USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Розпилятися на багато напрямків – це шлях в нікуди». Чому хочуть закрити дитяче і пологове відділення в лікарні на Волині

3 Вересня 2023 11:52
Мешканці міста Рожище та прилеглих сіл б’ють на сполох: ширяться чутки, що дитяче та пологове відділення Рожищенської лікарні найближчим часом закриють. У закладі охорони здоров’я провели збори трудового колективу.

Мешканець села Топільне Рожищенської громади Павло Шевчук обурений тим, що дитяче відділення багатопрофільної лікарні в Рожищі можуть закрити і за потреби доньку доведеться возити до Луцька, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«У мене є неповнолітня донька. Іноді доводиться возити її в дитяче відділення на лікування. Якщо ж дитяче та пологове відділення закриють, доведеться їздити до Луцька. А це близько 30 кілометрів. За власні кошти доведеться наймати транспорт, аби завезти дитину в лікарню. А що робити людям, які мешкають ще далі?» – сказав Павло Шевчук.

Шоковані новиною про можливе закриття дитячого та пологового відділень молоді мами.

«Дуже тяжко добиратися до Луцька, якщо не маєш власного автомобіля. Для мене дуже важливо, щоб на місці було дитяче відділення», – зазначила Наталія.

«Так само й пологове. У нас дуже гарні спеціалісти. Троє дітей я народила тут. Ми ніколи не зверталися до Луцька, завжди обслуговувалися тут», – додала Вікторія.

Яка доля чекає на дитяче та пологове відділення, громаді та медперсоналу взялися розповідати Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук і директор лікарні Віктор Редзій.

Роботою директора та ситуацією, до якої довели медзаклад, обурені і мешканці громади, і персонал лікарні.

«Вам потрібно написати заяву про звільнення. Можливо, прийде інший керівник і цю ситуацію вирішить. Ви не думали про це? Чому ви тримаєтеся за своє крісло? Якщо ви не можете працювати, дати людям нормальну зарплату, то, будь ласка, підіть достойно», – сказала одна з місцевих мешканок, присутня на зборах.

«Є лікарі, які все добросовісно вносять у систему, а ви їм платите мінімальну зарплату… Інші прийдуть, свої справи в робочий час вирішать, то вони отримують цілу ставку», – зазначила педіатр дитячого відділення Рожищенської багатопровільної лікарні Оксана Ткачук.

Мер і директор лікарні переконані: потрібно оптимізувати медичний заклад, бо, мовляв, усе впирається в кошти, і лишити тільки ті відділення, які мають бути обов’язково, відповідно до постанови Кабміну. А в інші відділення, які лікарня фінансово не потягне, мешканці мають звертатися в медзаклади району.

«Неврологія, терапія, може людина лікуватися на цьому рівні. Інфекція, людина може лікуватися на цьому рівні. Воно визначено. Травматологія, хірургія мусять бути. Поліклінічне відділення як вузька спеціалізація в складі інших пакетів мусить бути. Ці всі речі ми маємо забезпечити», – прокоментував Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

Лікарня отримала значно менше фінансування від Національної служби здоров’я (на 13 мільйонів гривень менше ніж торік). Директор медзакладу Віктор Редзій розповів: так сталося, бо закінчилося ковідне фінансування від держави, яке раніше дозволяло триматися на плаву.

«Потрібно вибрати ті пріоритетні послуги, які дійсно конкурентоспроможні, які можуть надаватися в нашій лікарні й мають попит. Усе зараз узяти й надавати ті послуги, де ми не конкурентоспроможні, які, можливо, не зовсім якісні… Звичайно, людина шукає там, де краще. Якщо розпилятися на багато напрямків, ну то це шлях в нікуди», – переконаний Віктор Редзій.
До завершення ковідного пакету потрібно було готуватися, прокоментував головний медик області Юрій Легкодух. За його словами, про можливе закриття двох відділень у Рожищенській лікарні він дізнався від журналістів.

«Ковідний пакет закінчився не вчора чи позавчора. Те, що його закриють, було зрозуміло ще торік. Що керівник закладу зробив для того, щоб перенаправити персонал, збільшити фінансування по інших пакетах?» – зауважив керівник управління охорони здоров’я Волинської ОВА Юрій Легкодух.

На зборах у Рожищенській лікарні до спільного рішення так і не дійшли. Чи справді є необхідність закривати ці відділення? Це мають постановити на обласному рівні, а то й вище.

«Якщо ви закриваєте пологове та дитяче відділення, то повинні були сказати про те, що потрібно змінювати маршрут пацієнта. Куди повинні їхати вагітні жінки? Куди їх потрібно перенаправляти? Як їх має везти швидка? Щоби вагітна жінка з Рожищенської громади не брала машину й не їхала авралом, наприклад, у перинатальний центр, а спостерігалася, щоб усе було узгоджено, можливо, є ускладнення. Тобто ми говоримо про якість надання медичної допомоги. Це все взаємопов’язано... Де мають народжувати ті жінки? Як вони мають народжувати?» – звернув увагу Юрій Легкодух.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Маршрутка Показати IP 3 Вересня 2023 13:04
Оптимізація. Самі вибрали.
777 Показати IP 3 Вересня 2023 14:32
У Рожищенської лікарні неграмотний медичний директор - Моргун ,який будучи більше 15 років заступником директора Редзія нічого не зробив для розвитку лікарні і знищив стаціонарні відділення лікарні.Треба грізною мітлою вигнати Моргуна,який багато років звик вирішувати особисті питання у робочий часі .
Волинянин Показати IP 3 Вересня 2023 16:59
Ну це не новина, по всій країні закриваються пологові відділення. Народжуваність настільки низька, а смертність висока, що тільки похоронні бюро залишаються рентабельними.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus