USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Щедрий лелека: у волинському селі – 12 сімей, де більше 10 діток

6 Серпня 2016 09:42
Кажуть, село вимирає, молодь виїжджає, дітки – рідкість, усе сивочолі жінки та чоловіки біля садиб землю длубають. Дещиця правди в цьому є. Але це – не про села Карпилівку та Башлики Ківерцівського району, де малечі – не злічити. Це, звісно, перебільшення, втім статистика усе ж вражає. Про це йдеться у матеріалі тижневика Волинські Новини №27 від 4 серпня 2016 року.

От у селі Карпилівці, зі слів сільського голови Юрія Федорчука, загалом більш як дві тисячі населення. Із них 800 селян – це діти віком до 14 років. Щороку тут народжується приблизно 60 малюків. 12 сімей виховують більш як по 10 діток, а 137 мають понад п’ять дітей. Є тут і матір, яка дала життя 18 хлопчикам та дівчаткам.

Зі слів Юрія Григоровича, з 1998 року приріст населення склав понад 100%.

«Люблять це діло карпилівці», – віджартовується очільник місцевої громади. Та один із секретів – люди тут набожні, а працелюбність дає віру в те, що вдасться усіх нащадків на ноги поставити та прогодувати.

Річ у тім, що в Карпилівці велика громада вірян-євангелістів. На сайті Волинського об’єднання церков цього релігійного напрямку йдеться, що євангелізація села пішла з сусіднього Котова з приїздом Остапа Федоровича Лінника. У 1945 році тут уже нараховувалося тридцять сім членів Церкви християн віри євангельської.

Втім жилося їм нелегко. У 1944 році почалися арешти. За відмову від прийняття військової присяги, а також за те, що не хотіли брати до рук зброї, чотирьох прихожан було засуджено військовим трибуналом на 10 років позбавлення волі. Хтось у таборі так і загинув.

Попри те, що нині в Україні вільне віросповідання і гонінь немає, проблем у сучасній Карпилівці вистачає. Головна турбота – нестача місць у дитячому садочку. Тому й хочуть або розширити той, що є, або побудувати новий. Керівник садочка Любов Терешкович розповідає, що загалом тут 90 дітей на черзі. І це лише ті, яким справді конче потрібен садочок, бо батьки працюють. Втім, кажуть, у районному управлінні освіти їх не вельми тішать. Бо ж у сусідніх Башликах ще школа не доведена до ладу, а там теж діток чимало. Близько 250 дошкільнят й узагалі не мають де вчитися. Земляки один одного підтримують і з розумінням ставляться до потреб.

«Ми здаємо картоплю, зерно, податки платимо. Якби віддали в наш бюджет податок на землю, прибутковий податок, то, повірте, знайшли би, як тими коштами розпорядитися і куди їх вкласти», – підтверджує її слова сільський голова Карпилівки.

Ірина ДУДЕЙКО,

Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus