USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.75 9.87

Озимину може знищити «пекучий» вітер

13 Січня 2012 09:15
Цьогоріч на Волині озиминою засіяно 158 тисяч гектарів землі. Якщо буде тепло, рослини «перезимують» без втрат, але «пекучі» вітри, навіть за слабких морозів, можуть знищити частину врожаю.
Про це 12 січня «ВН» розповіли експерти агропромислового комплексу.
За словами начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка, цього року стан посівів озимини покращився не тільки на Волині, а й у всій Україні. «Я розмовляв з кримським колегою, той сказав, що 95% всіх посівів зійшли. Хоча вони думали, що цей показник становитиме приблизно 50%», ‒ розповів посадовець.
На думку Горбенка, такому покращенню сприяла висока як для зими температура та рівень вологості повітря, які наразі спостерігають в області. «Озимі в нас з початку сезону в хорошому стані, дещо в гіршому стані ранні посіви, а ті, листопадові, густо проросли. Вже по 2-3 листочки», ‒ зазначив чиновник.
Він розповів, що рослини дещо виснажуються взимку, тому в регіоні завчасно заготовлятимуть мінеральні добрива, щоб навесні провести підживлення. «Якщо працюватимемо за технологіями, дотримуватимемось всіх норм догляду за зерновими, то можна очікувати валового урожаю зернових обсягом 780 тисяч тонн. Минулого року зібрали – 750», ‒ каже Горбенко.
Як стверджує фахівець, критична температура повітря для озимих – 18 градусів морозу і нижче. «Тобто, якщо певний час триматиметься 11-13 градусів морозу, то це не становитиме серйозної загрози для врожаю. Хоча, якщо буде сніговий покрив, то зернові можуть зимувати при 18 градусах», ‒ відзначив чиновник.
Щодо частки озимини у валовому врожаї зернових, начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва, технічної політики управління АПК Олександр Ромашковець сказав: «У зерновому господарстві не суть – скільки ярої пшениці, скільки озимини. Суть в тому, щоб нарощувати виробництво кормового та продовольчого зерна. Наразі область повністю забезпечує себе зерновими».
Директор ПОСП імені Тараса Шевченка Андрій Турак запевняє, що врожай озимих залежить від погоди. На його думку, найбільше неприємностей принесе вітряна погода. «Якщо буде 5-10 градусів морозу та сильний, «пекучий» вітер, то він може «випалити» врожай. А без снігу може й при 13 градусах «жити», ‒ зауважив господарник.
Він розповів, що цього сезону озиминою засіяно 900 га землі, яку обробляє ПОСП. З його слів, зернові зійшли більш-менш добре. «В грудні посходили, коли пішли дощі. Навесні обов’язково підживимо міндобривами, де треба – підсіємо та пересіємо», ‒ зазначив Турак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
угринівські пайовики Показати IP 13 Січня 2012 13:57
У Турака чи вродить, чи дуже вродить врожай, все одно людям нічого не платить. Все гребе під себе. А ми, як раби.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus