USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Шахтарі копальні у Нововолинську страйкують четвертий день

6 Вересня 2018 11:53
5-го вересня, на третій день протестних акцій, представники шахти №9 «Нововолинська» зустрілися із головою Волинської обласної держадміністрації, щоб отримати допомогу в вирішенні наболілих питань. Чітких шляхів подолання ситуації, яка склалася, вони не почули. Колектив страйкує четвертий день, інформує Буг.

Директор копальні Володимир Юрків та голова незалежної профспілки шахти №9 Василь Гура разом із працівниками від дільниць копальні зустрівся з головою Волинської ОДА Олександром Савченком, де намагалися знайти відповіді на запитання щодо виплати заборгованості, долі копальні та 7,5 тисяч тонн вугілля, яке зібралося на складі 9-ї.

За словами колективу, про виплату заробітної плати не було ніякої конкретики, це ж саме стосується й інших питань. Працівникам копальні порадили писати листи, звернення, заяви.

Савченко повідомив, що готовий захищати шахтарів.


Сьогодні «смотрящий», пан Андрій Венгрин, зателефонував на шахту і сказав, що ми йому винні 5 мільйонів гривень. Вони як при Януковичу були, так і зараз є. Держава грошей не дає, ми заробляємо самі, але нам і цього не платять. Ми не знаємо, як далі працювати, – зазначив голова первинної організації НПГУ шахти.

Олександр Савченко, своєю чергою, зауважив, що не вперше зустрічається з шахтарями і не розуміє, чому вони мають йти на повідку у якогось «смотрящого»:

Немає такої посади. Я його називаю бандитом. Я не можу зрозуміти, як ви, люди, у яких, без перебільшення, героїчна професія, щодня спускаєтеся в землю і боїтеся людини без посади? Чим більше ви мовчите і ховаєтесь один за одного, тим менше шансів у вас заробити на шматок хліба. Почніть захищати себе самі, так як я захищаю Вас уже давно. Жоден голова адміністрації напевно не писав стільки листів у Київ, як я, – відзначив Олександр Ілліч.

З його слів, через великі борги за електроенергію гірники можуть залишитися без світла.

Ми вчора знов написали лист прем’єр-міністру. Нещодавно він був з робочою зустріччю і я пояснював, що у нас критичне питання – шахти. Поліція щось трохи вже почала працювати, але я добивався цього декілька місяців. Давайте з вами домовимось, що ви будете сміливішими. Треба хоч трохи захищатися, – наголосив Олександр Савченко.

У свою чергую, керівник копальні Володимир Юрків повідомив, що проблема з виплатою зарплати виникла штучно через політику ДП «Волиньвугілля», адже на шахті видобули вугілля, продаж якого покриває втрати на заробітну плату та електроенергію. Окрім того, шахтарі нарікають, що копальня нині працює без відповідного дозволу на видобування надр.


Савченко заявив, що готовий написати листи міністру енергетики та вугільної промисловості, Прем’єр-міністру стосовно самостійного відвантаження вугілля шахтою, враховуючи високі корупційні складові. Також він доручив підготувати звернення у прокуратуру та поліцію щодо цієї ситуації, а профспілці шахти №9 «Нововолинська» порадив підготувати позов до суду на керівництво ДП «Волиньвугілля».

Нагадаємо, 3-го вересня гірники 1-ї зміни шахти №9 відмовилися приступати до роботи, вимагаючи виплатити заробітну плату за липень та серпень. Гірникам шахт ДП «Волиньвугілля» виплатили заробітну плату в розмірі 25% за липень. А працівникам непромислової групи заборгованість сягає в повному розмірі за липень.

4-го вересня колектив копальні прийшов до ДП «Волиньвугілля», де зустрівся з заступник гендиректора Михайлом Борсуком. За його словами, керівника підприємства Андрія Пилипюка не було на місці, він поїхав у Міністерство енергетики та вугільної промисловості “вибивати держпідтримку”, щоб виплатити заборгованість.

Того ж дня працівники 9-ї написали заяви в поліцію про незаконну невиплату заробітної плати.

6-го вересня копальня продовжує акції протесту. Гура повідомив, що ніяких змін немає, про те, чи “вибив” Пилипюк у Міністерстві гроші також не чули.

Додамо, що перед гірниками шахти «Бужанської», які також входять до об’єднання «Волиньвугілля», так само боргують заробітну плату. Однак страйків колектив не влаштовує. За словами працівників, через велику кількість профспілок, немає кому організувати процес. Максимум, що відбувається на шахті, це розмови зранку гірників 1-ї зміни про початок протестів, та далі шахтарі приступають до роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 6 Вересня 2018 12:46
Закрити негайно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus