USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Шацьк прихистив біженців із Луганська

30 Травня 2014 11:03
Тим, кому вдалося вирватися з небезпечного Луганська і приїхати на Волинь, є сім’я Юрія та Юлії Уткіних. Уже кілька тижнів вони разом з двома дітьми про­живають у Шацьку, винаймаючи тут будинок. Потро­хи починають налагоджувати побут, хоч і за тисячу кілометрів від рідного дому, інформує «Шацький край».

Найперше, про що запитали у спів­роз­мов­ників, що ж змусило родину, яка має доволі успішний бізнес у рідному місті, комфортне житло, батьків, хоро­ших друзів, покинути все та податися у проти­лежний бік держави?

– На самом деле, жить в Луганске для нас, да и для всех акти­­вистов Майдана, стало очень опасно, – розповідає пані Юлія. – Почти все наши друзья, активисты Майдана с четкой проукраинской гражданской позицией, вынуждены были выехать оттуда. Оставаться в Луганске таким, как мы, стало очень опасно: людей просто похищали, угрожали им и родственникам. Там страшно быть украинцем, активистом, ведь если ты не за Рос­сию, значит ты – бЕндеровец.

Аби ми могли краще уявити собі ситуацію, в якій опинились ці люди, Юлія Олегівна навела приклад: її 12-річний син, прийшовши зі школи, розповів, що там учителі просили дітей сказати, хто під­тримує Україну, а хто – Росію. Син Юрій, звісно, сказав, що він українець, тож у відповідь його назвали нацистом і русофобом. То чого ж іще хотіти, коли навіть у дитячих колективах уже вихо­ву­ється така ненависть до всього, що не є російським? А до цього додати викрадення знайомих активістів, побиття проросійськими активістами тих, хто прийшов 9 березня до пам’ятника Т.Шевченку з дітьми, аби відзначити роковини видатного поета, розбої та напади на торгові заклади, автозаправки, постійну присутність на вулицях озброєних людей…

Але навіть виїхавши з Луганська, як розповідає пані Юлія, її зна­йомі не залишають своєї справи: з міст та регіонів, де тепер тим­часово живуть (Дніпропетровськ, Львів, Київ), допомагають укра­їнській армії, національній гвардії фінансово та матеріально, як у свій час активно підтримували Майдан, вірять, що країна змо­же вистояти у боротьбі з агресором. Днями активісти Луган­щи­ни та Донеччини планують зібратися у Львові чи Києві, тож якщо буде можливість, обов’язково поїдуть і Юрій з Юлією.

– Быть активистом здесь, в западных областях, и у нас, в Луганске и Донецке, это две совершенно разные вещи, – говорить жінка. – Здесь на митингах тебя никто не будет бить битами, стрелять, разгонять. Там даже слово, сказанное на украинском, может стать причиной того, что тебя куда-то увезут и неиз­вестно, вернут ли. Местные люди запуганы, они боятся спать ночами, выходить на улицу.

Подружжя також розповідає, що від місцевої міліції користі не­має, адже майже вся вона перейшла на бік сепаратистів, а її керів­ництво допомогло організувати «народне повстання». Захватом будівлі СБУ в Луганську керували самі ж СБУшники, які протягом місяця звозили в приміщення вогнепальну зброю. Проте на призов сепаратистів озброюватися місцеве населення не піддалося, тож їм довелося «мобілізовувати», як кажуть, кримінальних, нарко­ма­нів та їм подібних, видавати їм зброю.

Правозахисник Олена Степова, яка проживає у м. Свердловськ та є хорошою знайомою родини Уткіних, розповідала їм, як відбувається «мобілізація»: увечері до райцентру приїжджає автобус, забирає цих чоловіків охороняти захоплені об’єкти, а вранці вони усі повертаються з грошима, розкуповують спир­тне в крамницях, і цілий день роз­пи­вають його на дитячих май­дан­чиках чи у скверах. От така вий­шла «кримінальна револю­ція», як кажуть місцеві.

Багато неправди керів­ництво шахт говорить шахта­рям, провокуючи їх: вирахову­вало по 10% із зарплати на ремонт Майдану, погрожувало звільнен­нями, казало, що нова київська влада не буде платити зарплати і регресу шахтарям. А людям легше обуритися, ніж розібратися. Що­до утисків ро­сійськомовного населення, на­віяного російськими ЗМІ, то, як каже пані Юлія, захисту там по­требують, радше лю­ди, які говорять українською.

Сьогодні у так званому керів­ництві Луганщини немає жод­ного луганчанина, тому іде дуже сильна пропаганда з боку Росії. Пенсії за останній місяць вида­вали людям уже під гаслом так званого луганського керів­ницт­ва (хоч і з державного бюджету України), щодня лякають «Правим сектором», бандерівцями, на­віть спеціальні ролики у маршрутках по радіо крутять безпе­рестанку. І що найбільш обурює, як каже пані Юлія, то це активна та потужна проросійська пропаганда деяких церков Московського патріархату.

– В некоторых церквях отцы благословляют женщин идти с иконами впереди танков или БТРов, говорят про антихристов-американцев, про Обаму, который хочет уничтожить пра­вославие. Вобщем, церковь Московского патриархата здесь, на Волыни, и в Луганске – это две совершенно разные вещи! Иногда кажется, что там под прикрытием церкви работает мощное ФСБ России. А это означает, что наступление на регионы идет по всем фронтам. Запугивают работников налоговой, чтобы те перечисляли налоги на их счета, грабят банки, магазины (автомобильный салон опустел за месяц), угрожают людям…

В якісь суперечки чи розмови вступати з людьми, які хочуть приєднання до Росії будь-яким способом, марно, адже вони нікого не хочуть слухати, не сприймають реально ситуацію, жадібно пов­торюючи лише те, що подається з екранів російських ЗМІ. Пояс­нення, чому деякі люди підпадають під вплив проросійських пов­станців, чому повторюють одне: «Рассея! Рассея!», наче зазом­бо­вані, і чому від людей виходить стільки агресії та безумства, Юрій та Юлія не мають.

Тож коли в Донецьку та Луганську стали викрадати активістів Майдану, повертаючи їх побитими та зі слідами тортур, Юрій ви­рішив не ризикувати життям і здоров’ям родини. За лічені дні зібрали усі найнеобхідніші речі у легковий автомобіль та поїхали на Волинь, де мали багато хороших друзів, знайомих, з якими не один рік співпрацювали. Лише переїхавши останній блокпост на півночі Луганщини, а згодом опинившись у Шацьку, вперше за останні місяці сім’я спала спокійно, не боячись, що до оселі ввір­вуться озброєні люди, будуть громити усе та погрожувати.

Коли запитали, чому ж для проживання родина обрала озерний край, відповіли, що у Шацьку їм довелося один раз відпочивати, тут сподобалася природа та люди. Тож побувавши у кількох ра­йонних центрах області, вже у Шацьку випадково побачили ви­віс­ку про оренду/продаж будинку (приміщення колишнього бару «Альф»). Заклад припав до душі подружжю, тож за три дні прийняли рішення не лише тут оселитися, а й відкрити кафе. Дуже сподобалася Уткіним Шацька школа, в яку відправили закінчувати навчальний рік своїх двох дітей. Педагогічний колектив поставився з розумінням до си­туації, в якій опинилися луганчани. Уже познайомилися із су­сі­дами, вдячні, що ті прийняли їх з радістю та розумінням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Гость Показати IP 30 Травня 2014 11:10
Чомусь не приїхали у село, і на городі пахати, а зразу кафе відкривати, щоб бабло косити,бо там війна і ніхто не буде ходити, а туту прибильное дело. Гнати їх потрібно назад як в рассею так в рассею
Не гість до Гость Показати IP 30 Травня 2014 11:44
То дайте їм хату в селі безкоштовно, в якій можна з дітьми жити. А що їм ще робити? винаймати житло - треба платити, шацькі ж люди навряд чи знижки їм зробили, заробляють же на них. Кому війна, а кому - ... самі знаєте, думаю.
селянка до Не гість Показати IP 30 Травня 2014 14:02
А,хто нам щось дає безкоштовно.Правильно зроблять,що не дадуть безоплатно. Вони ж не приїхали працювати, а бізнесом займатися.Вони хоч знають,яка в селі праця важка. А бізнесом не важко.купив, перепрода і грошики в кармані.Хай такий лобуряка їде свій Луганськ визволяти.А вони всрані бізнесвмени будуть комусь щось безоплатно продавати. Не фіг жити за чиїсь рахунок.Господи,як вже дістали. Не хватало їх тільки тут.Зараз будуть всі бойові дії тут,люди.
шацьк до селянка Показати IP 2 Червня 2014 13:32
так іди спробуй бізнесом займатись
ок до Гость Показати IP 30 Травня 2014 20:43
коментар було видалено
Ваня Показати IP 30 Травня 2014 11:23
Правильно, а у нас на Поліссі і своїх підприємців-спекулянтів вистачає ,тільки їх і бракує з Донбасу. На землю працювати, а не за наш рахунок жити.
луцанин Показати IP 30 Травня 2014 11:36
шо ви такі гнилі люди!? приїхали вони і будуть працювати а яка різницю в якій сфері1 головне законно чи ви думаете що наш торгівельний бізнес дуже легкий а ще особливо в таких районах!!
Я Показати IP 30 Травня 2014 11:49
А чого цей, ще відносно молодий і на вигляд цілком здоровий дядько Уткін не взяв зброю до рук і не пішов захищати свій Луганськ? То вони б..ять будуть тут в Шацьку сидіти, працювати і життя налагоджувати, а наші хлопці, замісь того щоб вчитись, працювати, вступати в Вузи, будуть мобілізовані і поїдуть гинути і калічитись на сході? Он вчора по СТБ показували - екскурсія з Маріуполя на Майдан в Київ прибула, призовного віку лобуряку водять по Майдану і всі ледь в ср...ку йому не влізуть своїми запевненнями, що на майдані нема фашистів і нацистів, а наших тим часом не на екскурсії а на війну на схід. Любі друзі, як казав наш колишній, а воно нам на х..й треба?
Аня Показати IP 30 Травня 2014 12:58
Це точно підтримую Я.Наші волинські діточки-квіточки гинуть з Полісся захищаючи їх денен\цьких,визволяючи їх землю, а він здоровий бугаїсько припер сюди займатись спекулянством, а вибрав непогано Шацьк, де цього року буде найбільше відпочиваючих,бо в Крим люди бояться їхати. А ви не подумали,що це може бути прикриття,завіса така, а сам приїхав бабла скосити- Точно так. Зброю в руки і хай захищає добанути донбасовцов
Мій голос Показати IP 30 Травня 2014 13:59
Подивіться на цього здорованя! Якого дідька приперся до "бандерівців"? Йому наші хлопці вичистять місто ціною своїх життів, повернеться додому, ще й потім довіку обливатиме брудом місце і людей, де надали прихисток. Місцеві, женіть мужиків назад на Схід, хай у себе наводять лад, а то за свої шкури бояться, не приймайте лжебіженців.
Ігор Показати IP 30 Травня 2014 16:01
Цю червону морду в Буцинь на Полісся,нап город і свиней хай заведе і працює.А бізнесом ми будемо займатись.А ,що ще йому хатинку задарма дати, курпи і яска.А скільки він бабла має,що зразу і бізнесом буде займатися. От нагді морди кацапські
вова Показати IP 30 Травня 2014 16:57
на курорт на відпочинок.
Бармалєй Показати IP 30 Травня 2014 18:42
Чого ви такі жлоби? Чого рахуєте чужі прибутки? Не крадуть же. Ваше не забирають. Не можете самі - дайте заробити комусь
Бармалєй Показати IP 30 Травня 2014 18:42
коментар було видалено
не вірю Показати IP 30 Травня 2014 18:53
Мабуть від суду втік. В Шацьку в центрі кафе вартує пів мільйона гривень. Воно було супер прибуткове і поза сезоном
Іра Показати IP 1 Червня 2014 17:58
Люди, вам лікуватись треба! Мали би підтримати людей, то ви тут їх засуджуєте! Вас ніхто не заставляє ходити у це кафе! Впевнена там і без вас буде повно людей!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus