USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Російський наркобарон, який може переховуватися на Волині, навіть не під слідством

14 Лютого 2023 20:21
Лідера міжнародного наркосиндикату «Хімпром» Олександра Щипцова як росіянина з анульованим українським паспортом після спроби перетнути держкордон помістили у Волинському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, що в Журавичах Луцького району.

Як проходить розслідування справ щодо осіб, причетних до діяльності наркоугрупування «Хімпром», йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Читати ще: Російський наркобарон перебуває у волинському центрі для нелегалів

Нагадаємо, 6 грудня 2022 року Олександра Щипцова затримали на «Ягодині», коли той намагався виїхати за кордон. Луцький міськрайонний суд відправив чоловіка в центр для нелегалів у селі Журавичі, де він має перебувати до 6 березня включно.

Знімальну групу телеканалу на територію пункту тимчасового перебування в Журавичах не пустили.

Про Олександра Щипцова є чимало інформації в інтернеті. ЗМІ неодноразово писали про нього як про одного з лідерів наркосиндикату «Хімпром», створеного в Росії. Після того, як за діяльність наркокартелю взялися російські спецслужби, Щипцов, аби уникнути покарання за розповсюдження наркотиків, утік до України.

У 2019 році силовики провели в кількох областях України обшуки, внаслідок яких затримали 20 осіб.

У 2020 році силовики повідомили, що знову блокували на Київщині діяльність підрозділу міжнародного наркосиндикату «Хімпром». Двох фігурантів затримали. Відкрили провадження. Однак пізніше в Києві пройшла акція протесту, учасники якої звертали увагу на те, що кілька кримінальних проваджень проти Щипцова з незрозумілих причин було призупинено.
Адвокат Дмитро Кальонов, який був одним з ініціаторів мітингу, розповів: «До мене звернулися кілька батьків, наприклад, сину однієї жінки було 18 років, а сину іншої пари було 20 років. І от у сфері цієї діяльності їх просто вбили. Їхні тіла знайшли в лісах Львівської області. Слідство почало виходити на цю структуру. І до мене надійшло дуже багато звернень».

Після облави силовиків чимало людей арештували, але не Олександра Щипцова. Подейкують, завдяки великим грошам і впливовим знайомствам. До слова, у ЗМІ його прізвище часто згадують поряд з іменем прокурора Артема Петрашкіна.

Журналісти ТРК «Аверс» поцікавилися долею кримінальних проваджень, розпочатих після показового викриття нарколабораторій. У Нацполіції запит проігнорували, а СБУ надіслала відписку. Натомість у Генпрокуратурі відповіли, що досудове розслідування за кримінальним провадженням від 2018 року досі триває.

«Під час досудового розслідування було затримано 20 осіб. За результатами до суду скеровано 22 обвинувальних акти стосовно 27 осіб. Кримінальне провадження стосовно двох осіб (керівників злочинної організації) виділено в окреме провадження. Досудове розслідування зупинено у зв’язку з розшуком (підозрювані перебувають у міжнародному розшуку).

Зазначена в запиті особа (Олександр Щипцов) не перебуває під слідством у цьому кримінальному провадженні. Рішення слідчого судді щодо тримання під вартою не приймалося», – повідомили в Генпрокуратурі.

Також додали, що було винесено 17 обвинувальних вироків. У п’яти кримінальних провадженнях розгляд у судах досі продовжується.

Як зазначив Дмитро Кальонов, провадження стосовно Щипцова теж є, але їх не розслідують: «Вони – у сплячому режимі, тобто вони не закриті, в архів не передані, а просто заглохли. Ніхто ними не займається».

Журналісти запитували теж про ймовірність екстрадиції стосовно Олександра Щипцова Міністерство юстиції. Там відповіли, що про такого не знають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Лютого 2023 21:42
" балда, він - пам'ятник, хто ж його посадить"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus