USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Розкрито таємницю смерті Юрія Гагаріна

Сьогодні 08:08
Група незалежних російських дослідників назвала нову версію загибелі Юрія Гагаріна. На їхню думку, може поставити крапку в інсинуаціях з приводу причин авіакатастрофи, що забрала життя першого радянського космонавта, - повідомила британська газета The Independent.
 
Для розслідування причин катастрофи 27 березня 1968 року, жертвою якої став перший в історії космонавт Юрій Гагарін і льотчик-інструктор Володимир Серьогін, була створена державна комісія.
 
Згідно з офіційними висновками, екіпаж МіГ-15 через змінену в польоті повітряну обстановку (подробиці не уточнювалися) зробив різкий маневр і зірвався в штопор. Відмов або несправностей техніки виявлено не було. Хімічний аналіз останків і крові льотчиків сторонніх речовин не виявив.
 
Як зазначає The Independent, через те, що повний звіт комісії так і не був оприлюднений, з'явилося безліч різних версій катастрофи. Так, зокрема, стверджувалося, що перед польотом Гагарін і Серьогін випили по склянці горілки.
 
Існує також версія, що катастрофа була влаштована за наказом генсека КПРС Леоніда Брежнєва, який недолюблював Гагаріна.
Однак полковник ВПС у відставці, колишній співробітник НДІ експлуатації і ремонту авіаційної техніки Ігор Кузнєцов стверджує, що причиною трагедії стала технічна несправність.
 
Він разом з групою експертів останні дев'ять років збирав документи, які могли пролити світло на загадку загибелі Гагаріна. За словами Кузнєцова, вони прийшли до висновку, що авіакатастрофа сталася в результаті панічної реакції на розгерметизацію кабіни винищувача.
 
Екстрена ситуація на борту виникла через незакритий вентиляційний кран. Не встигнувши адекватно оцінити ситуацію, льотчики ввели літак в дуже круте піке і втратили свідомість через перевантаження. Кузнєцов вважає, що саме такий сценарій катастрофи повинен стати офіційним і покінчити з теоріями змови.
 
Ще комісія 1968 року встановила, що МіГ не мав до аварії ніяких зовнішніх пошкоджень, що розвіяло версію про зіткнення з чужорідним тілом. У крові загиблих льотчиків фахівці не знайшли слідів алкоголю - це спростувало чутки про нібито неадекватний стан екіпажа.
 
Останні дев'ять років за допомогою сучасних комп'ютерних програм група під керівництвом Кузнєцова прагнула відтворити картину катастрофи і технічно пояснити поведінку Гагаріна і Серьогіна. Як відомо, буквально за хвилину до маневру, за яким стався крах, льотчики поводили себе абсолютно спокійно і не повідомляли про несправності на борту або сторонній вплив на повітряне судно.
 
Всі ці факти підтверджують, що тільки розгерметизація кабіни могла спровокувати фатальну помилку екіпажу. На висоті 3 тисячі метрів пілоти помітили, що вентиляційний кран пропускає повітря і постаралися різко знизитися, щоб уникнути трагічних наслідків.
 
На думку Кузнєцова, винним у відкритому вентиляційному крані міг бути пілот, який керував МіГом за кілька днів до катастрофи.
 
Також існує версія, що розгерметизація крану в кабіні могла викликати гіпоксію (брак кисню) унаслідок пониження тиску в кабіні. Льотчики могли не відразу помітити це явище. У свою чергу, гіпоксія викликає порушення уваги і швидкості реакції. Таким чином пояснюється і причина невправного маневру, - інформує «Газета по-українськи» з посиланням на Infox.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нт Показати IP 28 Березня 2024 23:46
Як можна вірити російським "дослідникам"? Гагарін це скрєпа рускаго міра, яка вийшла з-під контролю. Останні роки він пив та бив дружину. От і недокрутили кран, а раша-"експерти" зробили висновки, які потрібні. Ще й Індепендент транслює їхні висновки. На росії всі типу самі гинуть, а тих хто їм допоміг ніколи не знайдуть. І на жаль не тільки на росії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus