USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Треба починати з підготовки освітян. Нардепка з Волині – про популяризацію англійської мови в Україні

24 Липня 2023 06:16
Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про застосування англійської мови в Україні.

Документом передбачено офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначити категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, унормувати особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики вилучили норми, що стосуються дубляжу. Йдеться про виключення положень про обовʼязкову англійську для демонстрації іноземних фільмів, де англійська – мова оригіналу; квоти для таких кінопоказів, а також квоти англійської для телемовлення.

За словами народної депутатки та першої заступниці голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірини Констанкевич, ці норми не спонукатимуть краще вивчати англійську, а лише будуть шкодити чинності української мови. Тому ці положення забрали, адже, за словами народної обраниці, до другого читання необхідно внести чимало змін у законопроєкт.

«Для мене найголовніше – імплементація цього законопроєкту, бо ідеологія є слушною і важливою. І як член делегації ПАРЄ, і як народна депутатка, можу з впевненістю сказати, що мову нам треба знати не на 10-20%, а набагато більше. Але надто мало вимагати лише від чиновників, щоб вони знали англійську. Нам треба виховувати цей канон, розпочинаючи з освітян. Треба дуже добре розробити підзаконні акти щодо освітньої сфери. І я хочу почути від МОН, як перепрошити систему підготовки студентів іноземної філології. Це питання підготовки та навчання вчителів та викладачів. Вимоги мають бути переглянуті, бо вони були сформовані ще за радянщини», – зазначила народна депутатка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 24 Липня 2023 10:36
Русифікацію замінили поголовною анлофісацією. Що хоч, аби не своє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus