USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Розрахували, яка температура повітря у спеку може зашкодити здоров’ю

25 Липня 2023 00:22
Через екстремальну спеку цього літа, яка побила встановлені рекорди, вчені намагаються визначити температуру повітря, яку не зможе витримати людина.

Зашкодити може не тільки висока температура, а й у вологість, повідомляє Science alert з посиланням на дослідження Вірджинія клімат центру.

Комбінація цих факторів стає небезпечнішою, ніж вважалося дотепер, заявляють науковці.

Межі адаптивності людини

У 2010 році було опубліковане дослідження, яке теоретизує, що температура 35°C при 100-відсотковій вологості і 46°C при 50-відсотковій вологості є верхньою межею безпеки, за якою людське тіло більше не може охолоджуватися.

Тобто з поверхні тіла перестане випаровуватися піт, щоб підтримувати стабільну температуру всередині.

Лише нещодавно ця межа була перевірена на людях у лабораторних умовах.

Молодих здорових чоловіків і жінок привезли до лабораторії Нолла в Університеті штату Пенсільванія. Ці люди мали відчути тепловий стрес у камері з контрольованим середовищем.

Експерименти дали зрозуміти, які комбінації температури та вологості починають ставати шкідливими навіть для найздоровіших людей.

Кожен учасник проковтнув невелику пігулку телеметрії, яка безперервно відстежувала температуру тіла.

Потім вони сиділи в камері, рухаючись рівно стільки, щоб імітувати мінімальні дії в повсякденному житті, як-от приймання душу, приготування та споживання їжі.

Дослідники повільно підвищували або температуру в камері, або вологість і спостерігали, коли внутрішня температура суб’єкта почала зростати.

Комбінація температури та вологості, при якій температура всередині людини починає постійно зростати, називається «критичною межею навколишнього середовища».

Нижче цих меж тіло здатне підтримувати відносно стабільну внутрішню температуру протягом тривалого часу. Якщо встановлена межа температури і вологості постійно підвищується, існує ризик виникнення захворювань.

Коли тіло перегрівається, серцю доводиться працювати інтенсивніше, а коли людина потіє, це зменшує об’єм рідини в організмі.

У найважчому випадку тривалий вплив спеки може призвести до теплового удару. У такому разі людина потребуватиме негайного та швидкого охолодження та медичного лікування.

Дослідження показують, що верхня межа навколишнього середовища навіть нижча, ніж теоретичні 35 °C.

Перегрів відбувається при температурі приблизно 31°C у різних середовищах з відносною вологістю вище 50%.

Сухе середовище проти вологого

Поточні хвилі спеки по всьому світу перевищують виявлені критичні екологічні межі та наближаються, якщо не перевищують, навіть теоретичні межі у 35 °C при 100-відсотковій вологості.

У жаркому сухому середовищі майже весь піт, який виділяє тіло, випаровується, що охолоджує тіло.

Однак кількість поту, який може виділяти людина, обмежена, і люди також отримують більше тепла від вищих температур повітря.

Навіть нижчі температури та вологість можуть спричинити навантаження на серце та інші системи організму.

Частота серцевих скорочень починає збільшуватися задовго до внутрішньої температури, коли ми перекачуємо кров до шкіри.

І хоча перевищення цих меж не обов’язково є найгіршим сценарієм, тривалий вплив може стати трагічним для вразливих груп населення, як-то люди старшого віку та люди з хронічними захворюваннями.

Зараз вчені тестують старших чоловіків і жінок, які менш стійкі до спеки. Люди похилого віку знаходяться у зоні ризику ще й через збільшення поширеності серцевих захворювань, респіраторних проблем, а також вживання певних ліків.

Від 80% до 90% постраждалих від спеки становлять люди від 65 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus