USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Російський наркобарон перебуває у волинському центрі для нелегалів

11 Січня 2023 19:51
Лідер міжнародного наркосиндикату перебуває на Волині. Олександр Щипцов – росіянин з анульованим українським паспортом. До повномасштабної війни його розшукував Інтерпол через причетність до наркосиндикату «Хімпром».

Як виявилося, чоловіка не видворили в Росію. Незрозуміла теж доля кримінальних проваджень, де він фігурує, проте відомо, що чоловік не в СІЗО, а у Волинському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, Державної міграційної служби, що в Журавичах Луцького району, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Олександр Щипцов, або Олександр Яшин, або Олександр Печерський – ЗМІ неодноразово писали про цього чоловіка як про одного з лідерів наркотичного синдикату «Хімпром», створеного в Росії. Після того як за діяльність наркокартелю взялися російські спецслужби, Щипцов, аби уникнути покарання за розповсюдження наркотиків, утік до України. У 2019 році силовики провели в кількох областях України обшуки, внаслідок яких затримали 20 осіб.
«Угрупування, про яке йшлося, нараховувало загалом близько тисячі осіб, залучених до цієї протиправної діяльності. Дуже розгалужена мережа. Добре відпрацьовані заходи безпеки цього угруповання. Відпрацьовано такі підрозділи, як (якщо порівняти з державними установами) кадровий, внутрішньої безпеки. Дуже жорсткі правила конспірації. Близько 200 мільйонів рублів – це щоденний обіг цієї організації», – повідомляв у 2019 році тодішній перший заступник голови СБУ Павло Демчина.

У 2020 році українські силовики повідомили, що знову блокували на Київщині діяльність підрозділу міжнародного наркосиндикату «Хімпром». За попередніми оцінками, працівники СБУ тоді вилучили з незаконного обігу понад 50 кілограмів психотропної речовини PVP, майже 10 кілограмів амфетаміну, понад 500 літрів прекурсорів та обладнання для виготовлення наркотиків. Вартість вилученого за цінами чорного ринку становила понад 30 мільйонів гривень.

Двох фігурантів затримали. Відкрили провадження. Однак пізніше в Києві пройшла акція протесту, учасники якої звертали увагу на те, що кілька кримінальних проваджень проти Щипцова з незрозумілих причин було призупинено.
Як з’ясувалося, перед повномасштабною війною Інтерпол зняв Олександра Щипцова з розшуку, а після 24 лютого його український паспорт анулювали. Саме з цим документом його зупинили на пункті пропуску «Ягодин» у грудні 2022 року, коли він намагався виїхати за кордон.

«Судом встановлено, що 04.12.2022 року відповідач під час виїзду з України в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ягодин» надав на паспортний контроль закордонний паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оголошений органом ДМС України недійсним у зв’язку із припиненням особі громадянства», – йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду.

Суд вирішив «примусово затримати особу без громадянства на три місяці, а саме до 6 березня 2023 року 20:50 включно, шляхом поміщення до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства з метою ідентифікації особи».
Журналісти вирішили з’ясувати, чи справді Олександр Щипцов, якого розшукував Інтерпол, перебуває в центрі для нелегалів на Волині. Однак працівники центру інформації не надали й порадили звернутися до центрального апарату ДМС.

У ДМС в Києві повідомили, що не інформуватимуть про місце перебування Олександра Щипцова у зв’язку із захистом персональних даних.

«Ми не можемо розголошувати, хто там є, кого там немає, хай про кого йдеться. Це чинне законодавство про захист персональних даних», – сказав керівник управління комунікації ДМСУ Гага Кікнадзе.
Відзначимо, що раніше знімальна група телеканалу перебувала в центрі тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, де познайомилася з біженцями з Афганістану та зняла про них сюжет. Тоді захистом персональних даних, схоже, ніхто не переймався.

Отримати коментар від керівника волинського центру для нелегалів не вдалося, бо на робочому місці журналісти його не застали.

Як інформували ЗМІ, Олександр Щипцов пропонував керівнику волинського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства Валерію Демчуку 500 тисяч доларів за отримання документів, проте той відмовився.

Мешканці села Журавичі кажуть: Валерія Демчука бачать, він їздить на чорній «Волзі», а от Олександра Щипцова вони не бачили, до того ж, тих, хто перебуває в центрі для нелегалів, на територію села не випускають.

Журналісти надіслали запит до правоохоронних органів, аби дізнатися, на якій стадії розслідування про організацію наркоторгівлі та нарколабораторій в Україні, і чи є особи, яких покарали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 11 Січня 2023 20:28
бабло переможе зло і цього разу
Сарк Показати IP 12 Січня 2023 11:10
Слава Корупції !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus