USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Сезонні заробітки для українців: де, ким і за скільки

28 Травня 2016 15:00
Українські компанії вже активно шукають працівників на сезонний підробіток. Кількість вакансій збільшилася на 20%, а от кількість нових резюме, навпаки, скоротилося на 5-6%, розповіла директор по маркетингу порталу HeadHunter Україна Ірина Брицька. Це означає, що конкуренція за робочі місця трохи знизилася, - інформує bdzhola.com.

Кого шукають

У квітні найбільше збільшення пропозицій від роботодавців спостерігався в сфері туризму і готельно-ресторанного бізнесу. В першу чергу це пов'язано з сезонністю: готелі готуються до майбутнього напливу відвідувачів, а в кафе і ресторанах починають працювати літні майданчики. Відповідно, збільшується потреба в додатковому персоналі.

"Зараз відкриваємо другу літню терасу. Шукаємо офіціантів, барменів, кухарів для роботи на мангалі на сезон. Влітку мангал-меню стає дуже популярним", - говорить ресторатор Олександр Кузнєцов.

В Івано-Франківську зарплата кухаря стартує з 2,5 тис. грн. в місяць. Адміністраторів в готелі шукають на зарплату в 3-4 тис. грн. На такі ж позиції набирають персонал у Львові, Одесі, Ужгороді, Херсоні, Харкові та Києві. Але гроші всюди пропонують різні.

В Одесі барменам-офіціантам, наприклад, обіцяють 3-6 тис. грн. в місяць. У Львові офіціанти можуть розраховувати на 2,5-4 тис. грн. У Києві ставки в ресторанах і кафе стартують з 4-5 тис. І можуть досягати 10 тис. грн. в місяць. При цьому роботодавці відзначають, що чимала частина додаткових доходів персоналу - це бонуси і чайові.

З настанням теплої пори збільшилася кількість пропозицій і для працівників в сфері транспорту і логістики, представників робочих спеціальностей, будівельників, а також студентів, які вже зовсім скоро будуть шукати підробітку на час канікул.

"Якщо порівнювати перші 4 місяці поточного і минулого року, лідерство будівельників і сфери гостинності на ринку сезонної роботи стає очевидним", - зазначила UBR.ua HR-експерт кадрового порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Будівельникам, малярам, штукатурам і плиточника пропонують заплатити близько 5 тис. грн. в місяць.

Можна не чекати літа

До кінця травня ще можна знайти і сезонний весняний підробіток. На короткострокові вакансії запрошують працювати садівників, організаторів весільних заходів, а також репетиторів.

Додалося роботи і в організаторів урочистостей. На тимчасову роботу потрібні помічники івент-менеджерів і різних "аніматорів". Зарплата - погодинна. Але і попрацювати доведеться чимало.

"На неважку роботу помічникам весільних організаторів розраховувати не доводиться. Щоб влаштувати виїзну церемонію, перевозимо багато меблів і техніки, облаштовуємо декор. Все це лягає на плечі помічників", - розповіла керівник агентства "Майстерня весіль" Наталія Григорович.

Є тимчасові вакансії і у квітникарів. Їм потрібні продавці рослин, помічники озеленювачів і ландшафтних дизайнерів. Зайнятість обіцяють до середини червня. Помічникам флористів і ландшафтних дизайнерів потрібно буде робити всю чорну роботу - від миття брудних садових інструментів до догляду за рослинами. Але при бажанні новачок може осягнути головні ази професії. Плюс заробити від 100 до 200 грн. в день.

Від 1 тис. грн. в місяць пропонують студентам, які погодяться попрацювати репетиторами для своїх менш успішних колег. З початку травня на спеціалізованих сайтах активно шукають охочих писати чужі курсові та дипломи. В середньому заробити можна до 3-4 тис. грн. в місяць і більше.

Навесні з'являється багато роботи у садівників. Різноробочих в сади і садові центри запрошують на 2-4 тис. грн. в місяць, але деякі обіцяють платити і 7 тис. грн. Деякі роботодавці шукають робітників до початку літа, а деякі - аж до листопада.

Ближче до моря

Для тих, хто хоче поєднати приємне з корисним - і на морі відпочити, і підзаробити, також є чимало варіантів. Правда, зарплати не вражають. Наприклад, покоївки в готель на узбережжі Азовського моря за місяць пропонують 1,5 тис. грн., дитячого аніматору в оздоровчому таборі - 1,5-2 тис. грн. / міс., А керівнику гуртка декоративно-прикладного мистецтва - 2 тис. грн. Кухонні працівники в дитячому таборі на Чорному морі можуть розраховувати на 1,8 тис. грн. / міс. Рятувальників, черговим біля басейну і медпрацівників на морі чекають за 1,7 тис.- 6,4 тис. грн. Але в таких пропозиціях, як правило, автоматично закладений вельми приємний "бонус" - безкоштовне проживання та харчування.

На курортах знайдеться робота і бухгалтерам: в приморському ресторані їм обіцяють ставку 3 тис. Потрібні також сантехніки - їх чекають, наприклад, в Коблево на 5 тис. грн. Різноробочим в Залізному порту пропонують 2,5 тис. грн.

А ось реалізатори їжі на пляжі отримують денну плату (по 100-300 грн.), Так само як і художники для малювання тимчасового тату - 200-400 грн.

Як на курортах, так і поза туристичними зонами до літа збільшується попит на вуличних продавців води, морозива, фруктів тощо. Їм пропонують до 3-4 тис. грн. в місяць.

У вітчизняних кадровиків є також закордонні сезонні пропозиції. Лідирують в цьому списку сільськогосподарські вакансії. А найбільш затребуваною виявилася позиція збирача ягід і овочів. Наприклад, в Польщі можна збирати чорницю, салат або полуницю. Умови роботи - не найпростіші.

"Наприклад, якщо говорити про збір полуниці, то працювати доводиться під палючим сонцем, в середньому за день потрібно збирати 40 лотків, графік роботи з 5.00 до 12.00. Харчування за свій рахунок, а житло надає роботодавець. За одну зміну в середньому можна заробити 450 грн. Для тих, хто не звик до спеки, є альтернативний збір ягід і грибів у Швеції та Фінляндії. За один кілограм зібраних грибів або ягід там платять від € 2 до € 12 ", - розповіла UBR.ua Тетяна Пашкіна.

За даними рекрутів, основний вид сезонної роботи в Фінляндії - збір лісових ягід: чорниці, брусниці, морошки, полуниці. Крім того, в цю країну запрошують збирати картоплю. У Норвегії найчастіше потрібні сезонні працівники на ферми. Іспанії теж потрібні помічники для збору оливок, апельсинів, помідорів, полуниці, винограду. У Нідерландах потрібні працівники в теплиці і на тваринницькі ферми.

Найпопулярніші "літні" вакансії в Польщі - покоївки і адміністратори в готелі, кухарі, помічники на кухню, посудомийки, прибиральниці в супермаркет, робочі на м'ясокомбінати, рибні заводи, фасувальники, пакувальники, будівельники.

У Польщі в ресторані на березі моря бармену, піццайоло, кухареві обіцяють 19-25 тис. грн. / міс. (Плюс - проживання та харчування за рахунок роботодавця). За збір спаржі і чорниці польські фермери готові платити 15 тис. грн. / міс., За збір полуниці - 17 тис. грн.

Сортувальник секонд-хенду буде отримувати 11,5 тис. грн, а різноробочим в готелях, ресторанах, в парках і атракціонах на березі моря пропонують від 13 до 18 тис. грн. У Чехії можна влаштуватися різноробочим на 24 тис. грн. / міс., а в Німеччині - обробляти м'ясо за 25 тис. грн.

В Ізраїль звуть штукатурів на $ 1,8 тис. на місяць, в Дубай - швейцарів, кухарів і барменів в готелі на $ 1 тис. на місяць. Кухар та офіціант на круїзних лайнерах США можуть розраховувати на $ 1 тис.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 28 Травня 2016 15:09
Супермаркет - від 2500₴, Кромберг від 4000 ₴, контрактна армія від 7000₴ ..... В Україні є багато місць для роботи.
луцк до дідо Показати IP 28 Травня 2016 16:08
Комунальні близько 2500, ліки,продукти взагалі мовчу!Візми і проживи на зарплату!!!
дідо до луцк Показати IP 28 Травня 2016 16:28
візьми квартирантів або мий посуд у ресторані в суботу-неділю.
semen до дідо Показати IP 28 Травня 2016 17:57
+на дачі вирощуй продукти-- то взагалі рай....
ЛУЧАНИН до semen Показати IP 28 Травня 2016 19:33
Але ж далеко не у всіх є дачі!
ЛУЧАНИН до дідо Показати IP 28 Травня 2016 19:41
Далеко не у всіх мешканців є можливість взяти квартирантів-бо нема місця!мити посуд-це для молодих людей,а пенсіонери не зможуть мити за станом здоровя,тоді як їм виживати з такими малими пенсіями?Про це ніхто незадумується-живи як хочеш-вірніше виживай-це нікого нетурбує!
ще не зовсім свідоми Показати IP 28 Травня 2016 18:26
давно підозрюю, що Ви, пане, живете в іншому світі
Белорус Показати IP 29 Травня 2016 07:50
Приезжайте к нам в колхозы, нужны доярки и скотники. В Дрогичинском, Кобринском, Ивановском, Лунинецком и др. районах полно вакансий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus