USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сейм Польщі прийняв законопроект про Верховний суд

20 Липня 2017 18:16
Сейм ухвалив поправки, внесені керівною партією Право і справедливість, відхилив зміни, запропоновані опозиційними партіями, інформує Польське радіо.

У четвер польський Сейм прийняв законопроект про Верховний суд, запропонований керівною партією Право і справедливість. Голосування відбувалося у гарячій атмосфері. Засідання провів віце-мершал польського Сейму Йоагім Брудзінський з партії Право і справедливість:

«Хто з депутатів виступає за прийняття законопроекту про Верховний суд у запропонованій формі (друк номер 1727)? Прошу підняти руку і натиснути кнопку. Хто проти? Хто утримався від голосування? Голосувало 450 депутатів. «За» - 235 депутатів, «проти» - 192, а 23 депутати утрималися від голосування. Оголошую, що Сейм прийняв закон про Верховний суд».

Під час голосування у залі звучали вигуки «ганьба».

У третьому читанні законопроекту Сейм відхилив поправки, які внесла опозиція, а ухвалив поправки, які запропонував ПіС (ця пропозиція змін до законопоректу містила постулати президента Польщі Анджея Дуди).

Згідно з результатати голосування, прийнято рішення, щоб членів Національної ради судочинства вибирала нижча палата польського парламенту, більшістю 3/5 голосів. Серед прийнятих змін – засади праці Верховного суду будуть визначатися президентом (шляхом розпорядження), а не міністром юстиції. Наступна поправка, запропонована президентом Анджеєм Дудою передбачає, що про те, хто з нинішніх суддів залишиться в Верховному суді після прийняття нового закону, в кінцевому рахунку буде вирішувати президент, а не - як це спочатку пропонувалося - міністр юстиції. Польський Сейм відхилив усі поправки, запропоновані опозиційними партіями. За прийнятття близько тисячі поправок, які внесли Громадянська платформа. Кукіз’15 та Сучасна, проголосувало 180 депутатів, «проти» - 238, 34 депутати утрималися від голосування.

Польська опозиція протестує проти реформи судочинства. Під час третього читання законопроекту про Верховний суд лідер партії Громадянська платформа Ґжеґож Схетина сказав, що Право і справедливість своїми змінами до закону про Верховний суд «нищить польський державний інтерес».

У п’ятницю голосування над законом про Верховний суд відбудеться у вищій палаті польського парламенту - Сенаті, згодом документ повинен підписати президент.

До слова, нагадаємо, що днями Президент Польщі Анджей Дуда зробив неочікуваний крок - відмовився підписувати затверджений польським парламентом закон про судову реформу.

Нагадаємо: протести в Польщі почалися ще 15 липня, коли кілька сотень людей вийшли до президентського палацу у Варшаві на акцію протесту проти судової реформи. За даними поліції, в цей день було затримано понад 30 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus