USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сейм Литви оголосив референдум про подвійне громадянство

18 Жовтня 2018 19:23
Парламент Литви вирішив, що референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться в травні наступного року одночасно з президентськими виборами.

За таку постанову проголосували 66 депутатів, четверо утрималися, це пише Європейська правда з посиланням на Delfi.

Згідно з прийнятою постановою, на обов'язковому референдумі відбудеться голосування щодо зміни тексту 12 статті Конституції.

"Громадянство Литовської Республіки набувається за народженням і на інших підставах, передбачених конституційним законом. Громадянин Литовської Республіки за походженням, який набув громадянство держави, яка відповідає критеріям обраної Литвою європейської та трансатлантичної інтеграції, не втрачає громадянства Литовської Республіки. В інших випадках громадянин Литовської Республіки не може бути одночасно і громадянином іншої держави, за винятком передбачених конституційним законом випадків. Порядок отримання і позбавлення громадянства встановлює конституційний закон", - йдеться у ній.

Критерії європейської та трансатлантичної інтеграції будуть встановлені в конституційному Законі про громадянство. Референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться 12 і 26 травня наступного року, коли плануються перший і другий тур президентських виборів.

Оскільки Cейм прийняв постанову про підготовку референдуму, планується звернутися до Конституційного суду (КС) за оцінкою відповідності референдуму основному закону країни. Однак у четвер проект звернення не був представлений Сейму.

Представники опозиції і колишній суддя КС Вітаутас Сінкявічюс висловлювали сумніви в зв'язку з тим, що рішення Сейму про проведення референдуму протягом двох днів із двотижневою перервою може порушити конституційний принцип рівноправності осіб (оскільки громадяни, які голосуватимуть в другий день референдуму, будуть володіти більшою інформацією про нього, ніж ті, хто голосував у перший день.

Зараз Конституція передбачає, що за винятком окремих передбачених законом випадків ніхто не може бути одночасно громадянином Литви і іншої держави. Це положення Конституції можна змінити тільки шляхом референдуму.

Поправки до Конституції, якщо їх підтримають на референдумі, наберуть чинності 1 січня 2020 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ще не зовсім свідоми Показати IP 18 Жовтня 2018 20:00
А в нашій країні владці забули про референдуми щодо подальшого життя країни. Отак і пливемо, з Дніпра до Нілу...
123 до ще не зовсім свідоми Показати IP 18 Жовтня 2018 20:57
Колись за Кучми проводився референдум, виносилось 4 питання. Погугліть - які результати тоді були, і чи їх хоч хтось намагався втілювати. Того вони не забули про референдуми, вони взагалі клали на все (і думку лохторату, того самого що типу "єдине джерело влади") з прибором. Але якщо народ дозволяє - то нехай його мають, "в хвіст і гриву" як то кажуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus