USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

СБУ затримала у Дніпрі російського агента, який збирав дані про українську ППО

4 Березня 2024 14:19
Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Дніпрі агента воєнної розвідки РФ, який розвідував місця базування систем протиповітряної оборони, радіолокаційних комплексів Збройних сил України та вистежував логістичні маршрути Сил оборони на території регіону.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

«Насамперед фігурант намагався виявити позиції радіолокаційних комплексів ЗСУ. Ця інформація потрібна була окупантам для того, щоб спробувати «обійти» українську протиповітряну оборону під час нових повітряних ударів», – ідеться у повідомленн.

Також у разі отримання точних координат загарбники планували здійснити прицільні ракетно-дронові удари по українських станціях радіолокації.

Ще одним завданням російського агента було вистежити основні траси, якими рухались автоцистерни з паливом у напрямку передової.

Співробітники СБУ викрили ворожого поплічника ще на початковому етапі його розвідувальної активності.

Читати ще: У Львові зловили зрадника, який допомагав ворогу катувати українців

Це дозволило поетапно задокументувати злочинні дії та своєчасно затримати агента, а також встановити його російського куратора – кадрового співробітника Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії (відомого як ГРУ).

За даними слідства, він дистанційно завербував жителя Дніпра у грудні 2023 року.

У поле зору агресора він потрапив як ідеологічний прихильник російської агресії, який викладав власні антиукраїнські дописи у Телеграм-каналах прокремлівських блогерів.

Для виконання ворожих завдань зрадник об’їжджав місцевість на власному автомобілі та приховано фіксував українські об’єкти. Комунікацію з російськими загарбниками він підтримував через популярний месенджер.

Читати ще: У Луцьку працівницю СБУ, яка називала себе хохлушкою, досі судять за виправдовування агресії РФ

Під час обшуків у помешканні затриманого виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами його листування з російським ГРУ.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus