USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Розслідування Іловайської трагедії: втрати та прорахунки

14 Серпня 2017 16:47
Під час розслідування Іловайської трагедії слідство встановило, що при розстрілі армією РФ української колони при виході з так званого «Іловайського котла» загинули 366 військових, ще понад 400 отримали поранення і близько 300 потрапили в полон.

Про це йдеться в повідомленні Генеральної прокуратури України.

За даними ГПУ, наймасштабніше вторгнення відбулось у ніч із 23 на 24 серпня 2014 року. Сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп. На російську військову техніку розпізнавальні позначки українських підрозділів.

Після раптового вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ в напрямку Іловайська декілька батальйонів МВС України та Нацгвардії потрапили в оточення.

За даними слідства, 29 серпня 2014 за безпосереднім наказом командування Генерального штабу Збройних сил Росії противник впритул розстріляв з важкого озброєння колони українських військових, які разом з трьома полоненими російськими десантниками виходили з Іловайського котла.

«За таких обставин скоєно віроломне вбивство 366 українських вояків, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон», - йдеться в повідомленні.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ – ЧОРНА СТОРІНКА ІСТОРІЇ, НА ЯКІЙ ВПИСАНА І ВОЛИНЬ

Також зазначається, що під Іловайськом Збройні сили України зазнали втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн гривень.

За результатами слідства та на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника Генштабу ЗС РФ Миколі Богдановському у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за статтями "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України", "Ведення агресивної війни" та "Порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством".

Слідство також з'ясувало основні причини неспроможності української армії протистояти вторгненню:

- низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних сил України;

- численні факти дезертирства;

- окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій.

Про вихід з «Іловайського котла» розповідали й волиняни, які самі пройшли це пекло та Богом були врятовані: Віктор Котик і Тарас Самчук («Цитрамон»).

Як виглядала трагедія показали бійці і через світлини: «Ми залишилися живими там, де загинули інші. Ми пам’ятаємо, і не можемо дозволити пустити це в непам'ять».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 14 Серпня 2017 17:13
і що ? хто покараний ?
До скептика Показати IP 14 Серпня 2017 17:41
Мабуть Гітлер чи Мусоліні.
скептик до До скептика Показати IP 14 Серпня 2017 18:37
добре хоч, що не сержант петренко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus