USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Серед волинських мисливців працюють «вовчі» закони

17 Грудня 2014 16:32
Мисливське законодавство порушується, тварини гинуть, частішають прояви дикого браконьєрства, злочини лишаються нерозслідуваними, а злочинці непокараними. Ситуація на Волині набула небувалої гостроти.

Краяни ще не забули страшні картини зі Звірівського лісомисливського господарства. Там браконьєри знищили трьох оленів, а голови забрали як трофеї. Працівники господарства кажуть, що до цього міг бути причетним новий керівник господарства.

Сьогодні пристрасті розгортаються і в Любомльському районі. Пригадаємо, 9 жовтня поблизу села Забужжя група місцевих браконьєрів вбила лося. Ширяться чутки, що причетний до цього єгер Любомльської Райради УТМР Микола В. Про якусь там ліцензію не йшлося. Туди, розповідають, виїхала група на чолі з заступником міжрайонного прокурора Повшуком І.М., районним мисливствознавцем Петруком Р.В., представниками Любомльського РВ УМВС та іншими посадовими особами району.
При цьому в одному з обійсть вилучили м`ясо лося. Подію внесли до ЄРДР. А от результат - пшик.Ніхто нікому звинувачення не висунув і ніхто не покараний, в усякому разі, офіційно.

Тим часом, у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини речниця Центру зв’язків з громадськістю УМСВ України у Волинській області Оксана Блищик повідомила, що за станом на 17 грудня кримінальне провадження, що стосується цієї справи, правоохоронці закрили. Так, як повідомили у міліції, серед останків, які могли б бути рештками лося, виявили лише шкіру тварини. Однак, під час експертизи ветеринар не зміг підтвердити, що знайдена шкіра належить саме лосеві.

Вже 15 листопада працівники єгерської служби приватного мисливського господарства Володимир-Волинського району за 150 метрів від адміністративного кордону з Любомльським виявили труп самця лося, що прийшов сюди від урочища «Гряда» Мосирського лісництва ДП «Любомльський лісгосп». Встановили, що стріляли зі спостережної вежі з карабіна. Подейкують, знову не обійшлося без єгеря УТМР, цього разу Якимука Миколи, який був у компанії з жителем села Ладинь Яворським Олександром.

Держава отримала збитки на десятки тисяч гривень, щоправда, складається враження, що природоохоронцям в особі державної лісової охорони ,правоохоронцям та екологам і діла немає – так, як ніби нічого і не сталося. Очевидці кажуть: особи, які вчинили порушення, відомі на місцевому рівні, хоча формальна перевірка працівниками держлісохорони нічого не дала. «Причини такого стану речей - старі як світ - безкарність браконьєрів та безпринципність контролерів», - стверджують місцеві.

Не сприяє порядку, зі слів місцевих, і наявність «білих плям» на мапі мисливських угідь району. Землі Штунської сільради та Любомльської міської ради, мовляв, не мають господаря вже років 20, де практично весь цей час триває беззаконня. Вибито на колишньому військовому полігоні майже все, що ворушиться. Своєю чергою, бригади м’ясозаготівельників з Любомля, Лисняків та Запілля у супроводі єгерів УТМР Якимука Миколи і Кравця Дмитра почали вчащати до ТзОВ «Вікінг», тим більше, до цього спонукала інформація про те, що строк оренди мисливських угідь в них скінчився.

21 листопада сесія обласної ради продовжила строк надання в оренду мисливських угідь двом приватним мисливським господарствам,серед яких і ТзОВ «Вікінг», ліміти на відстріл затверджені, отримані бланки ліцензій, відповідно укладений договір з користувачами земельних ділянок та договір з організацією, що має ліцензію на проведення мисливського впорядкування, всі формальності вирішені, здавалося б, можна спокійно працювати.

Але на рівні району рішення облради, що продовжило на 25 років надання «Вікінгу» у користування мисливських угідь, викликало неабиякий гнів у керівництва райради УТМР в особі Голови організації Шостака Миколи, і знову ж таки єгерів Кравця Дмитра, Якимука Миколи та наближених до них активістів.

Попри Закон України «Про мисливське господарство та полювання», після закінчення строку користування угіддями в Любомльській Райраді УТМР документи на його продовження, на відміну від усіх районних колективів у області, ніхто не готував. Натомість збирали загальні збори, мітинги біля «Волиньлісу», обласної Ради , а нещодавно, 12 грудня біля 200 чоловік мобілізували під приміщення Любомльської Райради, де тривала чергова сесія і вручили письмове звернення з вимогою залишити все так, як було. При цьому, їх найболючіше питання: чому біля 2 тисяч гектарів перейшло до «Вікінга»? Мова - про території, що клином входили між Володимир-Волинським районом та «Вікінгом», або примикали окремим лісовим масивом до нього (урочище Гряда»,»Дике»,»Орічево»).

З огляду на порядки, які там існували, це цілком логічно, - вважають місцеві. Мовляв, хто ж хоче у своїй хаті мати кімнату, якою розпоряджається сусід, а строк оренди у нього скінчився?

Кадри вирішують все - цей сталінський постулат залишився надзвичайно дієвим і в сьогоднішніх реаліях. Щодо кадрової політики в райраді УТМР, то вона, переконують, вкрай незрозуміла.

Певним представникам держлісоохорони, єгерям УТМР районної ланки, очевидно, хочеться прибрати «неугодних» з такою політикою, щоб відкрито ставити своїх перевірених кадрів на відповідні місця і зберегти таким чином витік інформації щодо зловживань і порушень у цій сфері.

«Отримавши «добро» від самого керівника обласної ради УТМР Дмитрука А.В, на утворене вакантне місце місяців вісім тому був прийнятий Якимук Микола, а вищезгаданий Кравець Дмитро, отримавши «відбій» від каси, якою правив біля 20 років на умовах усного договору і так званого «одобрямса» колишнього голови райради УТМР Кузьмича М.А та теперішнього Шостака М.В., нарешті вибрався до мисливських угідь, сформувавши собі також загін провірених стрільців із числа членів УТМР з метою м’ясозаготівлі.

Серед мисливців району все частіше виникають розмови про доцільність цих змін, адже таких диких випадків браконьєрства давно не було чути в тутешніх лісах. Чому в УТМР району діють «вовчі» закони? Коли керівник та єгерська служба видадуть хоч пару протоколів про порушення мисливського законодавства, адже деякі з них за весь час роботи не зловили жодного порушника.

Видається, що в цій ситуації конфлікт зайшов задалеко. Наразі з обох боків мисливських колективів лунають погрози усунути один одного як суб’єкт господарювання з району. Війна триває.

Олександр ХОМІЦЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Дістало Показати IP 17 Грудня 2014 18:57
Прочитавши цю статтю стає зрозуміло так званий пісатель А.Хам чи як його там отримав заказ від ...кінгів!!!!
Сем Показати IP 17 Грудня 2014 20:09
Люди гинуть за якихось олігархів, а лосі лосів захищають.
дивак Показати IP 17 Грудня 2014 20:17
закони не працюють, закони діють - філологи йомайо
Джиня Показати IP 17 Грудня 2014 20:53
коментар було видалено
Анонім Показати IP 17 Грудня 2014 21:35
Панове Соколюк Борода скажіть скікі ви забили тихже самих лосів і продали на Кийв за нормальну суму доларів а на когось наводите наклеп.
Анонім Показати IP 17 Грудня 2014 21:43
Панове Соколюк Борода скажіть скікі ви забили тихже самих лосів і продали на Кийв за нормальну суму доларів а на когось наводите наклеп.
Мисливець Показати IP 18 Грудня 2014 09:07
Забули написати про Корця з Маневич. В Маневичах є такий мисливствознавець на прізвище Корець . Так ця гнида по всьому району повідстрілювала майже усіх собак. Їде падло і бачить собака посеред поля - стріляє. Ти ж розберись що то за собака (жінка прийшла сапати буряки, собака прив'язався за нею, але прийшла без нього). Корець щоб тебе застрелили так само як ти стріляв собак. Та це все квіточки. Скільки він дичини перебив із своїми поплічниками. І головне прикриваючись своїм службовим становищем. Скільки лосів поїхало в КИїв. І ця с..а далі живе. Правоохоронні органи прийміть це до уваги. Тому що такого "мисливця" із його поплічниками із Оконська, Маневич і з інших сіл ви не знайдете.
тарас до Мисливець Показати IP 18 Грудня 2014 15:28
згідний, цього мєнта Корця треба гнати в шию разом з Люшуком Русланом!!!
Роман Показати IP 18 Грудня 2014 09:43
Був нещодавно на коллективному полюванні у Вікінгу якраз біля села Штунь. Все на рівні: і підкормочні бази, і єгері, і звіра вистачає. А от був в утмрівстких угіддях - то це "шанхай"... Ані баз, ані корму, ані звіра, ані навіть слідів його перебування. Все вибито, а єгеру взагалі пофіг... Вважаю, що лісові угіддя, як і внші підприємства треба передавати у приватні руки, адде тілтки той, хто вклав свою копійку цінує працю і іі результати, а ці єгері-дармоіди з зп по 2000 грн тільки і шукають шанс аби сколотити тисячу-другу на браконьєрці...
барабас до Роман Показати IP 18 Грудня 2014 11:40
ТИ СТОЛЯР!
аноним Показати IP 18 Грудня 2014 12:02
выгналы браконера бороду зУТМР а Викинг взяв пид крылышко шкода такого браконера
!!!!!!!! Показати IP 18 Грудня 2014 12:21
З тобою Рома все понятно пригріли ще одного пісаку.тиж точно небув в угіддях УТМР бо аби був то так би неписав
Мисливець Показати IP 18 Грудня 2014 12:31
Да той званий Борода знов пригрівся біля вікінга і разом з власниками з вишок вибивають звіра на кийв
мисливець Показати IP 18 Грудня 2014 13:04
треба вигнати з посади низькорослого Люшука Р.В. (волиньліс)це за його поданням дерибанять угіддя, та передають приватникам.
паша л Показати IP 18 Грудня 2014 15:23
а де люстрація у волиньлісі!? Начальник мисливського відділу Люшук Руслан робить за гроші документи на закріплення громадських народних угідь для багатих ЖИРОСВИНТУСІВ!
hunter Показати IP 18 Грудня 2014 15:36
Для УТМР: в проектах обласноі ради будуть пропихати закріплення мисливських угідь за приватними структурами, з вилученням іх в УТМР!!! Робота зроблена та підготовлена Люшуком Р.В.
Василий Маркович Показати IP 18 Грудня 2014 15:39
берегите природу!
Мисливець Показати IP 18 Грудня 2014 16:07
Мисливці Любомеля зберіться і недайте забрати свой угіддя женіть цього мінта погано Соколюка .
М Показати IP 18 Грудня 2014 16:11
Скажіть будь-ласка коли буде сесія на яку вони пропихаютьці документи.
Лучанин Показати IP 18 Грудня 2014 16:22
Люди добрі визивайте програму гроші телебачення і нехай розбираються з тими Люшуками Соколюками і хто кому скікі дав грошей а казали що корупцій не буде .
Євген Показати IP 18 Грудня 2014 17:07
ото вже точно, вибачте, "диванні мисливці", - аби пописати, а серед тих, що пишуть УТМРівці є?
Андрій до Євген Показати IP 18 Грудня 2014 17:40
На рахунок мисливців ви не переживайте, буде багато людей біля облради.
солдат Показати IP 18 Грудня 2014 22:33
Шановний ,авторе, написаного я не знаю. Де ви взяли стільки неправдивої інформації про УТМР? Воно так здається шо ви писали під диктовку зацікавлених для цього людей.А ще не здивуюсь якщо ви писали в затишному кемпенгі Машівський Бір, власниками якого являються так звані горе хазяї Вікінга.Якщо ви були уважні то треба було подивитися скільки голів лосів, оленів, кабанів і т.д.там знаходиться на стінах.Не важко здогадатись, як вони туди потрапили.Чи можливо за смачною котлетою ви забули на це подивитись????????
Саша до солдат Показати IP 19 Грудня 2014 20:07
Постійна комісія з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, у Волинськой обласній раді, до якоі входять 3 противники УТМР: Колісник, Столяр, Лех! Це ті люди дають вказівки Люшуку забрати угіддя в УТМР.
зуб Показати IP 19 Грудня 2014 00:47
Та цей поганий мент соколюк разом зі своїм сусідом степашкою за літо по 70 кабанчиків з вишкі і на фару стріляють мають ночнікі по 10 тисяч євро і кожну ніч їздять на полювання в згорани заболоття мусир кізя плюс рішають любу заставу для охоти
Вітя Показати IP 19 Грудня 2014 20:10
люшука в смітник!
С Вижгів Показати IP 20 Грудня 2014 05:56
Деректора Тзов Вікінг так званий Соколюк Лисий кожну ніч йдуть через наше село цілу осінь на кукурудзі жестоко вибивали кабанів а зарас по всьому лісі наробили вишок і далі з них вибивають звіра а нас селян виганяють з наших пайв де справидливість.
Лісник до Роман Показати IP 22 Грудня 2014 05:19
Шановний Романе немає ніяких підкормочних баз і так само немає звіра а вишок то хватає то тільки біля вишок підсипають кукурудзу шоб в ночі посидіти на кабана я в лісі кожен день і бачу шо робиться і не розказуй сказки людям кормлять свиньцьом вони то добре.
Лісник до Роман Показати IP 22 Грудня 2014 05:19
Шановний Романе немає ніяких підкормочних баз і так само немає звіра а вишок то хватає то тільки біля вишок підсипають кукурудзу шоб в ночі посидіти на кабана я в лісі кожен день і бачу шо робиться і не розказуй сказки людям кормлять свиньцьом вони то добре.
вован Показати IP 1 Січня 2015 12:37
шановні мисливці з новим роком ! Прочитав усі коментарі іхочу сказати гріхів багато і в утмр ів вікінга але коли проходить полювання в угіддях утмр ніхто звіра з заполоси невиганяе як було нещодавно проведенно полювання в вікінгу для тих самих пузатих керівників які продовили ним оренду ,егеря разом з лісниками два дні перед тим полюванням гонили звіра в та зване чесне угіддя вікінг,Пане Соколюк коли ви останній раз були на такому полюванні де за один день пройти зо 20 км ножками з песиком або без просто так на зайчика.,,
вован Показати IP 1 Січня 2015 12:46
А можливо ви і своїм колегам та іншим мисливцям запропонуете хотівби побачити як пузаті качани по полі пливуть
д Показати IP 2 Січня 2015 20:53
та куда вони тобі підуть
Микола Показати IP 6 Січня 2015 19:04
Шановний Вован я згідний що всі гришні в грудні вугідях Вікінг під керуванням Соколюка було вбито два лося і два оленя серед яких лосиха була вагітна трома лосеннятами і зарас майже кожну сидять на вишках і жестоко вибивають кабанів і то сідають на угіддях утмр .
справедливість до Микола Показати IP 6 Березня 2015 19:47
Це було під керівництвом Стєпахі.І не треба тут Бороду,Соколюка,Лисого путати.Всі знають скікі звіра винищили синкі Стєпахи і Кєші з своїми бандами.
Утмр Показати IP 6 Січня 2015 19:09
Деж тобі той Мент галімий піде ногами як він з джипа заб'є кабана оленя лося а ногами не по приколу ходити
Мисливець Показати IP 7 Січня 2015 15:47
Соколюк кірує правильно за гроші в охот хазяйсьтві Вікінг можна стріляти все шо шивелиться його так навчив Борода багато років назад вони вибивали все на свому путі .
утмр Показати IP 8 Січня 2015 16:06
Дорогі друзі автором данної статі є тзо Вікінг та лісхозна Гнида Рома який займає посаду лісничого вобходах Вікінга ти шакал пні сторожуй бо вони тебе не витягнуть з нар
Микола Показати IP 8 Січня 2015 20:03
Той Рома зливає всю інформацію Калчику і Бороді і разом пишуть про лізгосп утмр мабуть Соколюк вже його пригрів біля себе як Бороду .
МИСЛИВЕЦЬ 2 Показати IP 10 Січня 2015 22:24
Та тому Роману вже не багато зосталось працювати в Лізгоспі 04 01 2015 проводив полюваня і був помічений з групою мисливців врайьоні Польських могілок поміж Запіллям та Боровою
МИСЛИВЕЦЬ 2 Показати IP 11 Січня 2015 16:47
Полювання вних було 3 СІЧНЯ 2015 Р
Микола Показати IP 11 Січня 2015 19:31
Той Рома Кінах хай охороняє ліс в Замлинні а не пише то що незнає бо пні не пропадуть в лісі а гімарой буде мати .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus