USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розкрили деталі експертизи Іловайської трагедії

30 Серпня 2016 08:16
Завершилася унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік.

Про це повідомив перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук під час зустрічі з родичами воїнів, загиблих під Іловайськом, - інформує прес-служба ГПУ.

Сторожук заявив, що наразі завершена унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік і до якої залучено 31 провідного експерта та фахівців, у тому числі з Міноборони України, Антитерористичного центру при СБУ, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби України тощо.

"Наявність експертизи дозволяє готувати кримінальне провадження для направлення справи до суду", - резюмують в повідомленні.

Прикметно, що ГПУ не називає жодних прізвищ та обставин трагедії, натомість журналіст та військовий експерт Юрій Бутусов розкрив окремі деталі розслідування, - передає Преса України.

Бутусов, зокрема, запевнив, що винним у котлі вважає особисто начальника Генштабу і командувача АТО Віктора Муженка.

«22 серпня завершено військова експертиза бойових дій у період з початку війни. Ця експертиза повністю підтвердила висновки військово-тактичної експертизи з розслідування операції в Іловайську. Я був учасником обох цих експертиз. Відповідальність за масову загибель людей військові експерти - понад двадцяти офіцерів і генералів, однозначно покладають на некомпетентність дій і грубі помилки планування насамперед командування АТО на території Донецької і Луганської областей та особисто начальника Генштабу і командувача АТО Віктора Муженка. Особливо важкі наслідки мав той факт, що Муженко виїхав на парад, і залишив війська без управління в самий критичний момент, не реагуючи на наступ російських військ.

Муженко повернувся на командний пункт АТО в Краматорськ приблизно в 22 години 25 серпня, коли російські війська вже замкнули кільце оточення.

На совісті цього керівника - імітація спроб деблокади оточених, передача брехливих оцінок обстановки оточеним військам», - резюмував Бутусов.

Варто зазначити, що у мережі почали висловлюватись проти дій Бутусова, який нібито розкрив таємницю слідства.

Нагадаємо, українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня 2014 року. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста. Колони були розстріляні на марші.

Точних даних про втрати під Іловайськом немає. За одними даними, в бою під Іловайськом загинули щонайменше 200 українських бійців, за іншими - щонайменше 1000 силовиків. За офіційними даними військової прокуратури, під Іловайськом загинули 459 бійців АТО, ще 478 отримали поранення.

Трагедія особливо зачепила Волинь, адже в операції брала участь 51-а механізована бригада, в якій служили волиняни, бійці спецроти «Світязь», а також чимало волинян у складі добровольчих батальйонів.

Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про численні втрати 51 бригади під Іловайськом. Понад сотня бійців 51 бригади, які вважалися зниклими безвісти, вийшли на зв`язок та повідомили, що потрапили в полон.

Сотні бійців повернулися з Іловайська додому в трунах, чимало поховані у безіменних могилах, а є й такі, які досі лежать в землі під Іловайськом. Сотні стали інвалідами, або отримали каліцтва, сотні пережили пекло полону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus