USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Розмитнення євроблях: що змінює новий закон

9 Листопада 2018 10:43
Верховна Рада проголосувала за законопроект, що передбачає зменшення вартості розмитнення в Україні автомобілів на європейській реєстрації. Про зміни пише канал 24.

Цей закон запроваджує нову модель оподаткування акцизним податком легкових моторних транспортних засобів. Замість оподаткування одиниці об'єму двигуна транспортного засобу – оподаткування одиниці легкового транспортного засобу.

Нові ставки

Ухвалений закон змінює базові ставки акцизного податку в євро за 1 штуку транспортного засобу:

- з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндрів до 3000 куб. сантиметрів – 50;

- з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндрів понад 3000 куб. сантиметрів – 100;

- з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів до 3500 куб. сантиметрівм – 75;

- з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів понад 3500 куб. сантиметрів – 150.

До цих базових ставок застосовуються коефіцієнти. Сам розмір акцизного податку, який підлягатиме сплаті, буде дорівнювати базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна та вік машини.

Як рахувати ставку податку

Розмір ставки акцизного податку для відповідного транспортного засобу визначається за формулою:

Ставка = Ставка базова х К двигун х К вік,

де:

К двигун - коефіцієнт, що визначається діленням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. см на 1000 куб. см;

К вік - коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку (для нових транспортних засобів та транспортних засобів, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1, а для транспортних засобів, що використовувалися п'ятнадцять і більше років, коефіцієнт дорівнює 15).

Ставка для електричних легкових транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома): 1 євро за 1 кВт ємності електричного акумулятора (сьогодні – 109,129 євро за одиницю транспортного засобу).

Ставка для гібридних легкових транспортних засобів: 100 євро за 1 одиницю (сьогодні – 109,129 євро за одиницю транспортного засобу).



Розмитнення "євроблях" за новим законом: як рахувати акцизний податок

Що скасовують

Закон скасовує:

- оподаткування акцизним податком кузовів для легкових транспортних засобів (сьогодні ставка для нових кузовів складає 218 євро за одиницю та 872 євро для кузовів, що використовувалися);

- тимчасово встановлені (до 31 грудня 2018 року) особливості оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, вироблених після 1 січня 2010 року.

Пільги для швидких

У 2 читанні до закону внесли ще одну поблажку: встановлення термінів щодо пільгового розмитнення автомобілів, які були ввезені в Україну. Закон пропонує надати пільговий коефіцієнт 0,5 для автомобілів, які будуть розмитнені впродовж 90 днів після вступу закону у силу. Якщо розмитнення упродовж півроку – "пільга" буде 25%.

Коли закон діятиме

Чинності цей документ набуде з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України", який системно з ним пов'язаний.

Однак, вже сьогодні активісти-"євробляхарі" пропонують звернутися до Президента України щодо накладання вето на цей документ, бо він "поставив нас на коліна" та "забирає останні гроші з власників авто на євро номерах".



Автор: Яніна Ткачук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анатоль_ Показати IP 9 Листопада 2018 10:47
То вже шось. Людям трохи полешает з тими бляхами.
Анонім Показати IP 9 Листопада 2018 10:55
Якщо в людини"останні гроші"то не палила б своє авто)))Хватить нити,коли ви вже зрозумієте,що за все потрібно платити.Покатались на халяву,показали як ви себе поводите на дорозі і хватить,платіт,можливо розум повернеться.
123 до Анонім Показати IP 9 Листопада 2018 11:39
Від сплати податку в 2-3 рази більше за реальну вартість авто люди мають якось по іншому їздити?
Звичйно до 123 Показати IP 9 Листопада 2018 13:00
чим більше грошей людина викидає на якусь річ тим дбайливіше вона до неї ставиться
Анонім до 123 Показати IP 9 Листопада 2018 13:11
Дорогу річ,чи то авто,чи щось інше потрібно і будуть цінувати,якщо не цінують своє і чуже життя,як наслідок їздити будуть обережніше,не будуть кидати свої бляхи після ДТП,бо купив дорого і кинути шкода,те куди ті гроші йдуть за машину це вже інша справа,але як життєвий досвід показує авто має коштувати дорого!!!щоб не кожен бомж зміг купити,простий приклад з мобільним зв'язком,коли він був дорогий в транспорті і всюди була тиша,а зараз їде соплячка і розказує по телефону як вона провела ніч,де ділась культура спілкування?Відповідь проста,зв'язок став доступний для всіх...так само і автомобілі,зароби,купи і цінуй,а не купи і вчись їздити,бий,літай,бо дешева машина.Все зароблене важкою працею приносить свої плоди,цінується,а дешеве приносить інші плоди
sv Показати IP 9 Листопада 2018 11:43
"забирає останні гроші з власників авто на євро номерах" - а хто сказав, що вони власники? Власники в Європі, і якраз вони ніяких претензій не пред'являють
Вася Показати IP 9 Листопада 2018 11:47
а чому по ТВ Аналах не трублять про звільнення від оподаткування ввезення та реалізація на території України кузовів, за умови подальшого виготовлення з них автомобілів???? Гарні зміни, але для "складальних" заводів президента і КО!!
Роботяга Показати IP 9 Листопада 2018 14:21
Собі Ротердам+, а для простих українців грабіжницький закон про розмитнення євроблях ! Ще за що ми вам винуваті і в якому розмірі?
Українець Показати IP 9 Листопада 2018 18:43
Як же ви дістали салдеповскіми принципами жити,ви ще царя поставте і будемо ділити людей на рабів та царів)У цивілізованому світі автомобіль це не розкіш як ви салдепи звикли до цього ставитись,це мобільність і комфорт.Давайте взагалі українців на коней посадимо з підводами,нехай знають своє місце.)Це ж якими треба бути тупими егоїстами щоб не думати за майбутнє покоління щоб могло собі купувати дешеве авто,а ні ми ж лоханулись заплативши за гавняні ануси в десять раз більше то нехай усі будуть лохами.
Українець Показати IP 9 Листопада 2018 18:51
Розумно це зробити за порушення правил дорожнього руху жорстку відповідальність,перевищив швидкість одразу позбавити водійськіх прав на пів року і з перездачею,і в такому форматі в т.д.І тоді як шовкові усі стануть і не буде різниці на яких номерах,чомусь ця схема у цивілізованому світі діє.І в першу чергу видавати посвідчення водія не за сало а з жорсткими правилами і тоді будуть цінувати водійські посвідчення,А те що на укр номерах ти їдеш то з висновку салдепів навіть не потрібно вчитись в автошколі бо це не ти авто ведеш а авто на укр номерах тебе везе)
УКраїнець Показати IP 9 Листопада 2018 18:54
Знаєте який самий страшний сон українського Савка,що він їде в Європі а там одні євробляхи))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus