вийна слава украина слава полеглим героям
Дід Панас Показати IP 4 Червня 2014 14:47
Пізно вже, це нічого не змінить.
DeLf до Дід Панас Показати IP 4 Червня 2014 16:50
Зникни, г****!
Дід Панас до DeLf Показати IP 12 Червня 2014 19:05
Туди тобі й дорога.
Петро Показати IP 4 Червня 2014 15:09
Одне, лишень можна ствердно сказати цим підрахуям -ГАНЬБА......................
Церковна миша Показати IP 4 Червня 2014 15:18
Україна-єдина держава. Схід та Захід разом. А мови різні?
Я Показати IP 4 Червня 2014 16:00
Мова повинна бути одна - УКРАЇНСЬКА!
киянка Показати IP 4 Червня 2014 16:33
добре , що не державна. думаю, хай буде той статус. Просто поряд треба розробити таку ненав'язливу українізацію, щоб прийдешні покоління вже це мовне питання не використовували, як спікулятивне. Бо коли всі знають українську, то по цимбалам, який там статус у тої ж россійської. Всі розуміють українську, можуть її використовувати, ні в кого не викливає труднощів заповнювати папери українською, читати анотацію ліків українською, слухати новини і переклад фільмів, що там ще дуже дратувало ярих російськомовних наших...
НОНА Показати IP 4 Червня 2014 16:36
Конфлікт на Сїході показав, що ми повинні врахувати позицію Сходу в мовному питанні і однозначно надати російській мові офіційний статус. Але наша держава повинна стимулювати розвиток української мови, зокрема однозначно при прийомі на державну роботу повинно бути знання української, при вступв у ВУЗ здавати іспити з української. Тоді ми без примусу змусимо українців вивчати мову і ні хто не буде спикулювати, що насаджують українську.
Церковна миша до НОНА Показати IP 4 Червня 2014 17:12
Знання української мови є обов"язковою умовою при прийомі на роботу в державні установи. Проте ми всі пам"ятаємо як "гарно" спілкувався українською Микола Янович Азаров. Більшість депутатів, що сидить у Верховній Раді України розмовляє російською. На сході країни в штатних розписах державних установ є посади перекладачів, основною роботою яких є переклад деректив з української на російську та навпаки. Можливо проблема саме в тому, що в Україні якраз занадто ліберальне ставлення до російської, а більшість наших співвітчизників уже умовно сприймає її за другу державну? Сьогодні я кажу, що мені байдуже чи розмовляє мій сусід російською, адже я його розумію. А завтра буду дивуватись чому знову піднімають питання російської мови, адже ж її на Україні "притісняють". Хто говорить про утиски російської мови на Україні хай промоніторить ринок друкованої літератури та преси, що випускається на Україні; українського контенту в інтернеті, заповненого російською мовою та порівняє кількість російських шкіл в Україні та українських шкіл в Росії на душу населення. Після цього може почнемо говорити про "приттеснение украинского языка" в Росії?
))) до Церковна миша Показати IP 4 Червня 2014 20:38
в России 26 государственных языков. Азарова пора возвращать. пусть говорит, как хочет. эти уроды страну в торбу заведут.
Церковна миша до ))) Показати IP 5 Червня 2014 18:39
Яких це в Росії 26 державних мов? В Росії одна державна мова - російська. Так республіки в складі федерації своїм статутом можуть надавати своїм мовам статус державної, про що Ви й говорите, проте це суперечить ст.68 Конституції Російської Федерації, а одже в любий момент може бути оскаржено в суді. .Тобто такі статуси державних мов як і федерація як територіальний устрій Росії є чисто номінальними.
Україна Показати IP 4 Червня 2014 16:52
Пане Петре,пані Киянко та пані Нона, а також всі інші дописувачі окрім діда Пилипа! Ви всі маєте цілковиту рацію! Респект! Поділяю Вашу думку!
Лучанин Показати IP 4 Червня 2014 17:21
Давно пора визначити офіційний статус мов в місцях компактного проживання іншомовних громадян України при збереженні єдиної державної української мови! Зникне надумане націоналістами всіх мастей протистояння співгромадян України.
Джулія Показати IP 4 Червня 2014 17:24
Риги ще сміють щось вносити??! Заборонити Партію ригів та комуняк!
Анонім до Джулія Показати IP 4 Червня 2014 17:35
Дураков надо запретить.
Анонім до Джулія Показати IP 4 Червня 2014 17:46
джуляку на гіляку!!!
Охрим Показати IP 4 Червня 2014 17:50
Тепер буде легше на серці!!!!
Злий Показати IP 4 Червня 2014 18:07
Ще те п***о Кідалов живе? Тих виродків давно всіх перевалити треба. А на рахунок мови,я раніше був не проти,але тепер я НЕНАВИЖУ ЦЮ МОВУ ОКУПАНТА,який забрав нашу територію і вбиває наших людей на нашій же території!!!! Мені тепер противно навіть чути цю мову. ПНХ ПТХ !
П до Злий Показати IP 4 Червня 2014 23:03
коментар було видалено
Лучанин Показати IP 4 Червня 2014 18:21
Заборони партій та мов лише підігріють протистояння. Виборці самі мають можливість відмовити в підтримці тим партіям і політикам, які не потрібні суспільству
вот все мы умные, до Лучанин Показати IP 4 Червня 2014 18:51
а почему-то воюем...
Ирина Показати IP 5 Червня 2014 05:43
Дуже прикро, що є люди сьогодні, до яких дуже важко донести позицію інших, навіть якщо гинуть земляки на сході України, саме після того, як у Верховній Раді намагались відмінити закон щодо офіційного регіонального статусу російської мови. Саме РЕГІОНАЛЬНОГО, тобто в деяких регіонах, де російськомовного населення більше, ніж, наприклад на Волині. Чого ви так боїтеся? Українську мову вчать у школах усі діти, Можу сказати, що перші місця Олімпіади зі знання української мови доволі часто за школярами саме з російськомовних шкіл. А щоб українська книга виходила ще більшими тиражами, треба просто на 5 років видавництвам дозволити податкові канікули для кожної україномовної книги, та і все. Проблема відпаде сама собою- гроші правлять миром.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus